Samarbetspartners på Centrum för hälsokriser
Våra samarbetspartners gör det möjligt för oss att använda, utveckla och sprida vår kompetens. Dessutom gör de att vi håller oss uppdaterade, är delaktiga i det offentliga samtalet kring frågor som berör oss, och når ut med vår kunskap och våra förmågor där de behövs mest. De kompletterar våra två nätverk inom hälsokriser och jackar in i flera olika delar av vår verksamhet. Inte minst möjliggör våra samarbetspartner sekondering av personal till pågående hälsokriser runt om i världen.

Internationella samarbeten och sekondering av kompetens
Vårt internationella samarbetspartners inkluderar bland andra Världshälsoorganisationen (WHO), Läkare Utan Gränser (MSF), andra universitet och organisationer med särskilt hälsokrisfokus. Dessa samarbeten är avgörande för oss, för att förbli relevanta i vår analys, vår forskning, vår undervisning och inte minst för att vår expertis ska nå ut dit den efterfrågas. Sekonderingar ger erfarenhet, stärker vår kompetensgrund och relevansen i vår opinionsbildning.
Dessutom möjliggör det att vi kan sekondera experter kring pågående hälsokriser runt om i världen, samt till att stödja arbete inom beredskap och utvärdering. Sekonderingarna ligger i linje med målsättning att stödja i pågående hälsokriser och i initiativ för att öka beredskap för framtida kriser, och är en del av vårt fokusområde expertisförmedling.
För att genomföra sekonderingarna samarbetar vi med organisationer som på olika sätt arbetar direkt i hälsokriser. Vi tittar kontinuerligt på hur vi kan utveckla samarbeten kring sekonderingar på det mest ömsesidigt fördelaktiga vis, inom samtliga våra expertområden. Just nu undersöker vi också möjligheterna att genomföra sekonderingar och andra typer av personalutbyte inom Sverige.
För närvarande samarbetar vi med följande partners när det gäller sekondering:
Nationella samarbeten
Inom Sverige har vi kontakt med flera organisationer och myndigheter, däribland Socialstyrelsen, MSB , Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SUB) och Folkhälsomyndigheten. Dessutom sker samarbeten med ytterligare relevanta aktörer inom varje expertområde. Vårt syfte i samarbeten med myndigheter och andra nationella aktörer är att den kompetens som vi och våra nätverkspartners besitter ska nå ut till stöd för det omgivande samhället i beredskap, hantering och utvärdering av hälsokriser.

Campus Totalförsvar
Vi har också etablerat kontakt med det nystartade initiativet Campus Totalförsvar.
Det är ett strategiskt initiativ där svenska lärosäten samarbetar för att stärka Sveriges totalförsvar genom utbildning och forskning. Genom att förena akademi, myndigheter, näringsliv och civilsamhälle inom ett nationellt nätverk skapas en stabil grund för kunskapsutbyte och kompetensutveckling inom totalförsvarsområdet.
I budgetpropositionen för 2024 har regeringen gett Campus Totalförsvar i uppdrag att: Samordna och stärka utbildnings- och forskningsinsatser vid landets lärosäten för att bidra till myndigheters och näringslivets pågående arbete med att bygga upp totalförsvaret.
Målet för Campus totalförsvar är att fungera som en nationell samverkansnod där svenska lärosäten tillsammans säkerställer att totalförsvaret får tillgång till relevant kompetens och forskning. Detta sker genom att etablera en gemensam plattform där högskolor och universitet kan utveckla samarbeten med myndigheter, näringsliv och civilsamhälle inom totalförsvarsrelaterade områden. Fokus är på att stimulera och vidareutveckla befintliga initiativ vid lärosätena och undvika överlappande arbete.
Campus totalförsvar ska tydliggöra lärosätenas betydelse i att stärka samhällets motståndskraft och uthållighet vid kriser och konflikter, både nationellt och internationellt. Vikt fästs vid att integrera ett hållbarhetsperspektiv i allt arbete inom Campus Totalförsvar.
Samarbeten inom Karolinska Institutet
Eftersom vårt arbete sträcker sig över många traditionella discipliner och kräver mångfacetterad kompetens för att vara effektivt, är det viktigt att vi når ut till institutioner, centrum och enheter inom universitetet. Sedan starten av centrumet har vi arbetat nära forskargruppen Global katastrofmedicin - hälsobehov och insatser och Nationellt pandemicentrum. Vi har även en dialog med Kunskapscentrum för Strålningsmedicin vid Katastrofer (KcRN) och med verksamhet kopplat till försvarsrelateradmedicin för att lära oss mer om deras arbete och undersöka potentiella samarbeten.
Tillsammans med Centre of Excellence for Sustainable Health ingår vi i arbetsgruppen som startat och löpande organiserar policy labs här på Karolinska Institutet.
Utifrån vårt uppdrag att bygga nästa generations hälsokris experter, uppskattar vi studentengagemang och välkomnar studentdeltagande i våra aktiviteter. Vi har ett Letter of Intent med IFMSA Sweden (International Federation of Medical Students' Associations).

Stockholm trio
Vi medverkar i ett interdisciplinärt samarbete inom universitetsalliansen Stockholm trio inom ämnet klimat och hälsa. Tillsammans med KTH Climate Action Centre och the Bolin Centre for Climate Research på Stockholms universitet verkar vi för att hitta gemensamma utrymmen för forskning och utbildningsaktiviteter där fokus ligger på skärningspunkten mellan klimat och hälsa.
Representanter från Stockholm trio ingår även i vår styrgrupp och KTH och Stockholms universitet finns representerade i Hälsokrisnätverket.