
Avdelningen för psykologi
Psykologi är läran om människans tankar, känslor och beteenden och hur dessa olika komponenter hänger samman och samspelar med varandra. Vid Avdelningen för psykologi bedriver vi både forskning och undervisning samt anordnar med jämna mellanrum semianarier i detta ämne.

Nya medel och bidrag
Personer och forskargrupper som fått medel och bidrag på Avdelningen för Psykologi
KI-Psykologi: populärvetenskapliga föreläsningar
Föreläsningar arrangerade av avdelningen för psykologi.
Nästa föreläsning 20/6

Föreläsningsserie - SDG 2030, hösten 2022
Föreläsningsserie med forskare med fokus på Mål 10 - Minska ojämlikheter. Arrangerat av Avdelningen för psykologi

Så arbetar hjärnan när vi väljer att hjälpa andra i fara
Hur beslutar sig människor för att hjälpa eller inte hjälpa andra som befinner sig i fara? Nu visar forskare vid Karolinska Institutet att samma system i hjärnan som gör att vi själva kan undvika fara, aktiveras även vid osjälviska hjälpbeteenden riktade mot andra. Resultaten publiceras i den vetenskapliga tidskriften eLife.

Sök till våra fristående kurser och uppdragsutbildningar
Avdelningen för psykologi erbjuder ett antal fristående kurser samt uppdragsutbildningar per år. Läs om vilka vi erbjuder till höstterminen 2022 / våren 2023 och när du kan anmäla dig.

Föreläsningsserie - SDG 2030, våren 2022
Avdelningen för psykologi arrangerar under våren 2022 en klimatpsykologisk föreläsningsserie med internationella forskare.
De är Framtidens Forskningsledare!
Arvid Guterstam, avdelningen för psykologi KI, får 15 miljoner från Stiftelsen för strategisk forskning till sitt projekt, Ny mekanism för social perception av andras uppmärksamhet.
Människan söker sin flock
Insikten om hur vi delar in människor i grupperna ”vi” och ”dom” kan hjälpa oss att undvika fördomar och polarisering. Det skriver Andreas Olsson, professor i psykologi vid Karolinska institutet.
Studie om ny mekanism för social perception av andras uppmärksamhet och dess roll vid autism
Arvid Guterstam på Avdelningen för psykologi, KI får 6 miljoner kr i etableringsbidrag från Vetenskapsrådet och 1 miljon kr från StartNeuro Start Up grant.
Medel från Vetenskapsrådet för studie om karaktäristika hos diagnosen utmattningssyndrom
Erik Hedman-Lagerlöf, forskare på Avdelningen för psykologi vid Karolinska Institutet får tillsammans med Elin Lindsäter och Christian Rück 2,4 miljoner kronor från Vetenskapsrådet.
Tre anslag till forskning om luktsinnet och behandlingar av luktproblem
Johan Lundström vid Karolinska Institutet tilldelas tre anslag för att öka vår förståelse för hur förlusten av luktsinnet påverkar vår hjärna samt ta fram nya behandlingar för de olika luktproblem som har drabbat många personer efter en covid-19 infektion.
Kapacitetsbedömning i högriskmiljöer - validering och optimering av pilottester.
Marika Melin, på Avdelningen för psykologi vid Karolinska institutet, har två pågående forskningsprojekt om piloters arbetsvillkor, hälsa och säkerhet, och har nu tilldelats ytterligare 3 400 000 kronor av Trafikverket för ett forskningsprojekt som ska undersöka och förbättra de psykologiska mätinstrument som används vid urval av piloter.
Två KI-forskare invalda till Sveriges unga akademi
Karolina Kauppi, forskare i medicinsk biologi, och Janina Seubert, forskare i psykologi vid Karolinska Institutet har valts in in i Sveriges unga akademi, en organisation som samlar yngre, ledande forskare från samtliga fält och landsändar.

Studie om ny mekanism för social perception av andras uppmärksamhet och dess roll vid autism belönas
Arvid Guterstam, bitr. lektor vid Institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet, och leg. läkare vid ME Neurologi, Karolinska Universitetssjukhuset, tilldelas Svenska Läkaresällskapets pris för bästa vetenskapliga ansökan.

Julie Lasselin tilldelas Robert Ader New Investigator Award
Julie Lasselin vid Avdelningen för Psykologi och Osher centrum för integrativ hälsa har tilldelats Robert Ader New Investigator Award av Psychoneuroimmunology Research Society. Det prestigefyllda priset ges till en framstående ung forskare som har givit särskilt viktiga bidrag till forskningsområdet psykoneuroimmunologi.

Guidelines on the management of chronic pain in children
WHO har nyligen publicerat en rapport om kronisk smärta hos barn. Rikard Wicksell från avdelningen för psykologi har medverkat som extern granskare av rapporten.

Sömnighet kan försämra ditt sociala liv
Att vara socialt aktiv ökar generellt chansen till god nattsömn. Men om du är aktiv sent på kvällen ger det kortad sömn – och kan därmed även påverka ditt sociala liv. Det visar en ny studie från Stockholms universitet och Karolinska Institutet som publiceras i den vetenskapliga tidskriften PNAS.

Effekterna av Internet-KBT vid hälsoångest i paritet med behandling öga mot öga
Forskare vid Karolinska Institutet har jämfört två sätt att förmedla kognitiv beteendeterapi, KBT, till personer med hälsoångest, ett tillstånd som riskerar att öka i spåren av covid-19. Av drygt 200 studiedeltagare gick hälften i KBT via internet, och hälften i traditionell KBT öga mot öga. Resultaten som publiceras i JAMA Psychiatry visar att internetbehandlingen gav liknande resultat, och kan fungera som ett alternativ till fysiska möten för att hjälpa personer som är oroliga för sin hälsa.