Tema: Relationer, identitet och sexualitet
Familjeband, vänskapsrelationer, kärlek och sexualitet är viktiga för vår identitet och livskvalitet. Att inte känna sig accepterad som den man är eller att sakna nära relationer är riskfaktorer för ohälsa, visar forskning från Karolinska Institutet.
Öppenhet och acceptans en hälsofaktor
Genom att studera homo- och bisexuella i 28 europeiska länder har forskare visat hur ett lands lagstiftning och attityder får direkta konsekvenser för människors hälsa.
En familj oavsett släktskap
De flesta föräldrar till barn som blivit till med hjälp av ägg- eller spermiedonation pratar tidigt med sina barn om deras ursprung. Det är bra för barnen, menar psykologen och forskaren Claudia Lampic.
Ensamhet – ett hot mot vår hälsa
Det är tungt att känna sig ensam – och dessutom verkar det kunna skada vår fysiska hälsa. Men det går att bryta ensamhet.
Vem ska man tro på?
Ett vänligt leende och en varm blick – det räcker för att vi omedelbart ska tycka att någon är pålitlig. Men vissa har lättare att känna tillit än andra. Forskarna försöker ta reda på varför.
Kroppskontakt utvecklar för tidigt födda barns sociala färdigheter
Hud mot hud-kontakt mellan förälder och barn under de första timmarna efter en mycket för tidig födsel bidrar till att utveckla barnets sociala förmågor, visar en ny studie. Även papporna kan spela en viktigare roll än vad forskning tidigare visat.
Skillnader i hjärnan kan kopplas till sexuell läggning
En stor hjärnavbildningsstudie visar att det finns skillnader i hjärnans struktur som kan kopplas till samkönat sexuellt beteende. Mönster i hjärnan som skiljer sig åt mellan män och kvinnor var mindre uttalade hos icke-heterosexuella individer, och några av skillnaderna i hjärnan kunde kopplas till en genetisk benägenhet för icke-heterosexualitet.
Det svart(sjuk)a hålet i forskningen
De flesta vet hur svartsjuka känns. Men vetenskapen har inte ägnat denna känsla särskilt mycket uppmärksamhet – förrän nu. Möt forskaren Johan Åhlén.
När topplocket ryker
Varför blir en del argare än andra i samma situation? Och varför går vissa långt över sociala gränser, så att de skadar andra och sig själva? Dessa saknas enkla svar – men vi har pratat med några av dem som vet mest.
Nyfiken på personlighet
Din personlighet påverkar din verklighetsuppfattning. Den påverkar också hur du ser på din chef. Detta stöds av forskning, men världen av personlighetstester är också full av trams. Vi söker svaret på frågan: Vem är du egentligen?
Bindvävsceller i penis viktigare för potensen än tidigare trott
Regelbundna erektioner kan vara viktiga för att bibehålla potensen, visar en studie på möss publicerad i Science av forskare vid Karolinska Institutet. En ökad frekvens av erektioner leder enligt studien till fler bindvävsceller som möjliggör erektion.
Stämmer din stämma?
De allra flesta har inte ägnat den någon större tanke – den egna rösten. Men när rösten inte fungerar, låter avvikande eller inte stämmer med vår identitet kan det vara plågsamt för oss.
Oklart kön: ”Det handlar om väldigt utsatta personer”
Ibland är det svårt att avgöra om ett barn som föds är en flicka eller en pojke. Men det sämsta man kan göra vid oklar könstillhörighet är att gissa, tycker barnläkaren och forskaren Anna Nordenström.
Hitta relaterad forskning och forskare
Podden Medicinvetarna
Vem får ha sex?
Påverkar kroppslängd, inkomst eller käkbenets utformning om man får ligga? Forskaren Peter Ueda har bland annat studerat förekomst och konsekvenser av sexuell inaktivitet och skrivit en bok om manlig ofrivillig sexlöshet, att vilja ha sex men inte ha tillgång till det.
Kan samlagssmärta botas?
Att uppleva samlagssmärta, vulvodyni, är ett vanligt men inte så uppmärksammat problem. Tillståndet föder ofta mycket oro och ångest över att inte kunna ha sex som man vill. Gynekologen och forskaren Nina Bohm Starke ger hopp till drabbade: ”Många kan bli hjälpta”.
Arg av testosteron?
Hur hänger aggressivitet och testosteron ihop? Inte alls, enligt forskaren Stefan Arver. Hör honom berätta om hur testosteron påverkar mäns (och kvinnors) hälsa.
Hur stoppar vi partnervåld?
I snitt dödas femton kvinnor om året av sin partner i Sverige. Att minska siffran är ett mål för beteendevetaren och forskaren Shilan Caman. Hennes forskning handlar om riskfaktorer för dödligt partnervåld.
Tänder du fel?
Den mänskliga sexualiteten kan ta sig många uttryck, och det är lätt att tänka att det mesta idag är mer eller mindre accepterat. Men sexuellt beteende kan passera gränser, exempelvis juridiska, och bli till en belastning för individen. Josephine Savard är psykiatriker och forskar om tvångsmässig sexuell störning.
Sjuk av ensamhet?
Att tvingas isolera sig under coronapandemin kan öka risken för ofrivillig ensamhet. Men vilka effekter har det på hälsan att känna sig ensam? Forskaren Lena Dahlberg vet mer och dödar bland annat myten om svenskarna som världens ensammaste folk.