Forskning Kärlkirurgi
Vår forskning är fokuserad på mekanismer vid uppkomst av perifer kärlsjukdom och biologiska processer i kärlväggen vid kärlkirurgiska ingrepp för benartär sjukdom, stroke och aneurysm. Den avancerade molekylära forskningen som bedrivs vid gruppen kombinerat med klinisk kärlkirurgi, utgör en unik plattform för lösningen av centrala kliniskt relevanta frågeställningar och utvecklingen av ett framtida kliniskt akademiskt ledarskap.
Gruppen leds av Professor Ulf Hedin och tillhör Institutionen för molekylär medicin och kirurgi, samt är den huvudsakliga forskargruppen vid Kärlkirurgiska kliniken på Karolinska Universitetssjukhuset. Etablerade samarbeten finns med samtliga kardiovaskulära forskargrupper vid CMM, klinisk fysiologi, kardiologi, neurologi, nuklearmedicin, klinisk kemi, och klinisk farmakologi vid Karolinska Universitetssjukhuset, samt i BioClinicum, CMB, MBB och SciLifeLab vid Karolinska Institutet. Vidare samarbetar gruppen med forskare vid Kungliga Tekniska Högskolan, samt med olika forskargrupper både i Sverige och i Norge, Tyskland, Nederländerna, England, USA, Kanada.
Adress
Kärlkirurgi, Institutionen för molekylär medicin och kirurgi
Karolinska Institutet
BioClinicum J8:20
Karolinska Universitetssjukhuset, Solna
171 76 Stockholm
Forskargruppsledare Professor Ulf Hedin
Övergripande forskningsområde
Kärlsjukdom är den viktigaste orsaken till död och invaliditet i västvärlden. Framtida utveckling av effektiva förebyggande läkemedel förutsätter detaljerad förståelse för vitala cellulära och molekylära processer i kärlväggen, både i sjukdomsutveckling och i samband med kirurgisk intervention. Vår grupp har byggt en forskningsplattform som inbegriper en tät samverkan mellan avancerad cell- och molekylärbiologi, djurmodeller, och patientnära studier. Forskningen syftar till att kartlägga centrala processer vid perifer kärlsjukdom som tromboembolism vid karotisstenos och stroke, utveckling av aortaaneurysm, reparationsprocesser och inflammation i kärlvägg i samband med kirurgisk kärlrekonstruktion och kateterburen intervention. Gruppen innefattar även translationell forskning inom traumatologi.
Forskargruppen utgörs av sex olika team/undergrupper som driver specifika forskningsprojekt.