Institutionen för medicin, Huddinge
Vid institutionen för medicin, Huddinge (MedH) bedriver vi grundutbildning, forskarutbildning samt omfattande forskning inom ett brett medicinskt verksamhetsfält, täckande samtliga internmedicinska specialiteter, infektion och hudsjukdomar. Vår vision är att bidra till framtidens kunskap genom medicinsk utbildning och forskning i världsklass.
Meny för detta område
Möt forskare vid institutionen för medicin, Huddinge
Forskar om inflammatorisk leversjukdom
Patienter med leversjukdomen primär skleroserande kolangit (PSC) utvecklar ofta leversvikt och cancerrisken är hög. Genom sin forskning vill Annika Bergquist bidra till ökad kunskap om sjukdomen och effektivare behandling.
#145: Vad är sepsis?
Runt 50 000 individer utvecklar sepsis i Sverige varje år och det är den infektion som är förknippad med allra högst dödlighet. Hör forskaren Kristoffer Strålin berätta om behandling, prognos och hur du känner igen en sepsis hos dig själv och andra.
Kartlägger organens egna immunförsvar
Immunförsvaret i enskilda organ kan vara något helt annat än det immunförsvar som cirkulerar i blodet. Professor Niklas Björkström forskar om bland annat leverns och livmoderns immunförsvar.
Han är världens fjärde mest citerade inom covid-19 och immunförsvar
Marcus Buggert, forskare på Centrum för infektionsmedicin (CIM) och biträdande lektor vid institutionen för medicin, Huddinge, listas som världens fjärde mest citerade och produktiva forskare inom området covid-19 och immunsvar.
Tidigare okända immunceller ger ledtrådar om IBD och astma
Professor Jenny Mjösberg forskar om en typ av immunceller, ILC, som tidigare varit okänd. Hon vill förstå hur de medverkar i olika sorters inflammatorisk sjukdom och på lång sikt bidra till nya och bättre behandlingar.
The Conversation: Kan vanlig förkylning ge barn immunitet mot Covid?
Annika Karlsson på institutionen för laboratoriemedicin (Labmed) och Marion Humbert på institutionen för medicin, Huddinge (MedH) har skrivit en intressant artikel för The Conversation om varför barn är mindre benägna att bli allvarligt sjuka i covid jämfört med vuxna.
Podcast: Vad är diabetes?
Diabetes är inte en sjukdom utan flera som ger liknande symtom. Orsakerna bakom sjukdomarna varierar och är delvis oklara. Men generna påverkar risken att drabbas, särskilt vid typ 2-diabetes. Hör professor Mikael Rydén reda ut vad vi vet om riskfaktorer, utbredning och nya behandlingar.
#109: Tänder du fel?
Den mänskliga sexualiteten kan ta sig många uttryck, och det är lätt att tänka att det mesta idag är mer eller mindre accepterat. Men sexuellt beteende kan passera gränser, exempelvis juridiska, och också bli till en belastning för individen. Josephine Savard är psykiatriker och forskare på Karolinska Institutet, hon har i sin forskning fokuserat på sexuella störningar och framför allt personer med tvångsmässig sexuell störning.
Medicinvetarna #101: Har du långtidscovid?
Långtidscovid förklaras ofta bort som psykiska besvär av både allmänhet och många i professionen, menar virusforskaren och överläkaren Soo Aleman som intervjuas i KI:s podcast Medicinvetarna.
Medicinvetarna: #96: Hur funkar fettet?
När du väl bildat en fettcell kan du inte bli av med den. Det kan vara en delförklaring till att det är svårt att gå ner i vikt när man väl gått upp. Men varför vissa lättare går upp i vikt än andra är fortfarande oklart enligt specialistläkaren och professorn Peter Arner som intervjuas i KI:s podcast Medicinvetarna.
Vaccin mot typ 1-diabetes är målet
Att virus skulle kunna orsaka typ 1-diabetes är en gammal hypotes som fått förnyad aktualitet. Malin Flodström Tullberg forskar om kopplingen mellan enterovirus och typ 1-diabetes och hoppas kunna bidra till ett vaccin mot sjukdomen.
Medicinvetarna #45: Vad är mördarceller?
Vid en infektion hjälper de oss att eliminera det farliga. Nu hoppas forskare använda NK-celler i cancerbehandling. Hör professor Hans Gustaf Ljunggren berätta mer om detta i KI:s podcast Medicinvetarna – och om den senaste forskningen kring t-cellsimmunitet vid coronainfektion.