Avimplementering av lågvärdevård

Resurser som borde användas för evidensbaserade metoder används istället för metoder utan tydlig nytta. Detta kallas lågvärdevård (Low Value Care, LVC) och har blivit ett utbrett problem inom hälso- och sjukvården i höginkomstländer. Det uppskattas att omkring 30 % av vården är av lågt värde.

De flesta studier om LVC rör medicinska åtgärder – undersökningar, laboratorietester, screeningprocedurer och läkemedel. Men när det finns evidens för att en ny metod är effektiv och bör implementeras, finns det sannolikt också en mindre effektiv metod som bör avimplementeras – det vill säga processen att minska användningen av lågvärdevård.

Intresset för avimplementering växer inom forskningsfältet Implementeringsvetenskap, eftersom avimplementering delar målet att använda de begränsade resurserna till metoder med starkast stöd. För att uppnå detta behöver ibland icke evidensbaserade metoder ersättas med metoder som har starkare vetenskapligt stöd – och ibland bör de helt enkelt tas bort utan att ersättas.

I vår forskning undersöker vi flera faktorer:

  • Determinanter för användning och avimplementering av LVC
  • Strategier som används för att avimplementera LVC
  • Styrning av LVC på alla nivåer i hälso- och sjukvårdssystemet, från nationell till lokal nivå
  • Beslutsprocesser för enskilda läkare

Vi har för närvarande ett avslutat projekt och två pågående projekt om avimplementering, samtliga finansierade av Forte.

Det avslutade projektet – “Gamla vanor är svåra att bryta – utmaningen med att avimplementera lågvärdevård” – syftade till att utforska determinanter för användning av LVC och strategier för avimplementering. Vi har genomfört tre översiktsstudier av litteraturen, tre kvalitativa studier som undersöker orsaker till användning av LVC, organisatoriska faktorer som påverkar användningen samt ledningsstrategier för avimplementering. Slutligen har vi genomfört en interventionsstudie där vi studerade en kombination av två strategier för att minska användningen av en specifik lågvärdesmetod.

Det första av de pågående projekten, “Att göra eller inte göra – att balansera styrning och professionell autonomi vid avveckling av lågvärdesmetoder”, syftar till att undersöka styrningen av avimplementering ur nationella och regionala myndigheters perspektiv, samt ledningen i vårdgivande organisationer. Vi använder kvalitativa metoder för att undersöka styrning på olika nivåer. Resultaten kommer att användas för att utveckla ett ramverk för avimplementering och föreslå praktiska strategier för att förbättra styrningen.

Det andra pågående projektet, “Beslutsbryderi”, fokuserar på vårdpersonalens roll och deras beslutsfattande. Vi använder ett faktoriellt surveyexperiment för att undersöka vilka faktorer (inklusive individuella preferenser, tilltro till vetenskaplig evidens, patientönskemål och hälso- och sjukvårdssystemet) som påverkar deras beslut att använda en metod som betraktas som lågvärdevård.

Innehållsgranskare:
Sara Lidman
2025-05-14