Tema: Idrott och motion
Människokroppen är näst intill oändligt komplicerad. Men en uppsjö av studier mynnar ut i en mycket enkel slutsats: genom att röra dig tillräckligt mycket kan du själv höja ditt välbefinnande och minska risken att bli sjuk.
Därför räknas varje steg – nyfiken på vardagsmotion
Pandemin har förändrat våra vanor, men vi har fortsatt att röra på oss. Det är bra, för det är svårt att hitta något som främjar hälsa så mycket som fysisk aktivitet. I dag vet vi mer om varför – och att varje steg faktiskt räknas.
Hur långt ska man egentligen gå?
Många har hört att man bör gå 10 000 steg om dagen för en hyfsad hälsa. Men finns det vetenskapligt belägg för att hävda detta?
Aldrig för sent att börja träna
När vi blir äldre försämras muskelcellernas funktion på flera sätt. Men med träning kan man få även gamla och trötta muskelceller att rycka upp sig och prestera bättre.
Säker sport är deras mål
Motion har många positiva effekter. Men idrottare på elitnivå riskerar också skador. Möt tre forskare som vet vilka sporter som är mest riskfyllda och hur skador bäst undviks.
Bör träning anpassas till menscykeln?
Många kvinnliga idrottare tror att deras prestationer påverkas av menscykeln. Forskaren och fysioterapeuten Cecilia Fridén ska ta reda på om det stämmer.
Spelförståelse hos unga kan mätas i hjärnan
Kognitiva förmågor hos barn och ungdomar kan kopplas till hur framgångsrika de är på fotbollsplanen, visar forskning. Klubbar som enbart fokuserar på fysisk aktivitet riskerar att sålla bort framtida elitspelare.
Yvonne Wengström: "Dags att införa fysisk aktivitet i cancervården"
Motion under behandlingen kan öka livskvaliteten och mildra den extrema trötthet som drabbar många patienter med bröstcancer. Det visar Yvonne Wengström i sin forskning.
Satsning på en professur mot dopning
Dopning inom idrotten är ett växande folkhälsoproblem. Därför vill Karolinska Institutet nu skapa en professur i antidopningsprofilen Arne Ljungqvists namn.
Podden Medicinvetarna
Hur bygga muskler?
Proteintillskott behövs sällan, när du äter eller tränar spelar oftast inte så stor roll för muskelbyggandet och det är aldrig för sent att börja träna. Tvärtom är det kanske ännu viktigare när du blir äldre. Hör forskaren Tommy Lundberg varför du ska styrketräna och hur. Dina gener och vilken typ av muskelfibrer du har kommer spela roll.
Tränar du rätt?
Det behövs inga gentest eller avancerade mätmetoder. Att springa till bussen kan räcka. I podden Medicinvetarna kan du höra forskarna Jessica Norrbom och Mikael Mattsson tipsa om fysisk aktivitet i vardagen.
Sitter du dig sjuk?
Mai-Lis Hellenius har kallats livsstilsprofessor och har vigt sitt yrkesliv åt att få svenskarna att äta bättre och röra på sig mer.
Minskar träning risken för cancer?
Att motionera regelbundet är ingen mirakelkur men kan minska risken för vissa cancersorter något – och öka livskvaliteten för dem som drabbas. Hör forskaren Helene Rundqvist berätta om träningens hälsoeffekter, med särskilt fokus på cancer.
Nyheter om fysisk aktivitet
Fler forskare inom området
"Det som är bra för hjärtat är bra för hjärnan"
Miia Kivipelto är professor i klinisk geriatrisk epidemiologi. Hennes forskning visar att det går att minska risken för demens senare i livet genom en rad förebyggande åtgärder.
Forskaren som vägrar sitta still
Vad händer egentligen i kroppen när vi tränar och hur bidrar det till ökad hälsa och förbättrad fysisk funktionsförmåga? Det vill professor Carl Johan Sundberg ta reda på mer om.
Forskar om långvarig smärta i rygg och nacke
Eva Skillgate är docent och lektor i epidemiologi med en bakgrund som naprapat. Hon forskar bland annat om fysisk aktivitet och långvarig smärta i rygg och nacke.
Från molekylärbiologi till goda råd om träning
Jessica Norrbom är molekylärbiolog och forskare inom området molekylär arbetsfysiologi. Hon är också personlig tränare och författare till flera populärvetenskapliga böcker om träning och hälsa.
Intresserad av tvångsmässig träning
Emma Forsén Mantilla är psykolog och forskare vid Centre for Eating Disorders Innovation. Hennes forskning handlar bland annat om tvångsmässig träning vid ätstörningsproblematik och olika typer av preventiva insatser.
Studerar sambandet aktivitet och hälsa
Vi mår bra av att röra på oss, men vi vet fortfarande bara lite om varför. Jorge Ruas forskar om hur detta samband ser ut på molekyl- och gennivå. Han hoppas att forskningen på sikt kan bidra till bättre behandlingar.
Centrum för idrottsskadeforskning och utbildning
Centrum för idrottsskadeforskning och utbildning (CIFU) arbetar med forskning, utbildning och medicinsk service utifrån ett idrottsligt perspektiv. Geografiskt är CIFU förlagt till Sophiahemmet i Stockholm.
Forskargrupper inom idrottsvetenskap
Idrottsvetenskap är ett brett ämne som innefattar allt från elitidrott till friluftsliv. Fokus ligger på kroppen och den fysiskt aktiva människan, men även idrottskultur och idrottens roll i samhället studeras. På den här sidan finns en autogenererad lista över KI:s forskargrupper inom idrottsvetenskap.