Medicinvetarna: #129: Vem får rättspsykiatrisk vård?

Hur går en rättspsykiatrisk bedömning till? Det vet forskaren och rättspsykiatrikern Katarina Howner. Hör henne även berätta om vad forskningen visar kring vårdtider, behandling och återfallsrisk bland de patienter som döms till vård i stället för fängelse. Avsnittet publicerades 20 september 2023.

Katarina Howner
Katarina Howner Foto: Hanna Maxstad

För att en brottsling ska dömas till vård ska personen bedömas lida av en allvarlig psykisk störning när brottet begicks. Att lida av en allvarlig psykisk störning innebär att man har svårt att korrekt bedöma verkligheten.   

– Personen kan ha hallucinationer, vanföreställningar och liknande. Den vanligaste sjukdomen som ligger bakom störningen är schizofreni men även bipolär sjukdom förekommer och neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som autism. Ibland kan det vara svårt att avgöra var gränsen går mellan bristande verklighetsuppfattning och vissa konspirationsteorier, säger Katarina Howner, läkare och dubbelspecialist i psykiatri och rättspsykiatri och docent i psykiatri.

Hon är forskargruppsledare för forskargruppen Forensisk beteende- och neurovetenskap vid institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska Institutet. Katarina Howner är också anställd av Rättsmedicinalverket där hon arbetar med rättspsykiatriska undersökningar och forskar parallellt om psykopati och brist på empati. I avsnitt 129 av KI:s podcast Medicinvetarna berättar hon om hur en rättspsykiatrisk bedömning går till, vem som kommer i fråga för en utredning och hur vården sedan ser ut.

– De flesta i gruppen som döms till rättspsykiatrisk är väldigt utsatta och många har en trasig livssituation. En del har tidigare haft massiv kontakt med vården, till exempel barn- och ungdomspsykiatrin, beroendevården, vårdcentralen med flera, säger hon.

På fritiden driver Katarina Howner också tillsammans med kollegan Shilan Caman podcasten ”Det mörka psyket”.

Porträtt av professor Johan von Schreeb. Foto Martin Stenmark.
Professor Johan von Schreeb. Foto Martin Stenmark.

Vilken är den hemskaste sjukdomen?

I avsnittet svarar också Johan von Schreeb, professor vid institutionen för global folkhälsa, Karolinska Institutet och föreståndare för Centrum för katastrofmedicin, på lyssnarfrågan om vilken sjukdom som är den hemskaste.  

– Jag har funderat på detta och även frågat mina kollegor. Det är ju inte så lätt att avgöra men man skulle kunna se på det utifrån 1) om sjukdomen är mytomspunnen, 2) hur dödlig den är, och 3) grad av lidande. Utifrån detta har vi korat rabies som den hemskaste sjukdomen. Den är hundra procent dödlig om man inte tar motgift och den ger mycket hemska symtom, den drabbade tuggar fradga och blir som vild. Det är fortfarande en ganska vanlig sjukdom globalt sett, säger han.

CO
Innehållsgranskare:
Cecilia Odlind
2024-12-06