Vetenskap till policy på Centrum för hälsokriser
Centrum för hälsokriser verkar för att policyutveckling ska vara grundad i vetenskap och beprövad erfarenhet. Vi arbetar med det som på engelska kallas science-to-policy; att policy och beslutsfattande ska stödjas av vetenskap och att lärosäten ska ha en roll i att stötta det omgivande samhället innan, under och efter en hälsokris, såväl i Sverige som internationellt. I det samarbetar vi gärna med våra samarbetspartners och i våra nätverk.
Opinionsbildande
Vår utgångspunkt är att i en tid präglad av fler och överlappande hälsokriser, både globalt och i vårt närområde, kan lärosäten bidra med en "fjärde uppgift", med stöd i den forskning, utbildning och samverkan de bedriver. Den ”fjärde uppgiften” behöver definieras ytterligare, men grundar sig i möjligheten att bidra med expertis och erfarenhet, både före och i en pågående hälsokris.
Vi arbetar med att dels driva opinion för att lärosätenas expertis ska tas tillvara och utnyttjas i hälsokriser och som del av totalförsvaret, men också för att vetenskap och beprövad erfarenhet ska både påverka och stödja beslutsfattande och policyutveckling.

Expertisförmedling
Att samla befintlig och bygga ny expertis, samt att tillgängliggöra sakkunskap och kompetens är en hörnsten i vår verksamhet. Genom att tillgängliggöra vetenskapsbaserad expertis, i form av forskare och andra medarbetare på lärosäten, kan vi både stötta det omgivande samhället i att skapa beredskap, förbättra hanteringen och kunna dra lärdomar av hälsokriser. Samtidigt är expertisförmedling i sig ett opinionsbildande verktyg för att visa upp vikten av lärosätenas uppgift och betydelsen av ett vetenskapsbaserat tillvägagångssätt i relation till hälsokrishantering.
Vi arbetar löpande med expertförmedling inom alla våra expertområden och inom hälsokriser generellt. Det sker bland annat genom medverkan i media, inspel till statliga utredningar och regeringsuppdrag till myndigheter. Vi sekonderar även expertis tillpågående hälsokriser och för att arbeta med hälsokrisberedskap. Detta gör vi genom våra samarbetspartners som bedriver operativt arbete i hälsokriser världen över. På sidan om våra samarbetspartner kan du läsa mer om hur våra sekonderingar sker just nu.
På liknande sätt som med sekonderingar, arbetar vi även för att hitta former för personalutlån mellan lärosäten och myndigheter och andra aktörer inom Sverige. Där är vi just nu del av ett pågående arbete på Karolinska Institutet i dialog med relevanta myndigheter.

Forum och mötesplatser
Ett verktyg i vårt arbete att både förmedla lärosätenas kompetens och expertis, och att skapa möjligheter för vetenskapsgrundad påverkan på policy och beslutsfattande, är att skapa oberoende forum och mötesplatser för diskussion kring komplexa frågor. Forum där akademi, myndigheter, regioner, Regeringskansli, professionsföreningar, civilsamhällesorganisationer och näringsliv kan mötas, så väl på beslutsfattande- som tjänstemannanivå.
Exempel på när Centrum för hälsokriser skapat den typen av forum är:

Policy lab
Policy lab är ett regelbundet forum som vi arrangerar tillsammans med en arbetsgrupp på Karolinska Institutet, i syfte att öka kunskapen och intresset om offentlig förvaltning, om beslutsfattande och politik, om policyarbete byggt på vetenskap och om advocacy-arbete/opinionsbildande. De riktar sig framför allt till forskare och andra medarbetare här på Karolinska Institutet, men beroende på tema för respektive policy lab välkomnar vi även deltagare utifrån. Du kan läsa mer om policy lab här, och även se datum för kommande lab.
Remisser och inspel på regeringsuppdrag
Att ge inspel på pågående regeringsuppdrag och vara del av den remissinstans som Karolinska Institutet är, det är en viktig del av både hur vi förmedlar expertis och hur vi verkar för att driva opinion för vetenskapsbaserad policyutveckling i Sverige. När vi gör inspel, träffar statliga utredningar, skriver remissvar och liknande, gör vi det utifrån våra expertområden och vår kompetens inom hälsokriser i stort, både inom beredskap, hantering och utvärdering. När det är lämpligt gör vi inspelen tillsammans med medlemmar ur Hälsokrisnätverket, för att ytterligare stärka kompetensgrunden för våra uttalande.
Exempel på regeringsuppdrag, statliga utredningar och liknande som vi gett inspel på är:
- Utredning om stärkt beredskap inför framtida pandemier
- Uppdrag att skyndsamt stärka hälso- och sjukvårdens förmåga att hantera händelser med vissa farliga ämnen
- Hälsokonsekvenser av klimatförändring i Sverige, en risk- och sårbarhetsanalys från Folkhälsomyndigheten
Debattartiklar
Att skriva och medverka till debattartiklar är ytterligare ett verktyg för oss att nå ut med vår expertis och synliggöra vikten av ett vetenskapsbaserat tillvägagångssätt i beslutsfattande och policyutveckling. Vi har skrivit och medverkat till debattartiklar både inom enskilda expertområden och inom ämnen som rör hälsokrishantering och beredskap i stort.
Detta är ett urval av de debattartiklar vi skrivit och medverkat i:
- Vi är redo – ge lärosätena en tydlig roll i totalförsvaret, tidningen Curie 17 december 2024
- Vi behöver ett nätverk för kliniska studier inför nästa hälsokris, i Dagens Medicin 1 mars 2024
- Sjukvården har blivit en måltavla i världens krig, i Dagens Nyheter 23 oktober 2024