Att bygga implementeringskapacitet
För att säkerställa tillhandahållandet av högkvalitativa, säkra och kostnadseffektiva hälso- och välfärdstjänster krävs det att chefer och yrkesverksamma inför och säkerställer rutinmässig användning av kliniska riktlinjer och andra evidensbaserade insatser. Trots detta saknar de ofta utbildning och stöd i implementering.
Projektbeskrivning
Projektet syftar till att undersöka hur implementeringskapacitet kan byggas inom hälso- och välfärdssektorn genom att utvärdera en teamutbildningsinsats i evidensbaserad implementering. Interventionen Building Implementation Capacity (BIC) baseras på Behavior Change Wheel och betraktar implementering som en fråga om beteendeförändring. Totalt kommer cirka 40 team, bestående av chefer och personal från hälso- och välfärdsorganisationer, att inkluderas i projektet. Genom interventionen kommer dessa team att få färdigheter i att använda en systematisk implementeringsmodell. En longitudinell utvärdering med blandade metoder kommer att tillämpas för att studera i vilken utsträckning interventionen leder till ökad kunskap och färdigheter, lyckad implementering samt i vilken grad teamens och organisationernas implementeringskapacitet utvecklas och bibehålls.
Medlemmar
Projektet är ett samarbete mellan PROCOME's forskargrupp och Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, Region Stockholm.
Leif Eriksson, Enheten för implementering och utvärdering, Centrum för epidemiolog och samhällsmedicin
Annika Bäck, Enheten för implementering och utvärdering, Centrum för epidemiolog och samhällsmedicin
Mårten Åhström, Enheten för implementering och utvärdering, Centrum för epidemiolog och samhällsmedicin
Finansiering
Swedish Research Council for Health, Working Life and Welfare (FORTE)