Centrum för hälsokriser
Vi bygger nästa generations hälsokrisexperter, genom forskning, utbildning och interdisciplinära samarbeten
Vad vi gör
Baserat på erfarenhet från praktiskt arbete, forskning, utbildning och breda samarbeten, bygger vi nästa generations hälsokrisexperter.
Vår verksamhet sträcker sig över utbildning, forskning, uppdrag och policy. Hälsokriser kan se olika ut och inkluderar allt så som pandemier, konflikter, extremväderhändelser och miljöföroreningar. Det behövs en ‘all-hazards approach’ för att skapa resiliens och stärka förebyggandet av hälsokriser, men även för att möjliggöra effektiv respons när en kris inträffar.
För att se vad som är på gång just nu, klicka här eller skrolla ner för att se våra nyheter och evenemang!
Vilka vi är
Centrum för hälsokriser etablerades i juli 2021 för att ta tillvara de interna strukturer och kapaciteter som byggts upp under covid-19-pandemin och bygga vidare på dem inför framtida hälsokriser. Centrumet är baserat på KI och arbetar interdisciplinärt mellan institutioner, men samtidigt är också externa samarbeten med andra universitet, samhällsaktörer och organisationer, både nationellt och internationellt, extremt viktiga.
Klicka här för att läsa mer om vår bakgrund, ledning och samarbeten.
Nyheter och event på Centrum för hälsokriser
Nyheter
Event
Centrum för hälsokriser i media
Viljan att hjälpa stor, men alla satsningar är inte alltid optimala
Ofta är viljan att hjälpa i en katastrof stor, men satsningarna blir inte alltid de mest optimala. Ett exempel är klädinsamlingar till Ukraina. Föreståndaren för Kunskapscentrum för global katastrofmedicin, Professor Johan von Schreeb, intervjuas i Svenska Dagbladet.
Så påverkas Ukrainas sjukvårdssystem av kriget
Johan von Schreeb, professor i katastrofmedicin och föreståndare för centrumet, beskriver de tre främsta sätt som det ukrainska sjukvårdssystemet påverkas av det pågående kriget. I nyhetsprogrammet SVT Nyheter.