Kunskapscentrum för Global Katastrofmedicin
Kunskapscentrum för Global Katastrofmedicin (KcKM) är ett interdiciplinärt centrum för forskning inom global katastrofmedicin. Våra huvudaktiviteter är: forskning, utbildning, fältarbete och rådgivning. Vårt mål är att bidra till att stärka och förbättra både svensk och internationell sjukvårds förmåga i händelse av stora katastrofer. Vi är ett WHO Collaborating Centre och vi utför även arbete på uppdrag av Socialstyrelsen.
Följ oss på Twitter
Huvudaktiviteter
Forskning
Forskning
Här får du reda på mer om den forskning vi bedriver på Kunskapscentrum för Global Katastrofmedicin.
Utbildning
Utbildning
Vill du lära dig mer om global katastrofmedicin? Vi har flera olika kurser och ett Erasmus Mundus Masterprogram. Vi erbjuder också skräddarsydda kurser för organisationer och offentliga instanser, och vi har utvecklat simuleringsverktygen ViTriEx och AnTriEx.
Fältarbete i katastrofområden
Fältarbete i katastrofområden
Vårt team har ett engagemang för att arbeta i katastrofområden runt om i världen. Just nu bland annat i Ukraina. Läs gärna mer om vilka områden och sammanhang vi arbetar i här.
Rådgivning och expertis
Rådgivning och expertis
Skulle du vara behjälpt av expertrådgivning och utlåtande i policy-frågor som rör katastrofmedicin? Tack vare vår långa och gedigna erfarenhet inom både fältarbete och forskning har vi de kompetenser som krävs för att ge råd, delta i dialog, samt utvärdera projekt och initiativ.
Vilka är vi och vad är global katastrofmedicin?
Vilka är vi och vad är global katastrofmedicin?
Vårt uppdrag för Socialstyrelsen
Vårt uppdrag för Socialstyrelsen
Träffa forskarna
Johan von Schreeb
Johan von Schreeb
Martina Gustavsson
Martina Gustavsson
Märit Halmin
Märit Halmin
Anneli Eriksson
Anneli Eriksson
Therese Djärv
Therese Djärv
Louis Riddez
Louis Riddez
Louis Riddez är docent och överläkare på Karolinska sjukhuset, specialiserad på traumakirurgi.
Andreas Älgå
Andreas Älgå
Maximilian Nerlander
Nieves Amat Camacho
Nobohjit Roy
Nyheter, senaste forskning och aktiviteter
katastrofmedicin nyheter
På Twitter: KI_DisasterMedicine
Kunskapscentrumet i media
Johan von Schreeb - bristande katastrofberedskap inom svensk sjukvård
Radioprogrammet P4 Extra uppmärksammade att experter hävdar att svensk sjukvård är dåligt förberett för katastrofer. De intervjuade Johan von Schreeb, professor i global katastrofmedicin och chef för Kunskapscentrum för global katastrofmedicin. Han betonar behovet av utbildning, övning och resurser.
Johan von Schreeb - vad behövs för att hjälpa Ukraina
Johan von Schreeb, chef för Kunskapscentrum för Global Katastrofmedicin & föreståndare för Centrum för Hälsokriser, intervjuas i Aktuellt (ca 28 minuter in i programmet) om svårigheterna med att få internationell hjälp att nå Ukraina, vad som behövs, och vad som kan göras.
Johan von Schreeb - om risken med egna insatser i krigets Ukraina
Intervju i Läkartidningen med Johan von Schreeb, chef för Kunskapscentrum för Global Katastrofmedicin, om riskerna med egna insatser som inte är koordinerade i hälsokriser, som den som sker just nu i krigets Ukraina. "Det är en knäreflex att vilja hjälpa till, men man måste tänka längre än så", säger han.
Anneli Eriksson - om den humanitära situationen i Ukraina
Anneli Eriksson, forskningsspecialist på Kunskapscentrum för Global Katastrofmedicin och mångårig medarbetare på Läkare utan Gränser, intervjuas av Expressen TV om den humanitära situationen i Ukraina efter krigsutbrottet.
Johan von Schreeb - brist på mat och medicin i Ukraina
Johan von Schreeb kommenterar hälsorisker, som brist på mat och medicin, i krigets Ukraina, i en artikel i Dagens Nyheter.
Johan von Schreeb - oroväckande att sjukhus attackeras i Ukraina
Johan von Schreeb intervjuas av Aftobladet om den oroväckande utvecklingen av kriget i Ukraina.
Johan von Schreeb - hur medicinska insatser kan rädda liv i Ukraina
Johan von Schreeb intervjuas i SR programmet Vetenskapsradion Hälsa om hur medicinska insatser kan rädda liv i Ukraina efter krigsutbrottet.
Johan von Schreeb - om situationen i Ukraina
Johan von Schreeb pratar om hälsoläget i Ukraina efter Rysslands invasion av landet, i SR P4 Extra.
Johan von Schreeb - redo att arbeta i krigets Ukraina
Chefen för vårt kunskapscentrum, professor Johan von Schreeb, intervjuades av TT, en intervju som sedan återgavs i flera svenska dagstidningar, om vår beredskap för att arbeta i Ukraina och vad katastrofmedicin innebär i en sådan situation.
Johan von Schreeb - om hälso och sjukvårdsaspekten på invasionen av Ukraina
Tillsammans med Head of Desk, Europe, på Röda Korset medverkade chefen för vårt centrum, Johan von Schreeb i Nyhetsmorgon på TV4 och pratade om hälso och sjukvårdsaspekten på invasionen av Ukraina, och de utmaningar landet står med. Johan von Schreeb pratade också om vad vi gör här på KI för att bidra med riktade insatser i den här typen av katastrofsituationer.
Johan von Schreeb - covid-19 i Sverige
Den franska dagstidningen Libération intervjuade Johan von Schreeb, professor i global katastrofmedicin och chef för Kunskapscentrum för Global Katastrofmedicin, i deras artikel om covid-19-pandemin i Sverige. (på franska)
Johan von Schreeb - om att arbeta med katastrofmedicin
Professorn i global katastrofmedicin och chefen för Kunskapscentrum för Global Katastrofmedicin, Johan von Schreeb, pratar om att arbeta med katastrofmedicin och i katastrofer, hans erfarenheter och verkligheterna han mött, i den populära podden Värvet.
Johan von Schreeb - Ideér som förändrar världen, Läkare utan Gränser
Johan von Schreeb, professor i global katastrofmedicin och chef för Kunskapscentrum för Global Katastrofmedicin, pratar om att arbeta i katastrofer, framför alltom att arbeta om läkare i katastrofer och om sitt långa engagemang i Läkare utan Gränser, i podden Ideér som Förändrar Världen, som ges ut av Nobel Prize Museum.
Johan von Schreeb - global massvaccination och det som hamnat i skymundan av covid-19
OmVärlden, Sveriges ledande magasin om globala frågor, bjöd in professor Johan von Schreeb, chef för Kunskapscentrum för Global Katastrofmedicin, till det 135:e avsnittet av deras podd. Johan von Schreeb pratade om covid-19-situationen runt om i världen, om det som hamnat i skymundan under pandemin, och behovet, eller kanske snarare inte behovet, av att vaccinera alla i hela världen.
Johan von Schreeb - om den globala fördelningen av covid-19 vaccinet och lärdomar att ta med sig
Johan von Schreeb, chef för Kunskapscentrum för Global Katastrofmedicin, medverkar i Nyhetsmorgon på TV4 och pratar om den globala fördelningen av vaccinet mot covid-19, vilka utmaningar vi fortsatt står inför och vilka lärdomar vi kan ta med oss i framtiden.
Johan von Schreeb - strategin för vaccinering i fattiga länder ifrågasätts
Johan von Schreeb medverkar tillsammans med KI-kollegan Anna-Mia Ekström, professor i global infektionsepidemiologi, i en artikel om de globala effekterna av covid-19-pandemin och fördelningen av vaccin i nätmagasinet Omvärlden. I artikeln berörs frågor så som: konsekvenser av nedstängning, bristande fokus på övriga sjukdomar och folkhälsoproblem, samt om det verkligen är rimligt att vaccinera hela jordens befolkning.
Johan von Schreeb - den globala spridningen av omikron
Johan von Schreeb, professor i global katastrofmedicin och chef för Kunskapscentrum för Katastrofmedicin, medverkar i Nyhetsmorgon på TV4 och pratar om omikron-varianten av covid-19 och spridningens globala påverkan.
Johan von Schreeb - omikron och spridningen
"Vi kommer alla ha mött omikron", det är Johan von Schreebs, professor i global katastrofmedicin och chef för Kunskapscentrum för Global Katastrofmedicin, prognos när han tillfrågas av Expressen TV om den globala påverkan av covid-19-varianten.
Johan von Schreeb - Omikron har nått Sverige
Johan von Screeb, professor i global katastrofmedicin och chef för Kunskapscentrum för Global Katastrofmedicin, intervjuas i Nyhetsmorgon på TV4 om omikron-varianten av covid-19 och pratar även om global vaccinfördelning och global spridning av viruset.
Martina Gustavsson - Covid-vård: tuffa beslut för personalen
Martina Gustafsson, sjuksköterska och forskare vid Kunskapscentrum för Global Katastrofmedicin med stor erfarenhet av fältarbete i katastrofområden, medverkar i Sveriges Radios program Vetenskapsradion - På Djupet, och pratar om moralisk stress i behandlingen av covid-19 patienter.
Martina Gustavsson - moralisk stress
Martina Gustafsson, sjuksköterska och forskare vid Kunskapscentrum för Global Katastrofmedicin med stor erfarenhet av fältarbete i katastrofområden, medverkar i Sveriges Radios program Kropp och Själ och pratar om moralisk stress.
Johan von Schreeb - hälsoexperter tycker till om EU:s pandemiarbete
Johan von Schreeb, chef för Kunskapscentrum för Global Katastrofmedicin och professor i global katastrofmedicin, kommenterar på forskning gjord av holländska och belgiska forskare om hur EU har hanterat den första vågen av covid-19-pandemin, i Sveriges Radios program Vetenskapsradion Nyheter.
Johan von Schreeb - rättvisare vaccinfördelning och en tredje dos
Johan von Schreeb, chef för Kunskapscentrum för Global Katastrofmedicin och professor i global katastrofmedicin, medverkar i SVT:s Morgonstudion, och pratar om vikten av rättvisa i den globala fördelningen av vaccin, samt om behovet av en tredje dos covid-19-vaccin.
Martina Gustavsson - stressigt att inte räcka till
Martina Gustavsson, sjuksköterska och forskare på Kunskapscentrum för Global Katastrofmedicin, pratar om moralisk stress hos sjukvårdspersonal, i katastrofområden så väl som i den svenska covidvården, i Sveriges Radios program Vetenskapsradion Nyheter.
Martina Gustavsson - munskyddsskola
Martina Gustavsson, sjuksköterska och forskare på Kunskapscentrum för Katastrofmedicin, medverkar i Nyhetsmorgon på TV4, och pratar om att använda munskydd och hur man ska bära dem.