RETAIN Sweden: Vad krävs för att stanna? Ett discrete-choice-experiment om faktorer som påverkar lärares karriärbeslut och hur dessa faktorer svarar mot nationella reformer
Att behålla lärare är en av de stora utmaningar som många skolor står inför idag. Trots att antalet utbildade lärare har ökat med 25% de senaste 10 åren så har andelen yrkesverksamma lärare minskat över tid. Trenden med att allt fler lärare väljer att lämna yrket växer sig starkare och forskningen har visat att arbetsmiljön och arbetsförhållanden är faktorer som påverkar lärares beslut att lämna yrket.
Syfte
Projektets syften är att undersöka vilka aspekter av lärares arbetssituation som lärare tar hänsyn till i sina karriärbeslut (syfte 1); vilka preferenser och avvägningar lärare är villiga att göra för att stanna kvar i yrket (syfte 2); samt hur nationella reformer förhåller sig till sådana preferenser (syfte 3).
Metod
Projektet genomförs med ett valexperiment – ett discrete-choice-experiment (DCE) där man modellerar beslutsprocessen för lärares karriärbeslut utifrån deras uttalade preferenser. Valexperimentet består av tre delar som använder tre olika datainsamlingsmetoder: en delphi-enkät (n=60 lärare; syfte 1), en DCE-enkät (n=1500 lärare; syfte 2), och fyra fokusgrupper (syfte 3). Användningen av kvantitativa preferensmetoder, som delphimetoden och DCE-enkäten, möjliggör en kvantifiering av lärares värdesättning av olika aspekter av deras arbetssituation samt av de avvägningar de är villiga att göra för att stanna kvar i yrket.
Forskare och finansiering
Medverkande forskare är Lydia Kwak (projektledare), Helena Tinnerholm Ljungberg (KI), Jeffrey Casely-Hayford (KI), Christina Björklund (KI), Per Lindqvist (Linnéuniversitetet), och Emmanuel Aboagye (Norges Teknisk-Naturvetenskapliga Universitet).
Projektet finansieras av FORTE (dnr 2024-00558).