Tema: Flykt och hälsa
Många har flytt till Sverige de senaste åren. Hur mår de nyanlända och hur påverkas de av vad de gått igenom? Vid Karolinska Institutet pågår flera forskningsprojekt som ska ta reda på mer om detta.
Så påverkas vi av att fly
Genom att skapa en tillvaro baserad på trygghet, delaktighet och samvaro kan man ge nyanlända människor den miljö som behövs för att läka de psykiska sår som många har med sig när de kommer. Men den svenska flyktingpolitiken riskerar att resultera i det motsatta, varnar forskare.
Konsten att känna med andra
Människor flyr över hav och nationer i hopp om ett bättre liv. Men klarar vi av att ta in deras lidande? Forskarna förklarar varför det inte är självklart att känna med andra.
Passivitet kan ge ökad risk för diabetes
Pär Wändell forskning visar att processen att byta land kan även leda till fysisk ohälsa, till exempel verkar risken för diabetes öka, åtminstone för kvinnor.
Dålig koll på tuberkulos-screeningen i Sverige
Knut Lönnroth studerar hur den svenska tbc-screeningen fungerar i praktiken, något som hittills varit dåligt dokumenterat.
Kraftigt höjd suicidrisk bland ensamkommande flyktingbarn
I en rapport som skrivits på uppdrag av Socialstyrelsen har forskare vid Karolinska Institutet kommit fram till att suicidrisken bland ensamkommande asylsökande flyktingbarn 2017 var nio gånger högre än motsvarande tal bland jämnåriga personer i Sveriges befolkning.
Migration under graviditet ökar risken för autism
Risken att drabbas av autism verkar öka för barn som kommer till Sverige i sin mammas mage. Kvinnor som var gravida när de invandrade hade nämligen mer än dubbelt så hög risk att föda ett barn med autism. Det visar en ny studie från Karolinska Institutet.
Berättelser
"Hela det liv mina föräldrar byggt upp var raserat"
Negra Efendics föräldrars känslor av tacksamhet blandades med svårigheter att acceptera att hela deras gamla liv var raserat.
"Jag flydde över Medelhavet åtta gånger"
Walid Ek kom till Sverige från Syrien 2014 efter att ha smugglats i en lastbil.
Podcasten Medicinvetarna
Hur påverkar flykt hälsan?
Människor som flyr till Sverige från andra länder utsätts för stora påfrestningar, och i många fall trauman. Genom att studera migranter och flyktingar kan folkhälsoforskare ta reda på mer om hur svåra erfarenheter påverkar den psykiska hälsan. Forskaren Anna-Clara Hollander berättar mer.
Redo för katastrof
Kirurgen och professorn Johan von Schreeb har arbetat i en rad krigs- och katastrofdrabbade länder, som till exempel Sierra Leone under ebolautbrottet 2014. Hör honom berätta om lärdomar i fält och varför katastrofmedicinsk forskning behövs.
Har du PTSD?
PTSD är ett psykiatriskt tillstånd som drabbar många som utsatts för trauma, och kan bland annat leda till att den utsatta får mardrömmar och andra problem. Maria Bragesjö har länge forskat om diagnosticering och behandling av drabbade. I avsnittet resonerar hon bland annat om hur det gått inflation i begreppet PTSD.
Förstår du vad doktorn säger?
Ordet hälsolitteracitet är onekligen lite krångligt, men innebörden är desto enklare – förmågan att uttrycka sig om den egna hälsan och att förstå vad vårdgivare faktiskt säger om den. Forskaren Josefin Wångdahl brinner för ökad hälsolitteracitet och drivs framför allt av viljan att öka jämlikheten i vården.
Kriget i Ukraina
Via det nyligen etablerade centrum för hälsokriser försöker Karolinska Institutet att ge stöd och hjälp i den situation som nu eskalerar i Ukraina med anledning av den ryska invasionen. Här har vi samlat information till medarbetare, studenter, journalister och allmänhet.