Forskningsprojekt om föräldrastöd vid diabetes typ 1

Ett forskningsprojekt pågår på Karolinska Universitetssjukhuset för att utveckla metoder för att bättre stötta föräldrar i vardagslivet med diabetes typ 1. Ett viktigt mål är att stärka samarbetet med barnet runt egenvårdsrutinerna.

Aktuellt

Elsa Håkansson, doktorand på Avdelningen för psykologi har medverkat i Svenska diabetesförbundets podd och samtalet på ämnet diabetesförälder: #12: Diabetesförälder – hur ska man orka?

Diabetes
Illustration: Christina Heitmann

Vad är det som görs?

Projektet består av tre studier. I den första studien intervjuas föräldrar till barn och unga med diabetes typ 1 och ADHD för att öka kunskapen om deras vardag och behov av stöd. I den andra studien utvärderas en ny föräldrainsats i grupp på Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm. I den tredje och sista studien kommer samma insats erbjudas via internet till en större grupp föräldrar runtom i Sverige. 

Nu kan du anmäla dig till vår andra studie!  

Den här studien vänder sig till alla vårdnadshavare till barn mellan 9-14 år som har diabetes typ 1 sedan minst 1 år tillbaka, får sin diabetesvård i region Stockholm och som upplever utmaningar i vardagen med egenvården, exempelvis: 

  • Att det blir konflikter eller motstånd runt egenvården.
  • Att det är svårt att prata om diabetesen och lösa problem tillsammans.  
  • Att ens barn har ADHD eller andra svårigheter och behöver mer stöd i rutiner. 
  • Att det är svårt att ge över uppgifter och ansvar.
  • Att man upplever att det blir mycket påminnelser eller känner sig tjatig runt egenvården. 

Såhär går det till: 

Vid 6 veckovisa gruppträffar på olika teman får deltagarna ta del av en ny föräldrastrategi, dela sina erfarenheter med andra föräldrar och sedan testa att använda strategin hemma. Träffarna leds av psykologer på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna och sker på onsdag-eftermiddagar. En månad senare möts man igen för att utvärdera hur det har gått och planera framåt. Det här är en genomförbarhetsstudie vilket betyder att vi testar kursen för första gången och behöver utvärdera hur den fungerar. Därför kommer alla deltagare vid flera tillfällen få svara på webbformulär med frågor om hur de har det, hur det går med egenvården och vad de tycker om kursen. Barn och ungdomar medverkar bara genom att svara på webbformulär före och efter insatsen. 

Exempel på teman som vi kommer ta upp i kursen: 

  • Stärka samarbetsrelationen 
  • Anpassa krav, uppgifter och ansvar
  • Stärka, uppmuntra och motivera 
  • Hitta egen återhämtning och reglera stress 
  • Få påminnelser att fungera
  • Underlätta prat och kommunikation

Vill du delta? 

Anmäl ditt intresse på hemsidan diabetesföräldrar  

Kontaktpersoner 

Profile image

Elsa Håkansson

Kontaktperson för studien
Profile image

Brjánn Ljótsson

Studieansvarig, professor
Johanna Olsson
2024-09-20