Medskapande vård (Co-care)

Vård när och där den behövs – Hur kan eHälsa förändra interaktionen och samarbetet mellan patienter och yrkesverksamma inom kronisk sjukdomshantering? Ett distribuerat kognitionsperspektiv.

Projektbeskrivning

För patienter med kroniska sjukdomar handlar vård inte främst om vad som sker under (sällsynta) besök hos hälso- och sjukvårdspersonal, utan om vad som sker dygnet runt. Hälso- och sjukvården måste därför organiseras för att stödja patienters egenvård av sina kroniska tillstånd. eHälsa har en viktig roll att spela genom att möjliggöra nya typer av samarbete mellan patienter och yrkesverksamma, där interaktionen kretsar kring patientens behov och mål. Men vi vet fortfarande lite om hur detta kan förverkligas.

Det övergripande syftet med denna forskning är att undersöka hur eHälsotjänster som är avsedda att stödja patienters egenvård förändrar interaktionen och samarbetet mellan patienter och yrkesverksamma inom kronisk sjukdomshantering. Med hjälp av teorin om distribuerad kognition undersöker vi hur kognitiva processer såsom problemlösning och informationsbearbetning fördelas mellan aktörer, eHälsotjänster, tid och rum – och hur denna fördelning påverkar interaktion, samarbete och egenvård.

Projektet kommer att bidra med detaljerad, teoretiskt förankrad och praktiskt relevant kunskap i skärningspunkten mellan eHälsa, patientorientering, tvärprofessionellt teamarbete och hantering av kroniska sjukdomar.

Medlemmar

Ulrica von Thiele Schwarz 

Henna Hasson 

Karin Pukk Härenstam 

Klas Karlgren 

Terese Stenfors 

Marta Roczniewska 

Sivan Menczel 

Finansiering

The Kamprad Family Foundation for Entrepreneurship, Research & Charity

The Swedish Resesarch Council for Health, Working Life and Welfare (Forte) 

Länkar

Published articles from this project are found on ResearchGate 

Innehållsgranskare:
Sara Lidman
2025-05-14