Forskargrupper och enheter på LIME
En översikt över de grupper och enheter som är verksamma vid institutionen för lärande, informatik, management och etik.
Enheter inom Lärandeavdelningen
Lifelong Learning in Health Care Contexts (LLiHCC)
Lärande är det centrala konceptet och kärnan i livslångt lärande i hälso- och sjukvårdssammanhang. Därför bedriver vi både forskning om lärande, och bidrar även till att förbättra utbildningen genom att utvärdera undervisning och lärande. För att göra detta har vi utvecklat system och metoder för bedömning, kvalitetsförbättring och återkoppling.
Prevention-Policy & Practice (PPP)
Forskargruppen PPP studerar effektiviteten av innovativa förebyggande insatser inom svensk primärvård, bland när det gäller tobaksavvänjning. Vi använder blandade metoder och robusta utvärderingsdesigner.
Tanja Tomson
Senior forskareLearning Technologies
Vi bedriver forskningsdrivna initiativ och projekt som främjar bidrag från ny teknik, för att gynna hälso- och sjukvårdsutbildning och vårt samhälles hälsa. Våra ambitioner och motiv varierar, men i vår kärna bryr vi oss om att förbättra både hälsa och lärande.
Enheten för Medicinsk Statistik (MedStat)
Enheten för Medicinsk Statistik vid LIME erbjuder konsultation och utbildning för forskare och doktorander aktiva vid Karolinska Institutet eller externt. Välkommen att kontakta oss för mer information!
Henrike Häbel
Statistiker, medstat@ki.seEnheter inom Centrum för hälsoinformatik (HIC)
Centrum för hälsoinformatik (HIC)
HIC arbetar med forskning, utveckling, forskarutbildning samt utbildning inom hälsoinformatik.
Sabine Koch
ProfessorBehavioral Informatics-gruppen (BIT)
BIT är ett team inom forskargruppen HIC och vars mål är att använda beteendeinformation för att optimera hälsointerventioner.
Aleksandra Sjöström-Bujacz
Biträdande lektorMedical Interaction-gruppen (MINT)
MINT är ett team inom forskargruppen HIC som fokuserar på designvetenskaplig forskning och medicinsk utbildning.
Klas Karlgren
Senior forskareEnheter inom Centrum för hälso- och sjukvårdsetik (CHE)
Centrum för hälso- och sjukvårdsetik (CHE)
Centrum för hälso- och sjukvårdsetik är ett samarbete inom medicinsk etik mellan berörda enheter på Stockholms universitet, Kungliga Tekniska Högskolan och Karolinska Institutet.
Gert Helgesson
ProfessorHälsomått och ekonomisk utvärdering
Hälsoekonomi kan definieras som tillämpningen av ekonomiska teorier och metoder på hälsa och hälso- och sjukvård.
Kristina Burström
Senior forskareMedicinens historia och kulturarv
Forskarteamet studerar medicin- och vetenskapshistoria i historisk, kulturell och samhällelig kontext. Grundläggande för vårt förhållningssätt är att kunskap om det förflutna är nödvändig för att förstå samtidens centrala frågor och dilemman. Utifrån denna utgångspunkt utvecklar och förmedlar vi förståelse av den medicinska kunskapens och sjukvårdens historiska villkor.
Eva Åhrén
VerksamhetschefEnheter inom Medical Management Centre (MMC)
Medical Management Centrum (MMC)
Vid MMC studerar olika forskargrupper hur medicinsk kunskap, individuell och organisatorisk kompetens samt materiella och finansiella resurser bäst kan utnyttjas för att förbättra människors hälsa. Vi samverkar nationellt, regionalt och lokalt med myndigheter, sjukvårdshuvudmän, vårdgivare och patientföreträdare samt med utbildnings- och forskningsinstitutioner inom medicin och vård.
Henna Hasson
Professor, adjungerad, enhetschefPamela Mazzocato
Principal researcher, enhetschefClinical Management
Clinical Management forskargrupp strävar efter att överbrygga glappet mellan praxis och evidens genom att, tillsammans med vårdgivare, forska om och utveckla innovativa sätt att organisera och leda hälso- och sjukvårdsorganisationer. Syftet är att skapa värde för både patienter och personal.
Carl Savage
Senior forskareHälsoekonomi och ekonomisk utvärdering
Hälsoekonomi kan definieras som tillämpningen av ekonomiska teorier och metoder på hälsa och hälso- och sjukvård. Denna forskargrupp bedriver forskning inom hälsoekonomi med fokus på området hälsoekonomisk utvärdering.
Niklas Zethraeus
Senior forskareHealth Economics and Policy
Vi bedriver forskning om hur resurser används för att bidra till en effektiv vård och förbättrad hälsa. Forskningsområdet kännetecknas av tillämpning av ekonomiska teorier och metoder inom hälso- och sjukvården. Med hjälp av framförallt register svarar vi på frågor om effektivitet och jämlikhet, analyserar effekter av reformer inom sjukvården, samt jämför vårdgivare och sjukvårdssystem.
Clas Rehnberg
ProfessorLedarskap i sjukvård och akademi
I forskargruppen Ledarskap i sjukvård och akademi integreras forskning, utbildning och samverkan inom temaområdena ledarskap och organisation.
Mia von Knorring
Senior forskareIntervention Process and Outcomes (PROCOME)
Forskargruppen Intervention processes and outcomes (PROCOME) studerar processer och utfall av förbättringsprojekt inom hälso- och sjukvård. Forskningen syftar till att öka kunskapen om vilka effekter olika typer av förbättringsarbete har och vilken betydelse olika implementeringskomponenter har för ett förbättringsprojekts resultat.
Intervention Process and Outcomes (PROCOME) (engelsk sida)
Hanna Augustsson
ForskningsspecialistMarta Roczniewska
Senior forskningsspecialistSustainable Organizational Learning, Innovation, Improvement and Development in Health and Social services (SOLIID)
SOLIID är en forskargrupp med två huvudnoder, en vid Karolinska Institutet och en vid Umeå Universitet. SOLIID inriktar sig på aktionsorienterad organisatorisk forskning inom vård och omsorg med fokus på uthållighet i organisatorisk lärande, förbättring, utveckling, innovation och implementering.
Enheten för bioentreprenörskap (UBE)
UBE utbildar, utvecklar och forskar inom ämnet bioentreprenörskap.
Hanna Jansson
Senior forskareNationellt centrum för suicidforskning och prevention (NASP)
Nationellt Centrum för Suicidforskning och Prevention (NASP) är Region Stockholm och statens expertorgan för suicidprevention. Verksamheten vid NASP kan delas in i fyra huvudområden: Forskning och metodutveckling, Analys och uppföljning av epidemiologiska data, Information och Utbildning.
Danuta Wasserman
ProfessorCultural Medicine
Forskning vid enheten Cultural Medicine inkluderar pre- och postmigrationsrelaterad stress och hälsa, utvärdering av interventioner (primär, sekundär och tertiär), teori- och metodutveckling.