Forskningsprogrammet ”Fatta beslut och Agera”
Forskningsprogrammet ”Fatta beslut och Agera” kommer att utforska utmaningar som uppstår när man ska fatta beslut och genomföra praktiska åtgärder, som strukturella förändringar och förebyggande insatser, för förbättrad hälsa. Programmets fokus är att analysera hur dessa åtgärder påverkar och förbättrar möjligheten till jämlik hälsa. Programmet har fått finansiering från Forte för en 6 års studie.
Bakgrund
Hälsoklyftorna i Sverige växer, trots att vi har ett väl utvecklat välfärdssystem och ambitiösa folkhälsopolitiska mål. Implementeringsforskning har tidigare visat att hälsofrämjande insatser tenderar att gynna privilegierade grupper men har svårt att nå underprivilegierade grupper. Det innebär att ojämlikhet i hälsa kan öka när förebyggande insatser implementeras. ”Fatta beslut och Agera” tar sig an denna utmaning genom att utveckla ny kunskap om hur folkhälsoinsatser kan implementeras med målet bättre hälsa för alla inklusive underprivilegierade grupper.
Forska där implementering och beslutsfattande sker
Forskningsprogrammet kommer arbeta och forska där implementering och beslutsfattande sker. För att förstå hur förvaltningschefer och lokala politiker fattar beslut som påverkar folkhälsa, kommer representanter för dessa (i utvalda kommuner) att intervjuas. Det följs upp med att lokalt arbeta med olika implementerings- och utmönstringsfall. Detta arbete sker i nära samarbete med lokala aktörer vilka deltar aktivt, genom att implementera folkhälsoinsatser och delta i insamling av data. Efter det kommer inventioner utvärderas för att stärka implementeringskapaciteten hos beslutsfattare och andra som arbetar med folkhälsoinsatser.
Samarbetspartners
Forskningsprogrammet är ett samarbete mellan Karolinska institutet (KI), Mälardalens universitet (MDU) och Region Stockholm.