SFO-V Strategiska satsningar

Syftet med SFO-V:s strategiska satsningar är att stärka och utveckla samarbetet mellan vårdvetenskap och vårdverksamheter genom högkvalitativ forskning och aktiviteter som främjar samarbeten, kunskapsutbyte och social innovation. Nedan återfinns SFO-Vs både de återkommande och riktade satsningarna som genomförts.

Projektmedel

SFO-Vs är en återkommande satsning med syftet att bidra till högkvalitativ forskning inom SFO-V:s fyra kärnområden (core areas: Co-creation, Self-management, eHealth, Bio-behavioral health care science). 

Projektmedel  2024–2025

Efter noggrann utvärdering finansierades 11 projekt med upp till 600 000 SEK vardera för 2024. Anslagen kan utökas med upp till 600 000 SEK för 2025 vid tillgängliga medel och godkända framstegsrapporter. Följande forskare erhöll medel i utlysningen:

Documents

Projektmedel 2018-2019

SFO-V har utlyst projektmedel för 250 000 kr med möjlighet till ytterligare 350 000 under 2019 syftet var att förstärka projekt, speciellt sådana som hade samarbete med Umeå Universitet. SFO-Vs styrgrupp har beslutat att ge medel till 12 forskare:

SFO-V styrgrupp beslutade under styrgruppsmötet att godkänna alla inkomna 12 rapporter. Därmed fick alla 12 forskare fortsatt finansiering om 350 000, att förbrukas senast december 2020.

SFO-V Fellows

SFO-V Fellows är en återkommande satsning på framtidens forskare inom vårdvetenskap genom en öppen utlysning i konkurrens av medel till postdoktorala tjänster för vårdvetenskaplig forskning. Målsättning med satsningen är att främja högkvalitativ vårdvetenskaplig forskning och att säkerställa återväxten av forskare inom området. 

Fellows 2024-2025

Fellows 2017-2019

Under sitt möte den 7 februari 2019 beslöt styrgruppen för SFO-V om fortsatt stöd till SFO-V Fellows 2017-2019 i form av 500 000 kr till varje fellow under förutsättning att det varit god progress i projektet samt att uppgifter för SFO-Vs räkning slutförts, dvs totalt 4 miljoner.

Global Bridges

Global bridges är ett initiativ där juniora forskare på KI (eller en grupp av forskare) får bjuda in en etablerad internationell forskare inom vårdvetenskap till Sverige under en vecka. Syftet är att stötta de juniora forskarnas karriärsutveckling samt skapa både internationella nätverk och långsiktiga forskningssamarbeten. Initiativet är uppskattat både av de juniora forskare som antagits och de seniora som inbjudits och som frikostigt delar med sig av sina karriärer och karriärsval. Programmet består av dels ett två-dagarsseminarium med de juniora och seniora forskarna och som åtföljs av tre dagar med seminarier, föreläsningar, kliniska besök osv som bestäms av de juniora- och seniora forskarna tillsammans.

Global bridges 2022

Följande beviljades medel för Global bridges 2022:
Sebastian Lindblom
Hanna Johansson
Linda Timm
Margarita Mondaca
Åsa Norman
Elin Jakobsson
Johanna Granhagen Jungner

Global Bridges 2019

Följande åtta beviljades medel för Global bridges 2019: 
Natalie Holowko
Elin Ternström
Anna Wahlberg
Lisette Farias Vera
Katherine Bolam
David Conradsson
Lisa Smeds Alenius
Stephanie Bonn

Global Bridges 2013-2017

2017 var fjärde året i rad som SFO-V arrangerade Global Bridges. Initiativet är uppskattat både av de juniora forskare som antagits och de seniora som inbjudits och som frikostigt delar med sig av sina karriärer och karriärsval. 

SFO-V beslutade att bevilja sex ansökningar, där de nominerade bjöd in internationella seniora forskarna till Stockholm under hösten 2017.

2013-2015 Beslut tidigare Global Bridges

Core facilities

Syftet med SFO-Vs utlysning av medel för core faciliteter 2018-2020 var att tillskapa en infrastruktur som erbjuder tjänster som kan vara till stor nytta inom vårdvetenskap, men också tillgängliga för samtliga forskare vid KI, för vård- och omsorgsverksamheter samt för externa klienter. 2018-04-23 tog SFO-Vs styrgrupp beslutet att tilldela medel till följande två core faciliteter.

uMOVE - Erika Franzén, Maria Hagströmer, Rikard Wicksell, Eva Weidenhielm-Broström och Emily Holmes

eHälsa - Joakim Dillner, Sabine Koch, Brjánn Ljótsson och Marie Löf

Internationalisering

För att främja internationalisering har SFO-V genomfört följande satsningar på området.

Resebidrag

För att uppmuntra internationellt utbyte och samarbete inom vårdvetenskapen har SFO-V avsatt medel för utlysning av resebidrag till disputerade vårdforskare inom KI. Beslut har fattats och nio personer tilldelas medel för internationalisering under 2018 och 2019.

Läs beslutet här.

Internationaliseringsprogram 2015

Med syfte att uppmuntra internationella kontaktknytningar och samarbeten inom vårdforskning utlyste SFO-V medel för en (upp till tre månader) eller flera resor för yngre forskare. Detta anslag avser täcka resekostnader, omkostnader och boende som inte täcks av andra medel. Behöriga att söka var alla yngre forskare som disputerat under de senaste 7 åren (mellan 31 maj 2008 och 31 maj 2015) och som inte erhållit docentur men är anställda eller anknutna till en institution på Karolinska Institutet.

Läs beslutet.

Innovation

För att främja innovation inom vårdvetenskap har SFO-V genomfört följande satsningar. 

Sociala innovationer 2018

Dagens innovationsstödjande verksamhet vid KI vänder sig främst till forskare inom området life science- och medicinteknik. Verksamheten reflekterar därmed inte den bredd av forskning som sker vid KI idag. Inom discipliner som t.ex. vårdvetenskap tas många idéer och potentiella innovationer fram i form av forskningsbaserade tjänster, produkter, processer och metoder som inte alltid är kommersialiserbara men som kan göra stor nytta genom att bespara samhällsresurser och bidra till välbefinnande.

En samarbetsmodell för stöd till forskningsbaserade sociala innovationer vid Karolinska Institutet ska tas fram på avdelningen för innovativ vård. Detta kommer att ske med bidrag från SFO-V, KI Holding och andra aktörer för att öka förutsättningar för att tillgängliggöra och nyttiggöra forskningsbaserade tjänster, produkter, processer och metoder inom vårdvetenskap.

Innovationsprofessur 2014-2019

Under åren 2014-2019 inrättades professuren i innovativ vård och omsorg på Karolinska Institutet efter en donation från Investor AB på 10 miljoner kronor fördelade över fem år. Professuren tilldelades Professor Carol Tishelman i internationell konkurrens. SFO-V bidog till finansieringen av professuren med 800 000 kr året. Uppdraget innebar bland annat att utreda nya former för samarbete mellan patienter, närstående och vårdpersonal samt överbrygga de traditionella gränserna mellan vård och omsorg för att möta de stora utmaningar som finns inom sjukvård och omsorg. Prof. Carol Tishelman genomförde bland annat en kartläggning av innovationsstödjande verksamheter både inom KI och i Stockholmsområdet. I den rapport som togs fram konstateras att det stöd som finns idag inte möter de behov och den potential som finns.

Anställningar som forskare 

SFO-V har under åren genom finansiering möjliggjort forskaranställningar i syfte att stärka forskning inom SFO-V. En förutsättning för beviljande av medel har varit att forskningen ska bedrivas i nära samarbete mellan KI och vård- och omsorgsverksamheter och att forskningen ska präglas av att utveckla nya insatser för att möta framtidens utmaningar inom de strategiska områdena. 

Forskningsmedel till nuvarande PI:s inom SFO-V 2015

Bevillning motsvarar 2 000 000 kronor för 2015 (inkl. indi) till följande:

Anställning som forskare 2012-2013

Beslut om anställning som forskare 2012 - 2013 fattades enligt följande:

Beslut om anställning som forskare 2012 fattades enligt följande:

  • Birgit Rasmussen - Cancer and palliative care

Innehavarna har till uppdrag att i samarbetet med övriga forskare inom SFO-V utveckla långsiktiga forskningsprogram inom ett av de fem kärnområdena samt på ett övergripande plan medverka i och bedöma den forskning som utförs inom det strategiska forskningsprogrammet. Verksamheten skall också främja samarbetet mellan vårdforskare vid såväl Karolinska Institutet som Umeå universitet.

Anställning som forskare 2011-2012

Beslut om anställning som forskare 2011-2012 fattades enligt följande:

Innehavarna har till uppdrag att i samarbetet med övriga forskare inom SFO-V utveckla långsiktiga forskningsprogram inom ett av de fem kärnområdena samt på ett övergripande plan medverka i och bedöma den forskning som utförs inom det strategiska forskningsprogrammet. Verksamheten skall också främja samarbetet mellan vårdforskare vid såväl Karolinska Institutet som Umeå universitet.

Uppdrag som forskningsledare 2011-2015

Beslut om uppdrag som forskningsledare (core-leaders) 2011-2015 har fattats enligt följande:

  • Eva Nissen, professor - Women and child health
  • Christina Opava, professor - People living with long-term disability
  • Per-Olof Sandman, professor (2011-2014), Louise Nygård (2014-2015) - Older adults living with activity limitations and participation restrictions
  • Carol Tishelman, professor - Cancer and palliative care
  • Mats Brommels, professor - Health systems, policy, management, informatics and economics

Uppdraget som forksningsledare bestod av att leda utvecklingen av långsiktiga forskningsprogram, i samverkan med vårdens praktik inom något av de strategiska områdena, i syfte att stärka samverkan mellan flera forskargrupper. Uppdraget innebar att leda och systematiskt utvärdera forskningen över tid. Uppdraget innebar även att främja samarbete mellan vårdforskare vid KI och vid UmU genom att initiera seminarieverksamhet och kurser på såväl avancerad nivå som forskarnivå.

Övriga strategiska satsningar

Stockholmsbron 2014-2016

Stockholmsbron bestod av en arbetsgrupp av vårdforskare från det Strategiska forskningsområdet vård (SFO-V) vid Karolinska Institutet, Kungliga tekniska högskolan (KTH) samt representanter för Stockholms läns landsting (SLL) och Äldreförvaltningen i Stockholms Stad som prövade nya sätt att samverka. Under 2014-2016 arrangerades fem workshops arrangerats och projektidéer håller nu på att formas för fortsättningen.

Under 2016 hölls Stockholmsbrons 5:e workshop med uppgift att utveckla nya innovativa och realistiska insatser som adresserar två utmaningar i omsorgen av äldre. En gemensam utmaning för Stockholms läns landsting och för Stockholms stad är att många äldre personer som legat på sjukhus inte känner sig trygga efter hemkomst och ofta återkommer upprepade gånger till slutenvården. Syftet med denna workshop var att utveckla projektidéer för nya innovativa tjänster som stödjer kvarboende och rehabilitering. Deltagarna arbetade i fem grupper (4-6 deltagare per grupp) utifrån två utmaningar. Platsen för workshopen var Aktivitetsrummet på Sektionen för arbetsterapi på KI Campus Huddinge.

Medel för vårdforskning 2013-2014 - till forskargrupper

Bevillning motsvarar 1 000 000 kronor/år för 2013 samt 2014 (inkl. indi) till respektive sökande.

Läs beslutet.

Ekonomiskt stöd till vårdforskningsprojekt

KI och Umeå universitet (UmU) samarbetar i SFO-V för att samordna och gemensamt utveckla vårdforskning med nära anknytning till vårdens praktik. Samarbetet inleddes med en utlysning av projektmedel inom programmet.

Totalt inkom 112 ansökningar, varav 88 ansökningar från KI och 24 ansökningar från UmU.

Av dessa har totalt 30 ansökningar beviljats medel; 20 ansökningar från KI och 10 ansökningar från UmU.

Läs beslutet.

SJ
Innehållsgranskare:
Ulrika Markne
2024-12-13