Nationellt centrum för suicidforskning och prevention
Nationellt centrum för suicidforskning och prevention (NASP) bistår regeringen och Region Stockholms beslutsfattare och invånare med kunskapsunderlag, kunskapsutveckling och kunskapsspridning. Vårt uppdrag är att genom forskning, strategiskt folkhälsoarbete, utbildning och informationsspridning bidra till att minska antalet självmord och självmordsförsök regionalt och nationellt. NASP ska även bidra till att utveckla och stimulera kunskapsområdet självmord och självmordsprevention.
Meny för detta område
Aktuellt
Suicidpreventiva dagen 2024 – Individinriktade insatser
I samband med den suicidpreventiva dagen, 10:e september, anordnade NASP tillsammans med Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen ett seminarium med fokus på olika individinriktade sätt att förebygga suicid, inom och utanför vård och omsorg.
Seminariet finns inspelat att titta på i efterhand.
YAM-konferens: informations- och nätverksdag kring ungas psykiska hälsa
Den 27 november kl. 9:00 – 12:00 har din kommun möjlighet att delta i Region Stockholms första YAM-konferens – en inspirations- och nätverksdag med fokus på ungas psykiska hälsa och metoden Youth Aware of Mental health. Konferensen är kostnadsfri och det bjuds på lunch efteråt.
Anmälan stänger 18 oktober.
Lyssna på unga: bemötande och tillitsskapande metoder för dig som arbetar med unga
"Lyssna på unga" vänder sig till dig som arbetar med 13–20 åringar och som vill förbättra ungas psykosociala miljö genom att uppmärksamma deras förmågor och styrkor. Fokus är på främjande arbete och kursen ger dig redskap i tillitsskapande, konflikthantering och att föra svåra samtal med unga. Kursen är ett svar på efterfrågan som uppkommit från den evidensbaserade utbildningen Youth Aware of Mental health (YAM) och ger er som arbetar med unga nya verktyg att stötta deras psykiska hälsa.
"Enkla åtgärder kan förhindra självmord"
Varje år dör 135 personer genom självmord i transportsystemet i Sverige, varav ungefär 85 stycken inom den spårbundna trafiken. Johan Fredin Knutzén undersöker smarta åtgärder som kan rädda liv.
Kan man förutse självmord?
Michael Westerlund, forskningsspecialist vid NASP och universitetslektor vid Stockholms universitet, medverkar i P1:s hälsojournalistiska program Kropp & Själ – i ett samtal om självmordsrelaterad kommunikation på internet.
Medverkar i programmet gör även Ullakarin Nyberg, psykiater, Christian Rück, psykiater och professor i psykiatri vid Karolinska institutet, samt Helena Reje.
Rekommendationer för suicidpreventiva insatser (RESPI)
RESPI (respi.se) tillhandahåller samlad information om evidensbaserade befolkningsinriktade insatser för att minska självmordshandlingar – och ska utgöra ett stöd i beslutsprocessen om vilken suicidpreventiv intervention som bör implementeras enligt den senaste tillgängliga forskningen.