Vad räknas som sexmissbruk?
Onani i timmar eller tvångsmässigt porrsurfande – så kan det vara för personer som lider av hypersexualitet. En ny studie ska undersöka hjärnan hos drabbade.
Hallå där Katarina Görts-Öberg, forskare vid institutionen för medicin, Huddinge, Karolinska Institutet och enhetschef vid Anova, ett tvärvetenskapligt centrum om sexuell hälsa, fortplantning och transmedicin.
Vad är sexmissbruk, eller hypersexualitet?
– Det är en beteendestörning, även kallad impulsiv sexuell beteendestörning, som drabbar mellan 3–5 procent av befolkningen, de flesta män. Det kan handla om allt från omfattande användning av internetporr vid onani till parallella sexuella tillfälliga kontakter eller överdriven konsumtion av sexuella tjänster som telefonsex. Ungefär hälften har också en sexuell avvikelse som kan vara olaglig, till exempel pedofili, exhibitionism eller sexköp. Gemensamt kännetecknas tillståndet av att man tappar kontrollen, tar stora risker och att man fortsätter trots att beteendet får negativa konsekvenser.
Vad orsakar störningen?
– Preliminära resultat från ett samarbete med professor Jussi Jokinen vid institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet, antyder att nivåer av hormonet oxytocin kan vara inblandat, men vi vet inte exakt hur. Vi ser också att beteendet används som en coping-strategi för att hantera olustkänslor som oro, stress och ångest. Spänningssökning kan också vara en drivkraft.
Vad kan det få för konsekvenser?
– Det kan påverka alla delar av livet, som relationer till familj och vänner, arbete och studier. För en del kan det innebära att man begår brott och det kan även få ekonomiska konsekvenser, till exempel om man köper sexuella tjänster. Jag har träffat personer som spenderar 40 timmar i veckan på att tänka på, förbereda och genomföra sina sexuella fantasier. Då finns det inte mycket tid över för annat så det får stora konsekvenser.
Går det att bota?
Ja. Det finns effektiva KBT-behandlingar, som även kan ges via internet, där vi sett hur den starka upptagenheten kring sexualitet går ner signifikant jämfört med de som inte behandlas. De går ut på att man ska förstå vilka situationer som är problematiska. Man får till exempel göra en analys av vad man tycker är viktigt i livet och beräkna hur mycket tid man lägger på sitt sexuella beteende och sedan ställa dessa i relation till varandra. Det finns preliminära resultat som tyder på att läkemedlet Naltrexone, som idag används vid alkoholberoende, även kan hjälpa vid sexberoende. Men fler studier behövs.
Vad ska er nya studie ta reda på?
– Vi vill veta om det finns strukturella och funktionella egenskaper i hjärnan som är relaterade till hypersexuell störning. Syftet är att få ökad kunskap om den neurobiologiska bakgrunden till sexuell problematik, och därigenom förbättra och utveckla specifika behandlingsmetoder. Deltagarna kommer bland annat att genomgå en magnetkameraundersökning som avbildar hjärnan.
Text: Anna Molin, först publicerad i Medicinsk Vetenskap nr 4/2019.