Patienten i förarsätet! Implementering av patientdrivna innovationer för samvård
Forskningsprogrammet "Patienten i förarsätet! Implementering av patientdrivna innovationer för samvård" (PiF) baseras på fem patientdrivna innovationer inom samvård och syftar till att utifrån dessa studera hur nya samvårdsmodeller bäst kan implementeras i rutinsjukvård och i patienternas dagliga liv.
Forskningen utförs i nära samarbete med patienter, närstående och vårdgivare för att säkerställa att patienternas behov möts.
Meny för detta område
Patientdrivna innovationer som studeras i PiF
Från Drömfångaren till Vårda drömmar
Drömfångarprojektet startade 2018. Under projektets gång förstod vi att inte alla inom vården delar uppfattningen om att vårdmötet ska, kan eller ens bör handla om drömmar. Baserat på våra erfarenheter från Drömfångaren har vi nu utvecklat en hemsida med målet att underlätta ett attitydskifte; till att ”Vårda Drömmar”.
Genia
Genia är ett patientsupportsystem i form av en app för patienter med cystisk fibros, CF och juvenil idiopatisk artrit, JIA. Appen syftar till att förbättra kommunikation och samarbete mellan vårdgivare och patienter, vilket möjliggör patienter med långvarig sjukdom att dela information med närstående och vårdpersonal.
Från Patientskolan till Värt att veta
Vad är bra och hjälpsamt att veta om psykiatrin, som patient eller närstående? Det är temat för föreläsningsserien Värt att veta om psykiatri och återhämtning. Klinikens brukarinflytandesamordnare (BISAM), har utvecklat innehåll och upplägg baserat på önskemål och utvecklingsförslag från deltagare i Patientskolan, som nu tar ny form.
Spetspatienter
En spetspatient är en patient eller närstående som vet, kan och vill mer. Utifrån sin egen kapacitet och funktionsförmåga hanterar spetspatienter sina hälsoutmaningar på ett konstruktivt och kunskapsbaserat sätt.
CareMaps
CareMaps är ett verktyg för att se, värdera och utveckla relationer i närvaro av cancer.
Aktuellt
Ny studie om mottagandet av patientdrivna innovationer i vården
En ny studie från forskningsprogrammet Patienten i förarsätet på Karolinska Institutet, undersöker hur patientdrivna innovationer tas upp av vården. Studien visar att mottagandet påverkas av vårdgivares uppfattning om komplexiteten i vårdprocesserna som behövs för att man ska kunna ha hjälp av innovationen. En högre upplevd komplexitet leder till ett lägre upptag av innovationen.
Stor nytta för patienter när egenerfarna ledare håller utbildning
En nyligen publicerad studie från programmet Patienten i förarsätet på Karolinska Institutet, visar att gruppträffar inom psykiatrin med egenerfarna ledare hjälpte deltagarna att gå från passiva mottagare av vårdinsatser, till aktiva och engagerade i sin vård och egenvård.
Avhandling om patientdrivna innovationer
Marie Dahlberg, doktorand vid Institutionen för lärande, informatik, management och etik samt medverkande i Patienten i förarsätet på Karolinska Institutet, disputerade i slutet av april inom ämnet patientdrivna innovationer med avhandlingen ”Supportive resources for self-care and informal care- Uncovering the role of patient-driven innovations”.
Fortsatt arbete krävs för att underlätta för patientinnovatörer
En nyligen publicerad studie av forskare inom programmet Patienten i Förarsätet på Karolinska Institutet visar att patientinnovatörer ser utmaningar i att stärka patienters och anhörigas röster genom innovationer. Bland annat rapporteras det om konservativism inom forskningsvärlden och maktobalans mellan innovatörerna.
Studie undersöker attityderna hos hälso- och sjukvårdspersonal avseende spetspatienter
Therese Scott Duncan, post dok på institutionen för lärande, informatik, management och etik, har i en ny studie undersökt hur spetspatienters egenvård har tagits emot av hälso- och sjukvårdspersonal. Artikeln, ”Empowered patients and informal caregivers as partners? A survey study of healthcare professionals’ perceptions”, publicerades i tidskriften BMC Health Services Research.
Ett samtal om dagen stärker relationen mellan patient och vårdgivare inom psykiatrisk slutenvård
En ny studie av författare från Karolinska Institutet publicerad i Journal of Mental Health, visar att dagliga samtal mellan patienter inom psykiatrisk slutenvård och vårdgivare kan ha positiva effekter. Bland annat upplevs det av patienterna som en hjälp i återhämtningen och stärker relationerna mellan patient och vårdgivare.
Ny publikation om spetspatienters egenvård- ur deras eget perspektiv
Den 16 november 2022 publicerades en ny studie om spetspatienter: "Meeting the Burden of Self-management: Qualitative Study Investigating the Empowering Behaviors of Patients and Informal Caregivers" i Journal of Participatory Medicine. En av medförfattarna tillika spetspatient och forskare i Patienten i Förarsätet, Sara Riggare, intervjuas här om studien.
Lärande nätverk spelar en viktig roll
I en nyligen publicerad studie från forskningsprogrammet Patienten i Förarsätet på Karolinska Institutet, undersöker författarna vilken roll nätverk kan spela för kroniskt sjuka i en samhällskris som COVID-19 pandemin utgjorde.
Varför behövs ett projekt som PiF?
Medverkande i Patienten i förarsätet svarar på varför projektet är så viktigt.