Etik på KI
Etik är ett viktigt strategiskt område för KI och är aktuellt inom både utbildning och forskning. Här kan du läsa mer om vad vi gör och få tips och råd kring etiska frågor, regler och riktlinjer, litteratur samt utbildningar.
Vad är medicinsk etik?
Nyfiken på medicinsk etik? Här får du reda på vad det handlar om samt några lästips.
Råd om etik
Det finns ett etiskt råd och en vetenskaplig ombudsman på KI, och medicinetikerna på LIME svarar också på frågor om forskningsetik och hälso- och sjukvårdens etik.
Etikutbildning på KI
Det undervisas i etik på KI i många sammanhang. Här kan du ta reda på vad och var.
Etikenheten på LIME
Läs om etikenhetens verksamhet inom undervisning, forskning och tredje uppgiften.
Så slår du larm om fusk med forskning!
Forskningsetik för forskare inom medicin
En kort nätbaserad utbildning i forskningsetik för forskare inom medicin.
Etikprövning av forskning
Etikprövningsmyndighetens uppdrag är att värna människan i forskningen.
"Retraction watch"
Här finner du mer information om vetenskapliga artiklar som dragits tillbaka.
Värdefulla resurser
KI:s Strategi 2030 lyfter fram etiken
”Ett etiskt förhållningssätt, akademisk frihet, kritisk reflektion, hög kvalitet och höga ambitioner ska genomsyra och utgöra ett fundament för all vår verksamhet.”
Fusk bland studenter - så utreds det på Karolinska Institutet
Det händer att studenter fuskar med tentor eller examensarbeten. Här finns information som beskriver hur fusk och andra disciplinärenden hanteras på KI.
Så utreds avvikelser från god sed i forskning
En särskild myndighet (se oredlighetsprovning.se) utreder numera misstänkt oredlighet i forskning. Men vissa ärenden faller utanför myndighetens åtaganden. Så här hanteras dessa av KI.
Medicinska fakulteter i samarbete om etik
Efter Macchiariniskandalen bestämde sig de medicinska fakulteterna i Sverige för att samarbeta i forskningsetiska frågor. Arbetet har hittills varit inriktat på att utveckla en nätbaserad utbildning.
Att undervisa i etik - utbildning för lärare och handledare
Utbildningen "Att undervisa i etik" arrangeras på nytt under vårterminen 2025. Utbildningen vänder sig till personer som undervisar i andra ämnen än etik och som planerar att integrera etik i sin undervisning.
Fallbank
Här finner du ett antal etikfall relaterade till hälso- och sjukvård och forskningsetik. Hjälp gärna till att bygga ut fallbanken – eller utveckla fall tillsammans med medicinetikerna på LIME.
Medicinska etikens ABZ
Medicinska etikens ABZ förklarar etiska, medicinetiska och vetenskapsteoretiska termer.
Här kan du ladda ner boken!
Codex samlar regler och riktlinjer för forskning
Codex samlar forskningsetiska regler, riktlinjer samt en mängd introducerande texter som förklarar hur etiska frågor blir aktuella i forskning.
Etik för djurförsök
Läs mer om vad som gäller för djurförsök i Sverige och på KI.
Litteraturtips
Forskningsetik
Klinisk medicinsk etik
Länkar
Helsingforsdeklarationen
Vetenskapsrådets God forskningssed
2024
Statens medicinsk-etiska råd
ALLEA - All European Academies
Karolinska Institutets etikråd
Karolinska Institutets etikråd verkar för att främja etisk diskussion på KI, bland annat genom öppna seminarier. Rådet ser också över att KI agerar i överensstämmelse med sina egna värderingar.
Karolinska Institutets vetenskapliga ombud
Ombudet ger vägledning och rådgivning kring frågor rörande ex. sampublicering och författarskap, sprider kunskap kring forskningsetiska koder, lagar, föreskrifter, regler och riktlinjer.
Arbetsgrupp om KI:s historiska arv
En arbetsgrupp tillsattes i oktober 2020 med uppgift att titta närmare på vissa aspekter av KI:s historiska arv, inte minst kopplingar till rasbiologi och rasism. Den första delrapporten diskuterade minnesmärken och namn på salar och byggnader med mera.
Gruppens arbete avslutades i och med att den andra delrapporten lämnades till rektor i augusti 2022.
Nyhetsbevakning om etik
Information om etik, insamlat av CHE:s prisbelönta seniora rådgivare Marie Chenik med syftet att underlätta för alla intresserade att följa och förstå etikfrågor inom hälso- och sjukvården samt att stimulera etikdebatten och etikarbetet.