Flyktiga organiska ämnen (VOC)
Kontaktperson vid IMM:
Professor Gunnar Johanson
Bakgrund
VOC (Volatile Organic Compounds) definierades år 1989 av en arbetsgrupp vid WHO som flyktiga organiska ämnen med kokpunkter mellan 50-100°C och 240-260°C. Intervallet är valt på mättekniska, inte hälsomässiga, grunder.
TVOC (Total Volatile Organic Compounds) står för den sammanlagda VOC-koncentrationen. Begreppet TVOC är inte entydigt utan kan representera vilka kombinationer och proportioner av VOC-ämnen som helst. Genomsnittsnivån av TVOC i svenska bostäder är ca 0,2 – 0,3 mg/m3.
VVOC (Very Volatile Organic Compounds) är VOC-ämnen med låg kokpunkt (från under 0°C till 50-100°C) och hög förångning. Exempel på VVOC-ämnen är propan, butan (gasol) och många organiska lösningsmedel.
SVOC (Semi-volatile organic compounds) är VOC-ämnen med hög kokpunkt (från 240-260°C till 400°C) och låg förångning. De tenderar att deponeras på väggar och andra ytor men kan även förekomma i mycket låga nivåer i inomhusluften. Exempel på SVOC-ämnen är bisfenol A och ftalater.
MVOC (Microbial Volatile Organic Compounds) betecknar VOC-ämnen som bildas av mikroorganismer och mögel. Exempel på MVOC är geosmin, 3-metylfuran och okten‑3‑ol. MVOC-ämnen kan ha andra källor än mikrobiell aktivitet. För mer information, se Microbial volatile organic compounds (MVOCs)
VOC i inomhusluft
VOC-ämnen är vanliga i inomhusluft och flera hundra har identifierats. Koncentrationerna är låga, 100 eller 1 000 gånger lägre än gränsvärden för arbetsmiljön. Nivåerna är dock oftast högre inomhus än utomhus.
Föroreningskällor är bland annat utomhusluft, rökning, eldning, byggnadsmaterial, möbler, inredning, konsumtionsprodukter, rengöringsmedel, kosmetika, matlagning och människor. Det är svårt att särskilja en enskild förorenings ursprung eftersom de flesta VOC-ämnen har flera olika källor.
Bedömning av hälsoeffekter
I de nivåer som uppmäts inomhus är det främst lukt, sensorisk irritation i ögon och övre luftvägar, samt upplevelse av dålig luftkvalitet som kan orsakas av VOC. Ett exempel är akrolein som bildas vid eldning och är starkt irriterande. Även huvudvärk, trötthet, illamående och koncentrationsstörningar har rapporterats men några dos respons-samband med VOC eller TVOC har ej kunnat konstateras. För en del ämnen har toxiska och/eller cancerogena effekter visats, men detta vid betydligt högre nivåer än de som förekommer i inomhusmiljön.
Riktvärden och gränsvärden
Det finns inga etablerade rikt- eller gränsvärden för TVOC i inomhusluften. Det beror på att de enskilda VOC-ämnenas bidrag till TVOC varierar kraftigt och att de har vitt skilda toxiska egenskaper.
Vad gäller enskilda VOC i inomhusluft är det endast formaldehyd som är strikt reglerat inom EU, se formaldehyd. Tyska Naturvårdsverket (UBA) har en kommitté som publicerar riktvärden för inom VOC-ämnen i inomhusluft, se IAQ German Committee on Indoor Air Guide Values | Umweltbundesamt.
EU-LCI-värden är hälsobaserade referensnivåer (uttryckta som μg/m³ ) för enskilda VOC-ämnen som används för att bedöma emission efter 28 dagar från byggprodukter i en testkammare enligt en standardiserad metod. Värdena tas fram av en arbetsgrupp vid Europeiska kommissionen (EU-LCI values - European Commission (europa.eu)).
EU har lagstiftat om begränsning av mängden TVOC i olika typer av färger och lacker.
Mätinstrument för VOC i luft
Enkla mätinstrument för VOC-ämnen bygger på generella detektorer baserade på till exempel fotojonisation, flamjonisation eller elektrokemisk detektion. Dessa ger en ungefärlig uppfattning om den totala VOC-nivån men är inget exakt mått på TVOC, eftersom olika VOC-ämnen ger olika starkt detektorsvar.