Nationellt centrum för suicidforskning och prevention
Nationellt centrum för suicidforskning och prevention (NASP) bistår regeringen och Region Stockholms beslutsfattare och invånare med kunskapsunderlag, kunskapsutveckling och kunskapsspridning. Vårt uppdrag är att genom forskning, strategiskt folkhälsoarbete, utbildning och informationsspridning bidra till att minska antalet självmord och självmordsförsök regionalt och nationellt. NASP ska även bidra till att utveckla och stimulera kunskapsområdet självmord och självmordsprevention.
Meny för detta område
Aktuellt
Digitala informationsträffar om Youth Aware of Mental health (YAM)
Arbetar du i Stockholms län och vill veta mer om Youth Aware of Mental health (YAM)?
Då är du varmt välkommen att delta i några av de öppna digitala infoträffar som arrangeras under våren – där det ges utrymme att ställa frågor direkt till regionens YAM-samordnare.
Swedish Suicide Research Conference
Varmt välkommen till Swedish Suicide Research Conference (SSRC) som hålls den 6–7 maj 2025 på World Trade Center Stockholm.
Delta i ett spännande evenemang som samlar nationella och internationella experter och forskare inom suicidologi och suicidprevention.
Akut omhändertagande av självmordsnära person (AOSP) i SVT Nyheter
Lokala SVT Nyheter i Stockholm besökte nyligen en utbildningsomgång av Akut omhändertagande av självmordsnära person (AOSP) där ett gäng nya instruktörer utbildades.
I inslaget får tittaren dels ta del av hur deltagarna får träna på en samtalsmetod som används i AOSP, dels intervjuas Britta Alin Åkerman (bild), huvudinstruktör och fil. dr., leg. psykolog och leg. psykoterapeut vid NASP.
Unge Werthers smittande självmord
För 250 år sedan slog romanen Den unge Werthers lidanden ner som en bomb – och påstås ha inspirerat människor att, likt romanfiguren, ta sitt eget liv.
I Vetenskapsradion Historia som sänds i Sveriges Radio P1 diskuteras fenomenet Werther-effekten med Michael Westerlund, forskningsspecialist vid NASP, som tvivlar på 1770-talets självmordsepidemi men att uppfattningen än idag präglar oss.
Suicidpreventiva dagen 2024 – Individinriktade insatser
I samband med den suicidpreventiva dagen, 10:e september, anordnade NASP tillsammans med Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen ett seminarium med fokus på olika individinriktade sätt att förebygga suicid, inom och utanför vård och omsorg.
Seminariet finns inspelat att titta på i efterhand.
Enkla åtgärder kan minska självmord i tunnelbanan
Varje år dör 135 personer genom självmord i transportsystemet i Sverige, varav ungefär 85 stycken inom den spårbundna trafiken. Johan Fredin Knutzén undersöker smarta åtgärder som kan rädda liv.
Kan man förutse självmord?
Michael Westerlund, forskningsspecialist vid NASP och universitetslektor vid Stockholms universitet, medverkar i P1:s hälsojournalistiska program Kropp & Själ – i ett samtal om självmordsrelaterad kommunikation på internet.
Medverkar i programmet gör även Ullakarin Nyberg, psykiater, Christian Rück, psykiater och professor i psykiatri vid Karolinska institutet, samt Helena Reje.
Rekommendationer för suicidpreventiva insatser (RESPI)
RESPI (respi.se) tillhandahåller samlad information om evidensbaserade befolkningsinriktade insatser för att minska självmordshandlingar – och ska utgöra ett stöd i beslutsprocessen om vilken suicidpreventiv intervention som bör implementeras enligt den senaste tillgängliga forskningen.
Håll om och håll ut – fler kan räddas från självmord
Varje år dör ungefär 1 500 svenskar i självmord. Stora insatser görs för att rädda fler av dem som ser döden som den enda utvägen, men mycket mer går att göra.