
Institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik
Vid Institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik bedriver vi forskning och utbildning inom epidemiologi och biostatistik. Institutionen ansvarar bland annat för Karolinska Institutets biobank och det Svenska Tvillingregistret. Vår forskning syftar till att öka kunskapen om sjukdomars orsaker och förgrenar sig mot kliniska och genetiska studier såväl som biostatistisk metodologi.
Meny för detta område

KI Biobank
KI Biobank är en modern och högteknologisk infrastruktur för preanalytisk hantering, förvaring och distribution av humanbiologiska prov. Biobanken är en core-facilitet och finns på MEB.

Svenska Tvillingregistret
Svenska Tvillingregistret är världens största i sitt slag och förvaltas av Karolinska Institutet.
Nyheter
Lyssna på våra forskare i podden Medicinvetarna

Har du PTSD?
PTSD är ett psykiatriskt tillstånd som drabbar många som utsatts för trauma, och kan bland annat leda till att den utsatta får mardrömmar och andra problem. Maria Bragesjö har länge forskat om diagnosticering och behandling av drabbade. I avsnittet resonerar hon bland annat om hur det gått inflation i begreppet PTSD. I avsnittet hör vi också forskaren Catarina Almqvist Malmros svara på lyssnarfrågan om hur allergiker drabbas när allt fler skaffar hund.

Podd: Får alla män prostatacancer?
Prostatacancer är den vanligaste cancerformen. Diagnosen kan leda till oro men de allra flesta tumörer är ofarliga och kommer inte att påverka mannens hälsa alls. Samtidigt finns aggressiva tumörformer som kan vara dödliga. I podden Medicinvetarna berättar KI-forskaren Tobias Nordström om utmaningen att kunna skilja mellan farlig och ofarlig prostatacancer.

Medicinvetarna #65: Varför behövs vetenskap?
I nya avsnittet av KI:s populärvetenskapliga podcast slår professor Mikael Landén ett slag för det vetenskapliga sättet att vinna kunskap. Men han pekar också på utmaningarna med att bedriva och tolka forskning, inte minst i hans eget fält – psykiatrin.

#63 Fri från ätstörningar?
Ätstörningar innebär ett stort lidande för drabbade och deras familjer, och kan i värsta fall leda till för tidig död. Emma Forsén Mantilla är psykolog och forskare på Karolinska Institutet och har i mer än tio år arbetat med ätstörningar - varför de uppkommer och hur de kan behandlas. För det finns hjälp att få!

Medicinvetarna #62: Kan bröstcancer förebyggas?
Genom att tidigt identifiera kvinnor med hög risk för bröstcancer vill professor Per Hall förhindra att cancern ens uppstår. Hör honom berätta i Medicinvetarna om risk- och friskfaktorer samt om läkemedelsbehandling i preventivt syfte kan vara ett sätt att minska bröstcancer hos de kvinnor som har störst risk att drabbas.

#33: Vem dog i spanska sjukan?
Spanska sjukan härjade i början av förra seklet och var världens dödligaste influensaepidemi. Hur kom det sig? Professor Jonas Ludvigsson tar oss med på en historisk tillbakablick och drar paralleller till dagsaktuella coronautbrottet.

#14: Arv eller miljö?
Styr generna hur mycket kaffe vi dricker? Ja, i princip alla våra egenskaper påverkas av genetiska faktorer. Hör Patrik Magnusson, forskare och chef för Svenska Tvillingregistret berätta vad tvillingar kan lära oss om arv och miljö.

#7: Vem tål gluten?
Att äta glutenfritt är knappast nyttigt. Men livsviktigt för dem som lider av celiaki. Professor Jonas Ludvigsson reder ut begreppen.