Centrum för hälsokriser
Centrum för hälsokriser mobiliserar och koordinerar interdisciplinär expertis och kunskap inom hälsokriser. Vår vision är ett samhälle bättre förberett för framtida hälsokriser. Vi vill bygga nästa generations hälsokrisexperter med hjälp av forskning, utbildning och samverkan. Vi arbetar utifrån ett all-hazards perspektiv, med fokus på både hälsohot och sårbarheter.
Expertområden
Vår definition av hälsokris är en skadlig störning, som orsakar allvarlig negativ påverkan på människors hälsa, och som riskerar att överskrida hälsosystemets förmåga att bemästra den. Utifrån den definitionen samlar vi kompetens inom ett antal expertområden, som innefattar både olika typer av skadliga störningar/hot och hälsosystemets sårbarheter.
Verksamhet
Centrum för hälsokrisers verksamhet är interdisciplinär och sträcker sig över frågor som rör prevention, beredskap, hantering och utvärdering av hälsokriser. Vår verksamhet vägleds av fem strategiska mål som är inriktade på utbildning, forskning, expertförmedling och policyarbete, samt vår interna roll på KI. Dessutom har vi under perioden 2024–2026 valt att strukturera vårt arbete kring ett antal fokusområden.
Utbildningar, nätverk och samarbeten
På Centrum för hälsokriser utvecklar och genomför vi flera olika typer av utbildningar inom hälsokrisområdet. Vi är sammanhållande nod för ett Hälsokrisnätverk på svenska lärosäten. Nätverket samarbetar kring gemensamma frågor och kan även aktiveras när en hälsokris inträffar, för att tillgängliggöra expertis. Därtill samarbetar vi med flera nationella och internationella organisationer, bland annat för sekondering av personal till pågående hälsokriser.
Organisation
Vår vision är ett samhälle bättre förberett för framtida hälsokriser. Vårt uppdrag är att bygga nästa generations hälsokrisexperter, med hjälp av forskning, utbildning och interdisciplinära samarbeten. Vår organisation är uppbyggd kring en grupp centrala medarbetare och en grupp expertkoordinatorer. Vi har även en styrgrupp bestående av representanter både från KI och andra lärosäten. Vi rapporterar direkt till KI:s rektor.
Aktuella event, nyheter och uppdateringar från Centrum för hälsokriser
Kartläggning av utbildningar inom hälsokrisområdet
Utbildning och övning är avgörande för att säkerställa god beredskap och insats vid hälsokriser och är en central del av totalförsvaret. Under 2024 genomförde vi på Centrum för hälsokriser en kartläggning av utbildningar inom hälsokrisområdet i Sverige. Arbetet med kartläggningen har resulterat i en rapport där vi beskriver hur vi gått tillväga och vilka slutsatser vi ser. Rapporten är nu publicerad och kartläggningen finns tillgänglig på begäran.
Event
Nyheter
Kontakta teamet på Centrum för hälsokriser
Allmänna frågor
healthcrises@ki.se
Johan von Schreeb
Föreståndare
johan.von.schreeb@ki.se
Anna Zorzet
Strategisk processledare
anna.zorzet@ki.se
Caroline de Groot
Samverkansansvarig
caroline.de.groot@ki.se
Kristina Lennquist Montán
Strategisk utbildningskoordinator
kristina.lennquist.montan@ki.se
Åsa Svensson
Kommunikatör
asa.svensson@ki.se
Mattias Öberg
Expertkoordinator kemiska och toxikologiska händelser
mattias.oberg@ki.se
Märit Halmin
Expertkoordinator intensivvård med knappa resurser
marit.halmin@ki.se
Petter Ljungman
Expertkoordinator extremväder, klimat och hälsoeffekter
petter.ljungman@ki.se
Helena Nordenstedt
Expertkoordinator hälsosystemsresiliens
helena.nordenstedt@ki.se
Jessica Alm
Expertkoordinator laboratorie- och diagnostikberedskap
jessica.alm@ki.se
Maja Fjaestad
Expertkoordinator samhällspolitik och beredskap
maja.fjaestad@ki.se
Helena Hervius Askling
Expertkoordinator infektionssjukdomar och vaccinberedskap
helena.hervius.askling@ki.se
Hedvig Glans
Expertkoordinator utbrottsberedskap och respons
hedvig.glans@ki.se
Lisa Strömmer
Expertkoordinator akutkirurgi
lisa.strommer@ki.se