Nyhetsbrev Omtanke2020

Kära Omtanke2020-deltagare, välkommen till nyhetsbrevet för fjärde kvartalet 2023! I detta nyhetsbrev kommer vi att presentera dig för våra två forskningsassistenter (Elísabet Unnur Gísladóttir och Gillian Murphy) i nya delen av vår mini-intervjuserie. Dessutom kommer vi att beskriva två nyligen publicerade forskningsprojekt kopplade till covid-19.

Tredje årliga uppföljningsstudien är nu tillgänglig att delta i!

Goda nyheter! Den senaste Omtanke2020-enkäten har varit tillgänglig sedan torsdag den 7 december. Länken till undersökningen hittar du här: https://omtanke2020.se

Mini-intervju med Elísabet Unnur Gísladóttir och Gillian Murphy

Vi fortsätter vår serie med mini-intervjuer och denna gång kan du läsa några frågor och svar med forskningsassistenterna Elísabet Unnur Gísladóttir och Gillian Murphy.

Hur skulle ni beskriva era roller i Omtanke2020-studien? 

Foto av Elisabet Unnur Gisladottir
Elisabet Unnur Gísladóttir

Elísabet: Jag började nyligen arbeta med Omtanke2020 och arbetar som forskningsassistent där min roll främst innebär dataanalys.

Gillian: Jag anslöt mig till Omtanke-teamet i november 2022 för att assistera Dr. Mary Barker i projektet COVIDMENT som fokuserade på sambandet mellan covid-19-vaccin och psykisk hälsa. För närvarande arbetar jag med att stötta forskningsinitiativ om covid-19 samtidigt som jag bidrar till andra forskningsområden inom enheten.

Vad tycker ni är mest intressant med studien?

Foto av Gillian Murphy
Gillian Murphy

Elísabet: Min bakgrund är inom psykologi och för mig är en av de mer intressanta aspekterna av Omtanke2020-studien möjligheten att bidra med insikter om hur covid-19, dess långsiktiga hälsoeffekter och psykisk hälsa är hänger ihop, med potentiella konsekvenser för folkhälsa och välbefinnande.

Gillian: Jag är imponerad av den stora studiegruppen och antalet deltagare som fortsatt generöst bidrar med sin tid till denna forskning. Dessutom är jag entusiastisk över vår förmåga att koppla Omtanke2020-data till svenska register. Det öppnar upp en myriad av möjligheter för att undersöka de komplexa sambanden mellan covid-19 och psykisk hälsa.

Vad tycker ni är de största utmaningarna med Omtanke2020-projektet?

Elísabet: Jag upplever att den mest utmanande aspekten av Omtanke2020-projektet är att navigera i komplexiteten och den föränderliga naturen av COVID-relaterade data. Att tänka på hur alla olika faktorer som social isolering, restriktioner eller covid-19-infektion samverkade för att påverka psykisk hälsa under pandemin.

Gillian: En av de mest utmanande aspekterna av Omtanke2020-projektet är att möjliggöra inkludering av deltagare med olika socioekonomiska bakgrunder. Att uppmuntra konsekvent och meningsfullt deltagande från individer som representerar olika socioekonomiska skikt är en utmaning och avgörande för att förstå hur olika samhällsfaktorer samverkar med psykiska hälsoutfall under den pågående covid-19-krisen.

Hur tror du att Omtanke2020 kommer att utvecklas i framtiden?

Elísabet: Omtanke2020 kan i framtiden ge avgörande insikter om de långsiktiga effekterna av covid-19, psykiska hälsokonsekvenser och göra oss bättre förberedda för framtida utmaningar genom att bidra med kunskap om strategier för sjukvård, politik och stödsystem.

Gillian: Jag är entusiastisk över de andra aktuella frågor vi har börjat utforska, inklusive det pågående kriget i Ukraina och nivåerna av förtroende för institutioner som Folkhälsomyndigheten och etablerade medier. Utökningen av Omtanke-enkäterna möjliggör en fördjupad undersökning av hur olika kriser påverkar vår psykiska hälsa i relation till pandemins långsiktiga effekter och hur vi kan gå vidare genom att bygga motståndskraftiga samhällen baserade på empati och stöd.

Psykisk hälsa hos familjemedlemmar och vänner till covid-19-patienter

Ett COVIDMENT-projekt som nyligen publicerades i The Lancet Regional Health - Europe undersökte den psykiska hälsan hos 168 783 vuxna i Sverige, Island, Norge och Storbritannien vars närstående drabbats av covid-19. Resultaten visade högre nivåer av depression och ångest hos personer som hade en familjemedlem eller nära vän som fått covid-19, särskilt om de anhöriga blev sjuka och behövde vård på sjukhus, hamnade på intensivvårdsavdelningen eller avled. Deltagare från Omtanke2020 spelade en central roll både i den gemensamma analysen av alla länder samt i en unik månadsvis undersökning som möjliggjordes av de Omtanke2020-deltagare som generöst fyllde i månatliga webbenkäter.

Tabell över psykisk hälsa hos familjemedlemmar och vänner till covid-19-patienter

Prevalenskvot (PR) beräknades för att jämföra hur vanligt depression och ångest var bland personer som påverkades av covid-19 jämfört med de som inte påverkades, med specifikt fokus på dem med en närstående som drabbades av sjukdomen (se bild). Personer med en närstående som upplevde allvarlig covid-19 (inlagd på sjukhus, vårdad på intensivvårds-avdelningen eller dödsfall) visade ökad förekomst av depression och ångest under hela året efter diagnosen. Dessa resultat visar på ett behov av ökad övervakning och stöd för anhöriga till patienter med allvarlig covid-19 eller liknande sjukdomar vid framtida pandemier.

Artikeln är öppet tillgänglig för alla att läsa här: https://www.thelancet.com/journals/lanepe/article/PIIS2666-7762(23)0015…

Pressmeddelandet på KI:s webbplats finns här: https://nyheter.ki.se/angest-och-depression-okar-nar-familjemedlem-insj….

Resultaten presenterades också i en poster på den 44:e årliga konferensen för International Society for Clinical Biostatistics.

Fysiska symptom hos covid-19-patienter

Som nämnts i tidigare nyhetsbrev samarbetar vi med Danmark, Island och Norge i ett projekt där vi jämför förekomsten av fysiska symptom hos personer som tidigare diagnosticerade med covid-19 med personer som aldrig haft covid-19. Den här studien, som publicerades i den senaste utgåvan av The Lancet Regional Health - Europe, visade att personer som diagnostiserats med covid-19 hade 37 procent högre risk att uppleva allvarliga fysiska symptom jämfört med personer utan en covid-19-diagnos. Symptom som andfåddhet, bröstsmärta, yrsel, huvudvärk och trötthet var märkbart vanligare bland dem som haft covid-19, särskilt bland personer som varit allvarligt sjuka. Detta tyder på ett behov av fortsatt övervakning och stöd för personer som haft en allvarlig sjukdom för att hantera dessa långvariga symptom. Studien understryker vikten av att förstå och hantera långsiktiga hälsokonsekvenser efter tillfrisknandet från covid-19, särskilt för dem som haft en allvarlig sjukdom. 

Artikeln är öppet tillgänglig för alla att läsa här: https://www.thelancet.com/journals/lanepe/article/PIIS2666-7762(23)00175-8/fulltext 

Pressmeddelandet på KI:s webbplats finns här: https://nyheter.ki.se/de-svarast-sjuka-drabbades-varst-av-langtidscovid

Nästa nyhetsbrev och årlig uppföljningsenkät

I nästa nyhetsbrev kommer vi att fortsätta vår serie med mini-intervjuer och presentera de senaste resultaten från Omtanke2020-projektet. Vi önskar er alla en god jul och gott nytt år. Vi ser fram emot att återkoppla till er nästa år. Under tiden hittar ni nyheter på webbplatsen (https://ki.se/meb/omtanke2020-studie-om-psykisk-halsa-under-covid-19-pandemin) och Twitter (@omtanke2020). Ta hand om er och på återseende! 

AK
Innehållsgranskare:
2023-12-21