ESTRID
Välkommen till ESTRID-studien!
Vi är en forskargrupp på Karolinska Institutet med målsättningen att ta reda på vilka faktorer som påverkar risken att utveckla LADA (latent autoimmune diabetes in adults) och typ 2-diabetes. Vi studerar både genetiska faktorer och levnadsvanor samt hur dessa samverkar. Det övergripande målet med forskningen är att öka möjligheterna att förebygga diabetes. ESTRID är en förkortning för Epidemiologisk studie av riskfaktorer för LADA och typ 2-diabetes.
För dig som är inbjuden till ESTRID-studien
För dig som är inbjuden till ESTRID-studien
Klicka här för information om hur du kan svara på ESTRIDs frågeformulär om familjeförhållanden, livsstil och hälsa!
Följ oss på Twitter
Följ oss på Twitter
Följ med vad som händer i ESTRID genom att följa oss på Twitter!
Nyheter
Ny rapport om samband mellan miljöfaktorer, levnadsvanor och diabetes
Ny rapport om samband mellan miljöfaktorer, levnadsvanor och diabetes
I en ny rapport sammanfattas befintlig forskning kring betydelsen av miljö och levnadsvanor vid utvecklandet av diabetes. Fokus är på typ 2-diabetes som är den vanligaste formen av diabetes, men även typ 1-diabetes och LADA diskuteras. Sofia Carlsson, ansvarig forskare i ESTRID-studien har lett arbetet med rapporten.
Hög fiskkonsumtion minskar diabetesrisken för personer med GAD-antikroppar
Hög fiskkonsumtion minskar diabetesrisken för personer med GAD-antikroppar
Personer med GAD-antikroppar har förhöjd risk att utveckla LADA. En ny studie visar att diabetesrisken är särskilt hög om man samtidigt har lågt intag av fisk.
Hög grad av fysisk aktivitet minskar risken för LADA
Hög grad av fysisk aktivitet minskar risken för LADA
Att motionera i 30 minuter tre gånger per vecka är förknippat med 40% minskad risk för Latent autoimmune diabetes in adults (LADA), men endast hos individer som inte har en hög genetisk risk att utveckla diabetes.
Konsumtion av processat rött kött ökar risken för LADA
Konsumtion av processat rött kött ökar risken för LADA
Konsumtion av processat rött kött, såsom korv och bacon, är kopplat till en ökad risk att utveckla LADA. Risken är särskilt hög hos personer med högrisk-gener för autoimmun diabetes.
Ökad vikt förklarar inte hela sambandet mellan sötade drycker och diabetes
Ökad vikt förklarar inte hela sambandet mellan sötade drycker och diabetes
Sambandet mellan intag av sötade drycker och diabetes beror inte bara på konsumtionens bidrag till övervikt och fetma, utan att även andra mekanismer är involverade. Våra gener verkar också bidra till hur sötade drycker påverkar risken för LADA och typ 2-diabetes.
ESTRID har beviljats anslag från VR och FORTE
ESTRID har beviljats anslag från VR och FORTE
De två anslagen utgör totalt mer än 10 000 000 kronor och ska användas för att studera riskfaktorer och prognos för LADA (latent autoimmune diabetes in adults).
Övervikt och gener samverkar vid utvecklandet av LADA
Övervikt och gener samverkar vid utvecklandet av LADA
Personer som både är bärare av högrisk-gener och överviktiga löper en markant högre risk att utveckla LADA visar en ny studie.