Extern användning av KI:s core-faciliteter
De flesta core-faciliteter vid Karolinska Institutet kan användas av organisationer och enskilda forskare utanför KI under förutsättning att det finns någon form av samarbetsavtal. Ett antal av våra core-faciliteter kan dessutom erbjuda utrustning, tjänster eller varor utan att det är fråga om uppdrags- eller samverkansforskning. Här hittar du information om vad som gäller vid denna typ av externt tillgängliggörande av KI:s forskningsinfrastruktur.
Sedan 1 oktober 2022 gäller förordning (2022:1378) om avgifter för forskningsinfrastruktur, vilket innebär att universitet och högskolor får ta ut avgifter för att tillhandahålla forskningsinfrastruktur för externa användare under förutsättning att förordningens villkor är uppfyllda.
Core-faciliteter tillgängliga för externa användare
KI:s forskningsinfrastruktur får tillgängliggöras under förutsättning att extern användare innehar nödvändiga tillstånd och att användningen även i övrigt bedrivs i enlighet med gällande regler.
De core-faciliteter på KI som listas nedan omfattas av förordningen, och avgifter för användning av dessa tas ut med stöd i den nya förordningen.
3D-EM är en core-facilitet för avancerad biomedicinsk elektronmikroskopi, utrustad med (kryo)TEM, kryo-FIB-SEM, kryo-konfokal, djupfrysning och högtrycksfrysning för analys och tomografi av enstaka partiklar. 3D-EM är belägen på KI Campus Solna.
Vid core-faciliteten för elektronmikroskopi (EMiL) hjälper vi forskare att lösa biologiska frågor med hjälp av både transmissions- och svepelektronmikroskopitekniker på högsta internationella nivå. Vi utför rutinmässigt hartsinbäddning, sektionering, lågtemperaturinbäddning och elektronmikroskopi av olika typer av prover. EMil ligger vid Karolinska Universitetssjukhuset i Flemingsberg.
Core-faciliteten Histocore tillhandahåller expertis och utrustning för histologi, immunohistokemi och RNA-scoping. Våra tjänster omfattar rutinmässig kryo- och paraffinsektionering av vävnader från både djur och människor, samt organoider. Vi hjälper ofta till med konceptualisering, planering, etablering och optimering av histologiska, immunohistokemiska och spatiala metoder som är skräddarsydda för de unika kraven i varje projekt. Histocore ligger i Biomedicum.
KCTT vid Karolinska Institutet tillhandahåller tjänster inom området transgena tekniker för mus och relaterade områden.
KI Biobank är en modern och högteknologisk infrastruktur för preanalytisk hantering, förvaring och distribution av humanbiologiska prover. Vi tillhandahåller tjänster för insamling, hantering, lagring och spårbarhet av biobanksprover och stödjer kunder både inom och utanför Karolinska Institutet. KI Biobank finns på KI Campus Solna.
ARG ingår i avdelningen för Imaging core-faciliteter vid Institutionen för klinisk neurovetenskap och är en del av Centre for Imaging Research – CIR. Vi hjälper dig med autoradiografi (in vitro & ex vivo) och radioligandbindningsanalyser (odlade celler eller vävnadshomogenat), med kort- eller långlivade radiotracers, för olika typer av projekt, t.ex. målspecificitet, bindningsaffinitet, läkemedelsscreening.
BMIC är en core-facilitet för molekylär avbildning av hjärnan med hjälp av positronemissionstomografi (PET). BMIC är en del av Centre for Imaging Research – CIR och ligger i BioClinicum, Akademiska Stråket, Solna.
MR-centrum hanterar forskningskapaciteten inom magnetisk resonans på neuroradiologikliniken. Den är utrustad med en 3 Tesla GE SIGNA Premier som ägs av Karolinska Institutet, tack vare en generös donation från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse 2010. MR Centrum är en del av Centre for Imaging Research – CIR och ligger i BioClinicum, Akademiska Stråket, Solna.
NatMEG är en nationell infrastruktur som är tillgänglig för forskare från hela Sverige. Det är den första och enda core-faciliteten i Sverige för mätningar av hjärnaktivitet i hela huvudet med hjälp av magnetencefalografi (MEG). NatMEG är en del av Centre for Imaging Research – CIR och är belägen på KI Campus Solna.
Pre-GMP innebär processutveckling från forskningslaboratoriet till produktion i en GMP-anläggning. Det här är en anläggning för säker överföring av ATMP från forskningslaboratoriet till kliniken. Pre-GMP finns i ANA Futura i Flemingsberg.
RCF är core-facilitet som drivs i samarbete mellan Karolinska Universitetssjukhuset och Karolinska Institutet. Det primära målet är att stödja och främja användningen och utvecklingen av radiotracers i translationell forskning inom olika områden, inklusive onkologi, psykiatri, neurodegeneration, inflammation och hjärt-kärlsjukdomar. RCF är en del av Centre for Imaging Research – CIR och ligger i BioClinicum, Akademiska Stråket, Solna.
Small Molecule Mass Spectrometry (KI-SMMS) kan hjälpa till med expertkunskap inom metabolism, experimentell design och dataanalys. Oavsett om du behöver utföra metabolomik, lipidomik, riktad fluxomik eller andra typer av LC-MS-baserade experiment kan vi anpassa våra metoder till dina forskningsmål och frågor. KI-SMMS ligger i Biomedicum på KI Campus Solna.
STR för forskare är en (inter)nationell resurs med data och biologiska prover som forskare kan ansöka om att få tillgång till. STR grundades 1961 och omfattar tvillingfödslar i Sverige sedan 1886. STR finns på KI Campus Solna.
Zebrafish Core Facility är den största zebrafiskanläggningen i Norden. Vår core facility erbjuder allt från tillhandahållande av djur, teknisk utbildning till genomförande av komplexa forskningsprojekt.
Kunskapskrav
Det kan finnas krav på att användare har deltagit i utbildning för att få använda core-faciliteten, eller att personal med expertis bistår när tjänsten utförs.
Avgifter
Avgiften för en forskningsinfrastruktur ska vara densamma för en specifik tjänst, det vill säga upp till full kostnadstäckning för användare från andra statliga myndigheter. Från icke statliga användare, såsom svenska regioner och kommuner samt stiftelser och företag, ska avgift som motsvarar full kostnadstäckning eller marknadsmässig avgift tas ut.
Principer för prioritering vid begränsad tillgång
Vid begränsad tillgång ska forskning eller utvecklingsarbete som bedrivs av extern aktör prioriteras enligt följande:
- svenska statliga myndigheter
- akademiska institutioner
- svenska regioner och kommuner samt andra juridiska personer (till exempel stiftelser eller företag)
Inom respektive prioriteringsgrupp (1–3) tillämpas ett kösystem.
Kontakt
- Om du har generella frågor kring tillgänglighet av KI:s core-faciliteter kontakta oss på spocinfrastructure@ki.se
- Om du vill komma i kontakt med och boka en specifik core-facilitet, besök gärna core-facilitetens webbplats för utbud och kontaktinformation.