Forskning vid avdelningen för psykologi
Vid Avdelningen för psykologi sker all forskning inom någon av de nitton olika forskargrupperna som är anknutna till organisationen, alla med sina egna profiler och inriktningar. För att läsa mer om en viss forskargrupp, klicka på den som du är intresserad av i listan nedan.
Agneta Herlitz forskargrupp
Individuella skillnader i kognition – Vilka könsskillnader finns det beträffande kognition och hur kan dessa förklaras? Påverkas risken för demens av vår kognitiva prestation i barndomen?
Andreas Olssons forskargrupp
Emotion och social inlärning – Hur förvärvas, förändras och överförs rädslor mellan människor? Vilka mekanismer i hjärnan är involverade och hur optimerar vi våra beslut i en potentiellt farlig miljö?
Anna Dahlgrens forskargrupp
Forskargruppen bedriver forskning om Arbetstider, Återhämtning och Säkerhet i arbetslivet.
Arvid Guterstams forskargrupp
Hur förstår vi andra människors tankar, känslor och blickar? Vilka mekanismer i hjärnan ligger till grund för denna förmåga? Hur fungerar dessa processer hos autistiska individer?
Ata Ghaderis forskargrupp
Klinisk psykologi: Uppkomst, prevention och behandling av ätstörningar – Vilka faktorer bidrar till ätstörningar och vilka är de mest effektiva strategierna för att förebygga uppkomsten av ätstörningar, ångest och depression?
Brjánn Ljótssons forskargrupp
Psykologisk behandling: exponering och internet – Kan människor med magont eller som självskadar sig själva lära sig sätt att hantera detta på? Kan de få hjälp med detta genom internetbaserad kognitiv beteendeterapi?
Bo Melins forskargrupp
Kognitiv epidemiologi – Vilka orsakssamband finns det mellan kognitiva och emotionella förmågor i förhållande till hälsa och social status? Hur relaterar dessa förmågor till social rörlighet?
Erik Hedmans forskargrupp
Behandling av ångest och funktionella sjukdomar – Vad är hälsoångest och kan den effektivt behandlas med exponeringsterapi? Vilka är de verksamma mekanismerna vid psykologisk behandling av ångest?
Janina Seuberts forskargrupp
Gruppen undersöker de perceptuella upplevelser som är förknippade med att äta.
Johan Lundströms forskargrupp
Sinnenas integration – Hur uppfattar, processerar och tolkar den mänskliga hjärnan sinnesintryck som har sitt ursprung från flera av våra sinnen och vilka olika mekanismer ligger bakom detta?
John Axelssons forskargrupp
Sömn, kognition och hälsa – Hur påverkas vi av störd sömn och stress med avseende på till exempel kognitiva förmågor och sjukdomar? Hur påverkar imunsystemet våra upplevelser? Finns skönhetssömn?
Lisa Thorells forskargrupp
Kognitiva processer och ADHD – Hur bidrar olika kognitiva och emotionella faktorer till utvecklandet av ADHD under barndomen? Vilka behandlingsåtgärder är effektiva för barn med ADHD?
Mats Lekanders forskargrupp
Vilken roll spelar hjärnan och beteendet i försvaret mot smittämnen? Hur kan hälsobeteenden och psykologisk behandling påverka den subjektiva och objektiva hälsan?
Mats J. Olssons forskargrupp
Människans luktsinne – Hur bearbetar människan olika luktämnen perceptuellt, kognitivt och emotionellt? Vad klarar vi av att avgöra enbart med hjälp av luktsinnet?
Petter Gustavssons forskargrupp
Motivation, kompetens och hälsa – Hur klarar sig nyexaminerade högskolestudenter på arbetsmarknaden i termer av utbränning, depression och sjukdom? Vilka instrument kan bäst mäta sådana faktorer?
Pia Enebrinks forskargrupp
Barn- och ungdomspsykiatri – Hur kan man bäst hjälpa barn och ungdomar med aggressivt beteende och som skadar sig själva? Kan man avstyra negativt beteende genom föräldrastöd?
Richard Bränströms forskargrupp
Ojämlikheter i hälsa och minoritetsstress – Hur kan psykologisk teori och socialepidemiologi hjälpa oss att förstå stigmatiserade befolkningsgruppers ökade risk för nedsatt hälsa? Vilka psykologiska och sociala faktorer kan förklara homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoners (hbtq) ökade risk för psykiska ohälsa?
Rikard Wicksells forskargrupp
Vi driver ett translationellt forskningsprogram inom området smärta med flera olika projekt.
Torbjörn Åkerstedts forskargrupp
Sömn och trötthet – Vad är trötthet och vad är det som gör sömn bra respektive dåligt? Hur påverkas ålders- och könsfaktorer sömn och trötther? Vad är konsekvensen av sömnbrist?