ESTRID
Välkommen till ESTRID-studien!
Vi är en forskargrupp på Karolinska Institutet med målsättningen att ta reda på vilka faktorer som påverkar risken att utveckla LADA (latent autoimmune diabetes in adults) och typ 2-diabetes. Vi studerar både genetiska faktorer och levnadsvanor samt hur dessa samverkar. Det övergripande målet med forskningen är att öka möjligheterna att förebygga diabetes. ESTRID är en förkortning för Epidemiologisk studie av riskfaktorer för LADA och typ 2-diabetes.
Besvara webbenkäten här
Klicka här för information om hur du kan svara på ESTRIDs frågeformulär om familjeförhållanden, livsstil och hälsa
Uppföljningsstudien
Läs mer om ESTRIDs uppföljningsstudie här
ESTRID på twitter
Följ oss på twitter för de senaste nyheterna från ESTRID-studien
Nyheter
Ingen övergripande risk mellan antibiotikaexponering och LADA
En förhöjd risk för LADA observerades för individer som exponerats för smalspektrumantibiotika 6-10 år före diagnos, ett resultat som drivs av data från ESTRID-studien.
Att ha en autoimmun sjukdom är kopplat till ökad risk för LADA
Särskilt individer med höga nivåer av autoantikroppar tillsammans med en autoimmun sjukdom kan ha ökad risk för att utveckla LADA.
Tidiga livsfaktorer spelar liten roll vid T1D hos vuxna
Studien visar att tidiga livsfaktorer har mindre inverkan på utvecklingen av T1D i vuxen ålder än sjukdomsdebuten i barndomen, vilket tyder på att andra utlösande faktorer senare i livet sannolikt är viktigare.
Nya insikter om typ 1-diabetes hos vuxna
Att ha en förstagradssläkting med sjukdomen ökar avsevärt risken för att utveckla typ 1-diabetes som vuxen, och risken är högre om släktingen utvecklade diabetes tidigt.
Måttligt intag av antioxidanter kan minska risken för typ 2-diabetes
En nyligen genomförd systematisk översikt och metaanalys visar att ett måttligt intag av C- och E-vitamin samt β-karoten kan minska risken för T2D genom att lindra insulinresistens.
Tidigare infektionsdiagnos ökar inte risken för LADA
Trots ett samband mellan infektioner under tidig barndom och utvecklingen av typ 1-diabetes fann man inget signifikant samband mellan en tidigare infektionsdiagnos och LADA.
Rökning kan öka risken för typ 1-diabetes
Rökning i vuxen ålder tycks öka risken för typ 1-diabetes, med starkare effekt hos personer med diabetes i släkten. Detta understryker vikten av att undersöka påverkbara riskfaktorer för typ 1-diabetes i vuxen ålder.
Behov av förbättrad behandling vid autoimmun diabetes hos vuxna
För att minska risken för komplikationer är det viktigt att mäta antikroppar hos personer som drabbas av diabetes i vuxen ålder, samt även ta hänsyn till hur höga nivåerna av antikroppar är.
E-vitamin kan ha skyddande effekt mot LADA
Ett högre intag av C- och E-vitamin är förknippat med en lägre risk för LADA visar en ny studie baserad på ESTRID. Möjligen genom att hämma utvecklingen av autoimmunitet och förebygga insulinresistens kan E-vitamin spela en skyddande roll i utvecklingen av LADA.
Typ 1-diabetes = vuxendiabetes?
I det senaste avsnittet av podcasten Diabeteslabbet får vi höra Sofia Carlsson, docent och forskningsledare för ESTRID-studien, berätta om vanliga missuppfattningar om vem som får typ 1-diabetes och hur forskning kan öka medvetenheten och därmed minska risken för feldiagnostisering.
Barnfetma kopplat till ökad risk för flera typer av diabetes som vuxen
Högre risk att drabbas av diabetes i vuxen ålder för barn med fetma. Risken att drabbas av den mest autoimmuna formen av diabetes var tre gånger så hög visar en ny studie från Karolinska Institutet.
Låg födelsevikt och övervikt i vuxen ålder ökar risken för LADA och typ-2 diabetes
Personer med låg födelsevikt eller övervikt senare i livet har en ökad risk att utveckla LADA och typ 2-diabetes visar en ny studie. Resultaten tyder på att genom att förebygga låg födelsevikt och övervikt hos vuxna skulle vi kunna minska insjuknandet i både LADA och typ 2-diabetes.
Ökad risk att drabbas av LADA hos tobaksanvändare
Dubbelt så hög risk att drabbas av LADA för personer som röker eller snusar jämfört mot de som aldrig rökt eller snusat.
Långvarig amning minskar risken för typ 1-diabetes hos barn
Långvarig amning och senare introduktion till gluten, komjölk och frukt kan minska risken för barn att utveckla typ 1-diabetes visar en ny litteraturgenomgång. Sammantaget tyder den befintliga forskningen på att kosten under första levnadsåret kan ha betydelse för barns risk att drabbas av typ 1-diabetes.
Hög fiskkonsumtion minskar diabetesrisken för personer med GAD-antikroppar
Personer med GAD-antikroppar har förhöjd risk att utveckla LADA. En ny studie visar att diabetesrisken är särskilt hög om man samtidigt har lågt intag av fisk.
Hög grad av fysisk aktivitet minskar risken för LADA och typ 2-diabetes
Att motionera i 30 minuter tre gånger per vecka är förknippat med 40% minskad risk för Latent autoimmune diabetes in adults (LADA), men endast hos individer som inte har en hög genetisk risk att utveckla diabetes. En hög grad av fysisk aktivitet är även förknippad med en 50% minskad risk för typ 2-diabetes, oavsett genetisk disposition.
Konsumtion av processat rött kött ökar risken för LADA
Konsumtion av processat rött kött, såsom korv och bacon, är kopplat till en ökad risk att utveckla LADA. Risken är särskilt hög hos personer med högrisk-gener för autoimmun diabetes.
Ökad vikt förklarar inte hela sambandet mellan sötade drycker och diabetes
Sambandet mellan intag av sötade drycker och diabetes beror inte bara på konsumtionens bidrag till övervikt och fetma, utan att även andra mekanismer är involverade. Våra gener verkar också bidra till hur sötade drycker påverkar risken för LADA och typ 2-diabetes.
Ny rapport om samband mellan miljöfaktorer, levnadsvanor och diabetes
I en ny rapport sammanfattas befintlig forskning kring betydelsen av miljö och levnadsvanor vid utvecklandet av diabetes. Fokus är på typ 2-diabetes som är den vanligaste formen av diabetes, men även typ 1-diabetes och LADA diskuteras. Sofia Carlsson, ansvarig forskare i ESTRID-studien har lett arbetet med rapporten.
ESTRID har beviljats anslag från VR och FORTE
De två anslagen utgör totalt mer än 10 000 000 kronor och ska användas för att studera riskfaktorer och prognos för LADA (latent autoimmune diabetes in adults).
Övervikt och gener samverkar vid utvecklandet av LADA
Personer som både är bärare av högrisk-gener och överviktiga löper en markant högre risk att utveckla LADA visar en ny studie.