Rätt kontakter ledde vägen

Han står bakom ett unikt test för att skilja godartad prostatacancer från de aggressiva former som kräver omedelbar behandling. Bakom framgången finns rätt kontakter i rätt tid. 

Bild på Chunde Li som skrattar.
Chunde Li. Foto: Håkan Lindgren.

Chunde Li kom till Sverige som gästforskare 1993 från i Kina. Från början var planen att återvända hem efter doktorsexamen, eller flytta vidare till USA. Målen med forskningen var höga. 

– Först hitta en biomarkör som kan skilja godartad prostatacancer från den aggressiva formen som kräver omedelbar behandling. Sedan hitta en behandlingsmetod som kan bota de patienter där cancern spridit sig till hela kroppen, säger Chunde Li, i dag docent och överläkare vid Södersjukhuset.

I dag har Chunde Li startat Chundsell Medicals AB efter att ha funnit screeningmetoden som skiljer aggressiv från godartad prostatacancer. Nu har han gett sig själv tio år för att lyckas hitta en behandling för de patienter som i dag är utom räddning. 

Chundsell Medical

En av nycklarna till framgången var mötet med den amerikanska professorn Patric O Brown, som står bakom en metod för att snabbt undersöka aktiviteten hos tusentals olika gener samtidigt. 

– Vi inledde ett samarbete som gav mycket lovande resultat. Men först när vi utvecklat metoden ytterligare kunde vi nå fram till de tre enskilda gener som vi analyserar för i dag. När vi väger in kliniska parametrar kan vi med 80-90 procents tillförlitlighet säga om patienten behöver omedelbar behandling eller inte. 

För att sprida resultaten sökte Chunde Li till ett mentorsprogram vid IVA (Kungliga Ingenjörsakademin). Där mötte han mentorn Sune Rosell, tidigare professor på KI och forskningschef Astra i början av 1980-talet.

– Då visste jag ingenting om varken patent eller företagande. Men efter att jag berättat om mina resultat sa han direkt: nu ska vi starta ett bolag! 

Tillsammans startade de företaget som fick namn från dem bägge: Chundsell Medicals AB. I dag levererar de testet Prostatype främst till privata kliniker, men hoppas även nå landstingsvården efter en pågående verifiering. 

– Min drivkraft kommer från det dagliga mötet med mina patienter. Jag vill kunna ge dem en bättre behandling än vad som finns i dag, säger Chunde Li.

“Efter att jag berättat om mina resultat sa han direkt: nu ska vi starta ett bolag!”

SB
Innehållsgranskare:
Sabina Bossi
2023-09-16