Johan von Schreeb

Johan von Schreeb

Professor | Docent
Telefon: +46852482831
Besöksadress: Widerströmska huset, Tomtebodavägen 18 A, Plan 4, 17177 Stockholm
Postadress: K9 Global folkhälsa, K9 GPH von Schreeb, 171 77 Stockholm

Om mig

  • Professor i global katastrofmedicin vid Institutionen för global folkhälsa.

    Kirurg specialiserad inom global katastrofmedicin, föreståndare för KI:s Centrum för hälsokriser och forskargruppsledare för Global katastrofmedicin - hälsobehov och insatser. Gruppen är sedan 2017 ett WHO samarbetscentrum inom forskning och undervisning om globala katastrofer. Vi var del av att skapa det WHO-ledda initiativet Emergency Medical Teams (EMT) initiative och har varit medförfattare till flera viktiga dokument inom initativet.

    Jag disputerade 2007 på avhandlingen Needs assessments for humanitarian health assistance in disasters med Hans Rosling som handledare och har sedan dess fortsatt att i samarbete med internationella organisationer som MSF, WHO och ICRC bedriva forskning inom området global katastrofmedicin.

    Jag gjorde mitt första uppdrag för Läkare utan gränser 1989 och har sedan dess arbetat regelbundet i katastrofer runt om i världen för olika organisationer. Direkt efter jordbävningen i Turkiet i februari 2023 var jag på plats of stöttade koordineringen av internationell medicinsk hjälp, i ett samarbete mellan Centrum för hälsokriser och den brittiska medicinska hjälporganisationen 

  • UK-Med. Under mars och april 2022 var jag sekonderad till WHO i Ukraina för att koordinera internationella EMTs. I augusti 2020 blixtinkallades jag av WHO för att samordna internationella insatser efter explosionen i Beiruts hamn. Jag stannade på plats hela 2020 och kom då allt mer att arbeta med att mobilisera intensivvårdsplatser för covid-19 i Libanon. Det stödet fortsatte under 2021 fortsätter stödet till WHO. Under 2021 var jag även verksam i Irak där jag på WHO:s uppdrag gav kurser i att hantera masskadesituationer. Jag var EMOT koordinator under Ebolautbrottet i Sierra Leone 2014. 2016-2017, arbetade jag som expert inom traumavård för de som skadats i striderna runt Mosul i norra Irak och 2017-2018 undervisade jag i akut traumavård för lokal sjukvårdspersonal i Donestk i östra Ukraina, och i Yemen.

    Jag samarbetar med svenska myndigheter, så som Socialstyrelsen och är del av myndighetens bedömningsgrupp vars uppgift är att bedöma effekterna av nya katastrofer samt vid behov bistå katastrofdrabbade svenskar. Under covid-19-pandemin var jag rådgivare i katastrofmedicin till Socialstyrelsen och Region Stockholm.

    Vid sidan av arbetet är jag med i det konstnärsdrivna galleriet Candyland ett rum för samtidig konstupplevelse.

    Utbildning
    Professor, leg läkare, specialist i allmän kirurgi.

    Akademiska priser och utmärkelser
    Utsågs i december 2014 av tidningen Fokus till "Årets svensk"
    Mottog i december 2014 Prins Carl-medaljen av Kungen för framstående internationella humanitära insatser.
    Sommarpratare i P1, 2017

Forskningsbeskrivning

  • En katastrof definieras av resursbrist. Det råder brist på personal, kompetens, material och tid. Min forskning utgår från utmaningar att trots resursbrist bedriva god sjukvård.
    Jag har haft doktorander inom områden som inkluderar: moralisk stress bland insatspersonal i katastrofer (ett tvärvetenskapligt projekt), traumavård med begränsade resurser (Indien), optimal behandling av krigsskador (Jordanien och Mosul, Irak), översvämningars effekter på hälsa och hälsosystem (Kambodja) och är bi-handledare till en doktorand som studerar i vilken mån kirurgi kan delegeras till andra personalkategorier (Sierra Leone). 

  • Jag studerar även den västafrikanska Ebola epidemins indirekta hälsoeffekter. och arbetar i samarbete med WHO för att förbättra internationell medicinska insatser efter katastrofer (genom b la EMTs). Jag är medförfattare till publikationerna som sätter standarder för fältsjukhus i katastrofer: WHO:s Blue book (Naturkatastrofer) och Red book (konflikter), som publicerades i juni 2021.
    Våra forskningsresultat har även legat till grund för handböcker för vård av skadade, nu senast i Handbook for Management of Limb Injuries in Disasters and Conflict.

Undervisning

  • Global katastrofmedicin - hälsobehov och insatser undervisar flera kurser som fokuserar på att hantera en stor mängd katastrofdrabbade, och även skadehantering. Kurserna täcker både kliniska och folkhälsoaspekter av katastrofer, utifrån ett begränsat resursperspektiv. Jag har tillsammans med Anneli Eriksson tagit fram en mängd nya utbildningar på institutionen.

    Sedan 2013 ger vi tillsammans två europeiska universitet Erasmus Mundus Master kursen Public Health in Disasters. Den fristående kursen Public Health Response to Disasters ger vi under vårterminerna. Med kursen Health Assistance in Humanitarian Crisis utbildar vi svenska läkare och sjuköterskor som ska arbeta internationellt med Läkare utan Gränser och andra humanitära organisationer. Den kursen är en 8 veckor lång och ges delvis på distans. Vi undervisar också den särskilt valbara två-veckorskursen i katastrofmedicin som ges varje termin för läkarstudenter på KI.

    Under våren 2020 tog vår grupp akut fram onlinekurser om covid-19 och hygienrutiner för vårdpersonal på uppdrag av Socialstyrelsen. Kurserna utvecklades på mindre än tio dagar och under pandemin genomgicks dem av fler än 160 000 personer.

    Vi genomför även masskadeövningar och har utvecklat simuleringsverktygen ViTrieEX (Virtual Triage Exercise) and AnTriEx (Analouge triage exercise). Vi har genomfört simuleringsövningar i Irak, Jemen, Kambodja, Libanon, Ukraina och Moldavien. Verktygen är gratis att använda. 

  • Dessutom undervisar jag regelbundet på andra kurser och i offentliga sammanhang. Sedan 2020 är jag invald i Karolinska Institutets Pedagogiska Akademi.

Artiklar

Alla övriga publikationer

Forskningsbidrag

Anställningar

  • Professor, Global folkhälsa, Karolinska Institutet, 2019-

Examina och utbildning

  • Docent, Internationell hälsa, Karolinska Institutet, 2012
  • MEDICINE DOKTORSEXAMEN, Karolinska Institutet, 2007

Nyheter från KI

Kalenderhändelser från KI