
Nationellt Centrum för Suicidforskning och Prevention
Nationellt Centrum för Suicidforskning och Prevention (NASP) är Region Stockholm och statens expertorgan för suicidprevention. Verksamheten vid NASP kan delas in i fyra huvudområden: Forskning och metodutveckling, Analys och uppföljning av epidemiologiska data, Information och Utbildning.
Meny för detta område

Information och stöd
Här kan du hitta fakta kring självmord, tips på hjälplinjer, rekommendationer för suicidpreventiva insatser samt stödmaterial för olika yrkesgrupper.

Statistik
Läs om statistik över självmord och självmordsförsök i Sverige och uppdelat på län. Eller lär dig hur självmordsstatistik beräknas.

Kontakta NASP
Hitta hit och lär känna våra medarbetare.
Nyheter från NASP

Den nationella konferensen om suicidprevention 2023
Efter några års uppehåll är den nationella konferensen om suicidprevention tillbaka. Detta år kommer den äga rum 25–26 oktober på Folkets Hus i Östersund och ha temat ”Med samlad kraft för livet”.

Screening i skolan gav förbättringar i psykotiska symtom hos ungdomar
En ny artikel publicerad i BMC Public Health, där forskare från Nationellt centrum för suicidforskning och prevention är medförfattare visar att projektet SEYLE ger förbättringar i psykotiska symptom hos ungdomar.

Ny rapport om den psykiska hälsan bland högstadieelever i Stockholms län
Resultat från en enkätdatasamling som utfördes i 116 skolor i Stockholms län mellan åren 2016-2019 har nu publicerats i en rapport från Nationellt centrum för suicidforskning och prevention.

Professor Danuta Wasserman höll öppningsföreläsningen på World Congress on Women’s Mental Health
Professor Danuta Wasserman, grundare av och chef för NASP vid KI hade äran att hålla öppningsföreläsningen på den nionde "World Congress on Women’s Mental Health".

Svensk version av WHO:s stödmaterial "Att förebygga självmord: En resurs för yrkesverksamma inom film, TV och scen"
WHO:s publikation ”Preventing suicide: A resource for filmmakers and others working on stage and screen” från 2019 har nu översatts och anpassats till svenska förhållanden av NASP. Resursen riktar sig till alla som är involverade i utveckling och produktion av innehåll för film, TV och scen.

Forskningsöversikt om suicidkommunikation på digitala plattformar
Statens medieråd har i samarbete med NASP tagit fram en forskningsöversikt med fokus på självmord, internetbaserad kommunikation om självmord och hur självmordsnära individer kan identifieras på nätet.

Uppdaterad självmords- och självskadestatistik för 2021
Den 21 och 22 juni 2022 publicerade Socialstyrelsen den officiella statistiken över självmord och självskador/självmordsförsök för år 2021. NASP har sammanställt statistiken på riksnivå och kommer senare att bearbeta den på läns- och kommunnivå.

Suicidpreventiva dagen 2022
Varje år i samband med den internationella suicidpreventiva dagen anordnas ett seminarium som på olika sätt berör arbetet med att förhindra självmord. I år är fokus på stöd till efterlevande. Seminariet ägde rum den 8 september i Folkhälsomyndighetens lokal på Nobels väg 18 i Solna. Nu kan du se videon från seminariet.

Ny svensk version av WHO:s stödmaterial “Att förebygga självmord: ett stödmaterial för yrkesverksamma inom media”
WHO:s publikation ”Preventing Suicide: A Resource for Media Professionals” från 2017 har nu översatts och anpassats till svenska förhållanden av Nationellt centrum för suicidforskning och prevention (NASP). Stödmaterialet vänder sig till journalister och yrkesverksamma inom media.

Ekonomiska kriser kan leda till ökning i självmord
Centrum för arbets- och miljömedicin (CAMM) och Nationellt Centrum för Suicidforskning och Prevention (NASP) har i ett samarbetsprojekt sammanställt vetenskaplig litteratur om självmord och ekonomiska kriser. Syftet är att öka kunskaper om eventuella arbetsrelaterade effekter av covid-19-pandemin på självmord.

Covid-19-pandemin: Ingen signifikant förändring av självmordstalen i Sverige under 2020
I en ny rapport har Nationellt Centrum för Suicidforskning och Prevention vid Karolinska Institutet och Region Stockholm undersökt hur självmordstalen förändrades i Sverige under 2020.

Svensk midsommar är inte förknippad med högre självmordsrisk
En svensk registerstudie, genomförd vid Nationellt Centrum för Suicidforskning och Prevention (NASP), visar att midsommarhelgen inte verkar ha en koppling till ökad risk för självmord. Resultaten av studien har publicerats i Nordic Journal of Psychiatry.

Ingen ökning av självmorden under de första nio månaderna av covid-19-pandemin
Preliminär statistik tyder på att antalet självmord under år 2020 inte var högre än under 2019. [2021-04-26]

Stör Döden lanserar utbildningsmaterial om psykisk ohälsa och självmord för lärare
Antalet självmord minskar bland vuxna, men ökar hos unga. Samtidigt så frågar skolor om hur de kan bli bättre på att samtala om självmord och psykisk ohälsa med sina elever. Därför har Suicide Zero, Mind, SPES och NASP, som tillsammans står bakom projektet Stör Döden, tagit fram ett utbildningsmaterial som riktar sig till lärare.

Kunskapskanalen och UR Samtiden sänder Suicidpreventiva dagen 2020
Måndagen den 1 mars (repris 6 mars) kommer Kunskapskanalen att sända en inspelning från Suicidpreventiva dagen som gick av stapeln den 10 september förra året och som arrangerades av NASP tillsammans med Folkhälsomyndigheten, Mind, SPES samt Suicide Zero.

Förstudie: Suicid i transportsystemet
NASP har med, finansiering från Trafikverkets forsknings- och innovationsmedel, gjort en förstudie om suicid i transportsystemet. Sakkunnig i suicidprevention från Trafikverket har tillsammans med forskare från NASP skrivit en rapport om förstudien.

Risk för ökande självmord och självskador i samhället efter pandemin
Nationellt Centrum för Suicidforskning och Prevention (NASP) uppmärksammar det potentiellt ökande antalet självmord och självskador som kan följa coronapandemins (COVID-19) efterverkningar på samhällsnivå.

Uppdaterad självmordsstatistik för 2019
Nya data gällande dödsorsaker i Sverige för kalenderåret 2019 har publicerats av Socialstyrelsen. NASP har bearbetat statistik rörande självmord.

Debattinlägg i Läkartidningen om vikten av att använda termen fysisk distansering istället för social
Det är inte social distansering som kan minska spridningen av coronaviruset utan ett fysiskt avstånd på två meter eller mer, det skriver KI:s resursgrupp för psykisk hälsa i covid-19-pandemin i ett debattinlägg för Läkartidningen.

”Fysisk distansering” bör användas och inte ”social distansering” när Covid-19 pandemin bekämpas
Covid-19 drabbar länder världen över. Sociala restriktioner införs med syfte att försöka begränsa spridningen av corona-viruset och att rädda liv. Men den ofta använda termen ”social distansering” är olycklig, eftersom den kan väcka associationer som att ta avstånd ifrån, bli bortstött och isolerad hos sårbara grupper.

The New York Times om fysisk aktivitet och psykisk hälsa hänvisar till NASP:s europeiska studie
I en artikel publicerad i The New York Times diskuterar Dr. Perry Klass aktuell forskning och förhållandet mellan risken för depression och brist på fysisk aktivitet bland unga. En av de nämnda studierna är en publikation baserad på data som samlats in från den europeiska studien Saving and Empowering Young Lives in Europe, till vilken NASP var det koordinerande centrat.

Mäns självmordsnärhet och ovilja att söka hjälp
I en medicinsk kommentar till Läkartidningen argumenterar docent Rigmor Stain och professor Danuta Wasserman, chef för Nationellt Centrum för Suicidforskning och Prevention (NASP) vid Karolinska Institutet, för att den normativa maskulina rollen är en förklaring till mäns ovilja att söka professionell hjälp vid suicidalitet.

Stör Döden - det räddar liv
Stör döden är ett initiativ av Suicide Zero, Mind och SPES, med stöd från Region Stockholm och Nationellt Centrum för Suicidforskning och Prevention (NASP).