Att ha en autoimmun sjukdom är kopplat till ökad risk för LADA
Särskilt för individer med höga nivåer av autoantikroppar tillsammans med en autoimmun sjukdom kan öka risken för att utveckla LADA.
Autoimmuna sjukdomar förekommer ofta i kluster, vilket innebär att personer med en autoimmun sjukdom har en ökad risk att utveckla fler. Detta beror på både genetiska och miljömässiga faktorer. Vid typ 1-diabetes hos barn är det vanligt med tillstånd som sköldkörtelrubbningar och celiaki. Däremot är det mindre känt hur autoimmuna sjukdomar samlas med latent autoimmun diabetes hos vuxna (LADA).
Forskare från Institutet för miljömedicin, Karolinska Institutet, använde data från ESTRID-studien som är inbäddad i ANDIS biobank och incidensregister som täcker den svenska regionen Skåne. De analyserade data från över 5 000 deltagare, inklusive nydiagnostiserade LADA-fall (n=586) och typ 2-diabetespatienter (n=2003) med matchade kontroller (n=2355) samt undersökte sambanden mellan 33 autoimmuna sjukdomar och diabetesutfall.
Studien visade att individer med autoimmuna sjukdomar löpte 70 procent högre risk att utveckla LADA. Specifika autoimmuna sjukdomar, såsom sköldkörteldysfunktion, inflammatorisk tarmsjukdom och vitiligo, var särskilt förknippade med högre risk för LADA (OR: 1.88, 1.8 och 3.91). Detta samband var starkare för individer med förhöjda autoantikroppar. Däremot var det bara psoriasis som visade ett signifikant samband med typ 2-diabetes.
Forskarna undersökte också gemensamma biologiska vägar mellan autoimmuna sjukdomar och LADA. De identifierade immunförsvarsmekanismer, inklusive medfödd och adaptiv immunitet, som potentiella drivkrafter bakom dessa samband. Intressant nog hade LADA-patienter med autoimmun sjukdom en förhöjd risk för diabetisk retinopati jämfört med typ 2-diabetespatienter. Men att ha en autoimmun sjukdom ökade inte självständigt risken för retinopati inom LADA-gruppen.
Resultaten visar hur viktigt det är att följa upp samsjuklighet med autoimmuna sjukdomar hos patienter med ökad risk för LADA. Detta kan bidra till bättre diabetesbehandling och förbättrade behandlingsresultat.
Försteförfattare i studien är Cornelia Santoso, postdoktor i ESTRID gruppen.
Publikation
Autoimmune diseases and the risk and prognosis of latent autoimmune diabetes in adults.
Santoso C, Wei Y, Ahlqvist E, Tuomi T, Carlsson S
Diabetologia 2024 Oct;():