Integrering av återgång i arbete och närståendestöd i interventionen Aktivare Vardag för att förebygga stroke efter en TIA

Forskningsprojektet undersöker hur personer som drabbats av TIA (Transitorisk Ischemisk Attack) återgår till sitt arbete samt vilket stöd som kan behövas från närstående. Syftet är att vidareutveckla och integrera dessa aspekter i strokepreventionsprogrammet Aktivare Vardag.

Högt blodtryck i kombination med förmaksflimmer samt TIA är exempel på faktorer som kan innebära en ökad risk för insjuknande i stroke i kombination med ohälsosamma levnadsvanor (exempelvis mycket stillasittande och avsaknad av engagemang i vardagliga aktiviteter som påverkar hälsan positivt).

Interventionsprogrammet Aktivare Vardag har potential att öka deltagandet i hälsofrämjande vardagsaktiviteter och förebygga ohälsa hos personer som tidigare haft en TIA och har förhöjd risk att drabbas av en stroke. Stöd till levnadsvaneförändring finns i ett sammanhang av arbete och familj, vilket är bakgrunden till behov av att integrera förebyggande arbete i denna kontext.

Aktivare Vardag bidrar till att stödja individer att bli mer delaktiga i sin vård och hälsa vilket är en central del i omställningen till God och nära vård. Det saknas kunskap kring hur stöd från närstående och hur återgång i arbete kan integreras och användas i preventionsprogrammet i primärvården för personer som har haft en TIA och har en risk att drabbas av en stroke.

Kontakt

Profile image

Eric Asaba

Lektor/Arbetsterapeut
Innehållsgranskare:
2025-04-22