HEATWISE Sweden

Byggnaders sårbarhet i ett förändrande klimat: Värmeexponering inomhus och folkhälsa

HEATWISE Byggnaders sårbarhet i ett förändrande klimat

Klimatförändringarna ger upphov både till stigande medeltemperatur och fler värmeböljor. Kunskapsläget om värmeböljors effekter på folkhälsa är omfattande och ett stort antal studier har kommit fram till att höga utomhustemperaturer ökar både dödlighet och sjuklighet i befolkningen. Värmen kan vara farlig för alla men särskilt för vissa grupper av befolkningen som till exempel äldre, kroniskt sjuka, personer med funktionsnedsättning, små barn, gravida och personer som tar vissa typer av medicin. 

Trots att vi i dagsläget har mycket kunskap om sambanden mellan värmeböljor och ökad sjuklighet, saknas det kunskap om hur varmt det blir inomhus i svenska hembostäder vid varma utomhustemperaturer. Eftersom antalet värmeböljor ökar är det viktigt att förstå vilka bostadstyper i Sverige som är särskilt värmekänsliga och varför. Dessutom saknar vi kunskap om när höga inomhustemperaturer ger upphov till obehag och symptom på ohälsa, som till exempel sömnstörningar, trötthet eller huvudvärk. Den typen av kunskap behövs för att kunna skapa regler som ser till att framtidens bostäder erbjuder ett lämpligt inomhusklimat under varma somrar.

Det vetenskapliga syftet med studien

Syftet med HEATWISE Sweden är att:

  • skapa evidensbaserade rekommendationer om en övre gräns för inomhustemperatur i relation till välbefinnande
  • identifiera vilka byggnads- och omgivningsfaktorer som i störst utsträckning bidrar till hälsofarliga inomhustemperaturer under värmeböljor
  • utveckla en modell för beräkning av inomhustemperatur baserat på utomhusförhållanden och bostadstyp
  • utveckla en metod för att visualisera byggnaders sårbarhet för värme på en interaktiv karta
QR Heatwise 2025

Vill du vara med i studien?

För att samla in kunskapen rekryterar vi deltagare till studien HEATWISE Sweden för somrarna 2024–2027. Inom kort startar studiens andra säsong - sommaren 2025. Om du bor i Stockholm, Uppsala, Malmö, Lund, Göteborg, eller Umeå med omnejd och är mellan 30 och 85, äger en smartphone och är intresserad av att delta i studien kan du anmäla dig via https://redcap.link/heatwise.se eller genom att skanna QR-koden med din mobilkamera. Kontakta oss via heatwise-imm@ki.se om du har några frågor.

HEATWISE Sweden är ett samarbetsprojekt mellan Karolinska Institutet, Centrum för arbets- och miljömedicin, Stockholms universitet, KTH, samt med universiteten i Umeå, Göteborg och Lund. 

Ditt deltagande – steg för steg

Heatwise 2025 Så går studien till

Hur genomförs studien?

Under somrarna 2024–2027 samlar vi in information om inomhustemperaturer, information om bostäder, samt självrapporterad hälsa från totalt 4000 vuxna frivilliga studiedeltagarna i Stockholm, Uppsala, Malmö, Lund, Göteborg, och Umeå. Datainsamlingen kommer att pågå under fyra år, varefter analys av data och utveckling av en modell genomförs.

Rekrytering av studiedeltagare 

Rekryteringen av studiedeltagare kommer att ske först och främst genom ett slumpmässigt urval av personer mellan 30 och 85 år från Statens personadressregister (men även genom spontan anmälan här https://redcap.link/heatwise.se). I april 2024, 2025, 2026 och 2027 får de slumpmässigt utvalda personerna en skriftlig inbjudan till att delta i studien under den kommande sommaren.

Insamling av data om studiedeltagarnas bakgrund och boende

Deltagare, som har gett sitt samtycke att medverka, kommer att fylla i en webbaserad enkät. Första delen av enkäten innehåller bakgrundsfrågor, till exempel om ålder, födelseland, civilstånd, inkomst och yrke. Andra delar i enkäten innehåller frågor om allmänhälsa och vanor, samt frågor om deltagarnas bostad och bostadsområdet. Om bostaden frågar vi bland annat om adress, bostadstyp, boyta, byggår, våningsplan, typ av ventilation, byggnadsmaterial, sovrumsplacering (väderstreck), fönstermått, takhöjd, samt antal personer boende i lägenheten. 

Det kan ibland vara svårt att veta svaren på vissa frågor om bostaden. Om du i förväg vill få information om vad vi behöver veta om din bostad så kan du titta på vår checklista med frågor om bostaden. Är det så att du inte vet svaret på vissa frågor och inte heller vet hur du kan ta reda på dessa, finns svarsalternativet ”Jag vet inte”.

Mätning av inomhustemperaturer

Temperaturmätare som mäter temperatur- och luftfuktighet inomhus i bostäder under sommaren, skickas ut i vadderade kuvert inför studiens start (1 juni) till alla deltagare. Mätaren kommer med en detaljerad instruktion hur den ska placeras hemma. I korthet placeras mätaren i sovrummet i en ogenomskinlig mugg, på 0,5 – 1,7 meters höjd (ungefär i höjden av ett nattygsbord), på en plats utan direkt instrålning av solljus. 

Deltagaren behöver inte göra något för att starta mätaren utan den är redan förprogrammerad att mäta och kontinuerligt registrera temperatur- och luftfuktighet från 1 juni till 31 augusti. I anmälan till studien, behöver deltagaren samtycka till att skicka tillbaka mätaren efter avslutat deltagande i september. 

Insamling av hälso- och sömndata via korta dagliga frågor

Ett delmoment av studien innebär av att varje studiedeltagare ombeds att besvara korta hälsofrågor två gånger dagligen – morgon och kväll – under tre valfria veckor mellan juni och augusti (vi kallar denna del för ”hälsorapportering”). Frågorna rör deltagarens upplevelse av sömnkvalitet, psykisk och fysisk hälsa, samt upplevelse av inomhustemperaturen i bostaden. Frågorna nås via en länk som skickas till deltagaren via sms, på morgonen och kvällen, varje dag under aktuell rapporteringsvecka. Besvarandet av frågorna tar maximalt fem minuter. 

Svaren samlas in via BASS, en säker online plattform för datainsamling som använder avancerad teknologi och krypterar alla svar. BASS är specifikt utvecklad för vetenskaplig datainsamling och används i flera forskningsprojekt vid Karolinska Institutet. Vid anmälan till studien kan deltagarna själva ange vilka veckor de önskar hälsorapportera. Dessa veckor behöver inte vara sammanhängande, men bör väljas utifrån när deltagaren vistas i bostaden där temperaturmätaren finns. Om en deltagare anger fler än tre veckor som alternativ för hälsorapporteringen, kommer vi att slumpa fram tre veckor utifrån de angivna alternativen. Det är självklart möjligt att ändra valda rapporteringsveckor vid behov, även under sommaren.

Kontakt

Projektansvarig Docent Mare Löhmus Sundström
Adress: IMM, Box 210, 171 77 Stockholm 
E-post: heatwise-imm@ki.se

Anna Persson
2025-04-15