Enheten består av fyra forskargrupper – Bodin, Brulin, Falkstedt och Selander.
Enheten består av cirka 70 medarbetare; anställda och anknutna som forskar och utbildar inom det arbetsmedicinska området.
Kohorter och epidemiologiska studier
Inom enheten utvecklas också den multidimensionella yrkesexponeringsmatrisen SWEJEM för klassificering av exponering för kemikalier, partiklar, buller, vibrationer, fysisk belastning, psykosociala faktorer samt prekära anställningsförhållanden. SWEJEM nyttjas i storskaliga epidemiologiska kohortstudier, och är en nationell forskningsinfrastruktur, https://ki.se/imm/swejem. Vi har flera omfattande datamaterial där hälsoutfall bland yrkesarbetande män och kvinnor studeras över tid: ATHOS, SNOW och SWIP samt mor-barn-kohorten FAIR. Hälsoutfall som studeras är inte minst hjärt-kärlsjukdom, cancer, graviditetskomplikationer, psykisk ohälsa och utslagning från arbetsmarknaden på grund av ohälsa.
Mätprojekt
Inom enheten finns även löpande mätprojekt på arbetsplatser där nya mätmetoder för ergonomisk belastning utvärderas med smarta textilier parallellt med mer traditionella mätningar av partiklar, kemikalier, buller och vibrationer i relation till biomarkörer. Dessutom utvärderas arbetsmiljön med hjälp av kvalitativa metoder och nya varianter av intervention på arbetsplatsen byggs upp och utvärderas.
Pågående forskningsprojekt
Enheten leder delar av EU-projekten EPHOR, Equal-Life och Intercambio. Vi är även aktiva i internationella konsortier som Precarious Work Research (PWR). Dessutom leder vi flera nationella programanslag från FORTE, bland annat ALGOSH och Ett hållbart arbetsliv, samt ett flertal enskilda projekt.
Forskargrupper

Theo Bodin
Vi utforskar hur osäkra anställningar, gig-arbete, algoritmer och AI påverkar arbetsmiljö, hälsa och välbefinnande. Vi studerar konsekvenserna av digitalisering, automatisering och plattformisering på arbetsmarknaden. Andra forskningsområden inkluderar arbetsplatsinterventioner, effekterna av alkohol i arbete, sexuella trakasserier och arbetsskadeepidemiologi.

Emma Brulin
Gruppen undersöker: 1) organisatoriska och individuella risk- och friskfaktorer i den psykosociala arbetsmiljön, 2) effekter av skift- och nattarbete, samt 3) symtomutveckling och rehabilitering vid stressrelaterad ohälsa. Vi har ett särskilt fokus på personal inom hälso- och sjukvården och hur personalens arbetsmiljö och hälsa påverkar kvalité och säkerhet i vården.

Daniel Falkstedt
Forskargruppen har fokus på muskel- och skelettbesvär samt psykiska besvär som följd av ogynnsamma arbetslivs- och arbetsmarknadsförhållanden.

Jenny Selander
Vår forskning är inriktad på kemisk och fysikalisk exponering i arbetsmiljön och hälsa, med fokus på epidemiologi, fältstudier och exponeringsbedömning.