Formaldehyd
Kontaktperson vid IMM:
Professor Gunnar Johanson
Förekomst
Formaldehyd används industriellt framförallt vid produktion av olika typer av syntetiska hartser med användning vid tillverkning av plywood, trä- och pappersprodukter samt olika plaster. Dessutom används formaldehyd som desinfektionsmedel och konserveringsmedel. Formaldehyd bildas normalt i kroppen, som en del av normal metabolism, och ämnet förekommer också i frukt och andra födoämnen.
Exponering
Låga halter i omgivningsmiljön är vanliga eftersom formaldehyd används industriellt i stor skala. Formaldehyd bildas också vid förbränning och förekommer därför t ex i bilavgaser, cigarettrök och stekos. Exponering sker också från trä- och pappersprodukter, textilier och kosmetika som innehåller formaldehyd. Halter av formaldehyd i inomhusmiljön är i storleksordningen 0,01-0,1 ppm och i utomhusmiljön lägre än 0,01 ppm enligt WHO Air Quality Guidelines.
Bedömning av hälsoeffekter
Formaldehyd är ett direktverkande mutagent ämne, som har orsakat genetiska skador i tester på bakterier och andra lägre organismer och med odlade humana celler. Formaldehyd är klassat av National Toxicology Program i USA och av det internationella cancerforskningsinstitutet IARC som cancerframkallande för människa baserat på ökad förekomst av cancer i näshålan och leukemi hos yrkesmässigt exponerade. Formaldehyd är allergiframkallande vid hudkontakt och kan orsaka allergiskt kontakteksem.
Riktvärden
Formaldehyd har visats orsaka irritation i slemhinnor vid lufthalter på ca 0,4 ppm. Vid yrkesmässig exponering har genotoxiska effekter observerats vid lufthalter på 0,1-0,4 ppm med korta perioder med högre nivåer. Det nuvarande svenska hygieniska gränsvärdet för yrkesmässig användning är 0,3 ppm och WHO Air Quality Guidelines för Europa anger ett riktvärde på 0,1 mg/m3 (0,08 ppm) för inomhusmiljön.
Mer information
Vetenskapligt underlag för svenska gränsvärden. Arbete och Hälsa 45(3)2011