Kunskapscentrum för Global Katastrofmedicin
Kunskapscentrum för Global Katastrofmedicin (KcKM) är ett interdiciplinärt centrum för forskning inom global katastrofmedicin. Våra huvudaktiviteter är: forskning, utbildning, fältarbete och rådgivning. Vårt mål är att bidra till att stärka och förbättra både svensk och internationell sjukvårds förmåga i händelse av stora katastrofer. Vi är ett WHO Collaborating Centre och vi utför även arbete på uppdrag av Socialstyrelsen.
Huvudaktiviteter
Forskning
Här får du reda på mer om den forskning vi bedriver på Kunskapscentrum för Global Katastrofmedicin.
Utbildning
Vill du lära dig mer om global katastrofmedicin? Vi har flera olika kurser och ett Erasmus Mundus Masterprogram. Vi erbjuder också skräddarsydda kurser för organisationer och offentliga instanser, och vi har utvecklat simuleringsverktygen ViTriEx och AnTriEx.
Fältarbete i katastrofområden
Vårt team har ett engagemang för att arbeta i katastrofområden runt om i världen. Just nu bland annat i Ukraina. Läs gärna mer om vilka områden och sammanhang vi arbetar i här.
Rådgivning och expertis
Skulle du vara behjälpt av expertrådgivning och utlåtande i policy-frågor som rör katastrofmedicin? Tack vare vår långa och gedigna erfarenhet inom både fältarbete och forskning har vi de kompetenser som krävs för att ge råd, delta i dialog, samt utvärdera projekt och initiativ.
Vilka är vi och vad är global katastrofmedicin?
Vårt uppdrag för Socialstyrelsen
Träffa forskarna
Johan von Schreeb
Martina Gustavsson
Märit Halmin
Anneli Eriksson
Therese Djärv
Louis Riddez
Louis Riddez är docent och överläkare på Karolinska sjukhuset, specialiserad på traumakirurgi.
Andreas Älgå
Nobhojit Roy
Om Nobhojit Roy
Nieves Amat Camacho
Om Nieves Amat Camacho
Maximilian Nerlander
Om Maximilian Nerlander
Nyheter, senaste forskning och aktiviteter
katastrofmedicin nyheter
Kunskapscentrumet i media
Viljan att hjälpa stor, men alla satsningar är inte alltid optimala
Ofta är viljan att hjälpa i en katastrof stor, men satsningarna blir inte alltid de mest optimala. Ett exempel är klädinsamlingar till Ukraina. Föreståndaren för Kunskapscentrum för global katastrofmedicin, Professor Johan von Schreeb, intervjuas i Svenska Dagbladet.
Ebolautbrott i Uganda
I slutet av september 2022 konstaterades ett Ebolautbrott i Uganda. Vår forskningsspecialist Anneli Eriksson åkte dit för att arbeta för Läkare utan gränser. I en intervju i Morgonstudion i SVT berättar hon om sitt arbete (inslaget börjar ca 3 timmar och 10 minuter in i programmet).