Avdelningen för oral diagnostik och kirurgi

På avdelningen för oral diagnostik och kirurgi bedrivs forskning inom områden som orofacial medicin, gerodonti, oral radiologi och käkkirurgi. Rachael Sugars är chef för avdelningen.

en grupp med människor

Orofacial Medicine

Rachael Sugars

Rachael Sugars grupp fokuserar på att utveckla kliniska och histopatologiska modeller för oral lesionsdiagnostik. Vi är huvudsakligen bekymrade över de manifestationer som uppstår efter allogen hematopoetisk celltransplantation i form av transplantat mot värdsjukdom. Orala komplikationer i slemhinnan och spottkörtlarna undersöks för att främja kliniska och diagnostiska kriterier och sökandet efter prediktiva biomarkörer. Vidare utvecklas maskininlärning, och i synnerhet metoder för djupinlärning, för att tillhandahålla unika verktyg för att öka digitala diagnostiska möjligheter, precision och noggrannhet. Algoritmer för djupinlärning används för prediktiv oral lesionsdiagnostik (pre-maligna och maligna) för att skapa prognostiska och behandlingsapplikationsmodeller. Det långsiktiga målet är att stärka interaktioner mellan patolog/kliniker genom att tillhandahålla snabba exakta orala histologiska bedömningar för kliniskt beslutsfattande och personlig medicin.

För information om enskilda projekt, se Oral Biology and Medicine Group

Karin Garming Legert 

Karin Garming Legerts forskning är translationell och multidisciplinär och tar ett djupare grepp om sjukdomar som påverkar den orala slemhinnan. Orala manifestationer förekommer ofta vid många systemsjukdomar och kan vara det första kliniska fyndet på sjukdom. I och med att metoder för behandling av cancer förbättras kontinuerligt och överlevnaden ökar kan sjukdomen i sig ofta botas men med en mängd akuta och kroniska biverkningar som konsekvens. Syftet med forskningen är att erhålla kunskap om orala slemhinneförändringar/manifestationer och hur dessa ska hanteras. Vidare, för att utvärdera toxicitet och andra riskfaktorer för cancerbehandling och försöka hitta metoder för att minska dessa orala komplikationer. Rökfri tobak orsakar orala slemhinneförändringar och de lokala och generella effekterna av nikotinpåsar är dåligt undersökta. Histopatologisk utvärdering och genetiska analyser av somatiska mutationer hos rökfria tobaksanvändare utvärderas.

Ronaldo Lira Júnior 

Gruppen fokuserar på att förstå de immunmekanismer som ligger bakom tandlossning och dess samspel med andra kroniska sjukdomar. I första hand undersöker vi hur medfödda celler, såsom neutrofiler och monocyter, bidrar till utvecklingen av parodontit och hur vi kan modulera deras funktioner för att förbättra behandlingsresultaten. Vi arbetar också med att identifiera potentiella biomarkörer i saliv som kan användas för att screena och övervaka kroniska inflammatoriska sjukdomar.

Michal Jacek Sobkowiak

Michał Sobkowiaks forskningsintressen inkluderar immunologin hos munslemhinnebarriären, såväl som den orala mikrobiotans roll i tumörutveckling och immunterapi, med särskilt fokus på cancer i bukspottkörteln.

Slemhinneassocierade invarianta T-celler (MAIT) är en unikt specialiserad okonventionell T-cellspopulation med bred antimikrobiell reaktivitet och en nyckelkomponent för att upprätthålla immunhomeostas vid slemhinnebarriärer. Deras breda reaktivitet, avsaknad av HLA-restriktion och förmåga att skapa ett snabbt immunsvar gör dem väl lämpade som en potentiell plattform för nya immunterapeutiska strategier.

Den orala mikrobiotan har länge förknippats med en mängd olika systemiska sjukdomar. Orala mikroorganismers förmåga att kolonisera andra vävnader i hela kroppen och utöva lokala effekter genom både direkt infektion och utsöndrade faktorer etablerar den orala mikrobiomet som både en källa till nya diagnostiska biomarkörer, såväl som ett mål för terapeutiska strategier. Vår undersökning av förmågan hos tumörassocierade bakteriella faktorer att stimulera tumörframsteg och metastasbildning syftar till att identifiera dessa nya diagnostiska och terapeutiska metoder.

Anknuten forskare

Elisabeth Boström

Gerodontology

Forskning vid avdelningen inom området gerodontologi bedrivs i samarbete med Academic Center for Gerodontotology, ACT. 

Inger Wårdh

Inger Wårdhs forskargrupp fokuserar på munhälsa hos äldre individer som idag behåller sina naturliga tänder, ibland kompletterade med avancerade tandersättningar, uppe i höga åldrar när multisjuklighet och funktionsnedsättning ökar. Detta nya tandvårdsscenario lägger en stor munvårdsbörda både på tandläkarkåren och individnivå men också på hälso- och sjukvården. Vi försöker identifiera effektiva metoder och rutiner för mun- och tandvård i denna patientgrupp för att bevara munfunktionerna så länge som möjligt. Detta arbete sker i samarbete mellan tandläkare och tandhygienister men omfattar även läkar- och sjuksköterskeyrken samt professioner som sköter den sociala sidan av äldreomsorgen. Pågående projekt handlar om tuggförmåga, hemmunvård, tandläkarskräck och munvårdsutbildning till äldre patienter och vårdpersonal.

Jesper Dalum

Jesper Dalum är engagerad i forskning, undervisning och kursutveckling inom gerodontologi och har disputerat med fokus på medicinsk examination. Inom gerodontologi omfattar forskningen både interventioner inom uppsökande och nödvändig tandvård samt tvärvetenskapliga studier om rehabiliteringsstrategier för att förbättra sväljförmåga efter stroke.

Inom medicinsk pedagogik ligger fokus på teoretiska och praktiska examinationsmetoder inom medicin, med särskild betoning på utvärderingen av kunskapsprov för hälso- och sjukvårdspersonal utbildad utanför EU. Utvärderingen av dessa examinationer är ett pågående projekt, där kommande studier även kommer att undersöka deltagarnas egna upplevelser av att genomföra proven.

Anknuten forskare

Gunilla Sandborgh Englund

Oral Radiology

Reinhilde Jacobs

Forskargruppen för oral radiologi är inriktad på multidisciplinär forskning och involverad i internationella forskningsprojekt, med fokus på användningen av 2D- och 3d-avbildningsmodaliteter för att underlätta diagnostik inom andra orala och maxillofaciala specialiteter. För närvarande pågår samarbetsprojekt med avdelningen för ortodonti och käkkirurgi inom KI, och internationellt med respektive forskargrupper vid Universitetet i Bergen och forskargruppen omfsimpath vid KULeuven. Forskningen är inriktad på 2D- och 3D-bildsegmentering för diagnos, planering och förutsägelse av resultat, främst inriktad på tillämpningar av artificiell intelligens. En andra uppmärksamhetspunkt är minskning av stråldosen, med särskilt fokus på pediatriska applikationer, till exempel för läpp- och gomspaltpatienter.

Oral and Maxillofacial Surgery

Bodil Lund

Forskning inom oral och käkkirurgi fokuserar på antibiotikaförvaltning inom tandvården, det vill säga optimal användning av antibiotika och käkledssjukdomar (TMJD). Forskningen inom antibiotika samarbetar translationellt för att täcka de identifierade kunskapsluckorna inom antibiotikaanvändning inom tandvården genom att kombinera epidemiologiska studier med kliniska prövningar och grundläggande vetenskap. TMJD-forskningen syftar till att karakterisera patienter med TMJ-störningar kliniskt och vävnadsbaserad för att förbättra diagnostik, behandlingsplanering, förutsägelse av resultat och öppna för nya icke-kirurgiska behandlingsalternativ.

För mer information om projekten, se Research in Oral and Maxillofacial Surgery

Anknuten forskare

Carina Kruger Weiner

Robert Heymann

Mattias Ulmner

Publikationer

Alla gruppmedlemmars publikationer

Finansiering

Forskningsbidrag

  • CIMED projektbidrag 2025–2027
  • VR etableringsbidrag
  • Oral Complications Post-Hematopoietic Cell Transplantationto Model the Transition of Oral Potentially Malignant Disorders to Invasive Oral Cancer
    Cancerfonden
  • Clinical and diagnostic personalized management of patients with oral complications post-hematopoietic stem cell transplantation
    Styrgruppen KI/Region Stockholm för odontologisk forskning (SOF)
  • Clinical and artificial intelligence-prediction models for oral mucosal lesion diagnostics
    ALF medicin
  • Developing Histopathology Models for Oral Lesion Diagnostics Using Artificial Intelligence
    Styrgruppen KI/Region Stockholm för odontologisk forskning (SOF)
  • Oral Graft-Versus-Host Disease: Clinical and Pathological Staging, and Identification of Diagnostic and Prognostic Biomarkers
    Styrgruppen KI/Region Stockholm för odontologisk forskning (SOF)

Medarbetare och kontakt

Enhetschef

Alla medarbetare i gruppen