
Global katastrofmedicin - hälsobehov och insatser
Vi är en interdisciplinärt forskargrupp inom global katastrofmedicin. Våra huvudaktiviteter är forskning, utbildning, rådgivning och expertis, samt fältarbete i katastrofer. Vårt mål är att bidra till att stärka och förbättra både svensk och internationell sjukvårds förmåga i händelse av stora katastrofer. Vi är ett WHO Collaborating Centre och vi samarbetar med Centrum för hälsokriser på KI. Dessutom är vi ett kunskapscentrum på uppdrag av Socialstyrelsen.

Vilka är vi och vad är global katastrofmedicin?
Huvudaktiviteter

Forskning
En katastrof kännetecknas av en brist på resurser - det är brist på personal, brist på förmågor, brist på material och brist på tid. Vår forskning handlar om utmaningen i hur vi, trots resursbristen, tillhandahåller bästa möjliga hälso- och sjukvård. Våra medarbetare forskar för närvarande i projekt inom behovsbedömning, moralisk stress, handhavande av konflikskador och Emergency Medical Teams.

Utbildning
Vill du lära dig mer om global katastrofmedicin?
Vi har flera olika kurser och ett Erasmus Mundus Masterprogram. Vi erbjuder också skräddarsydda kurser för organisationer och offentliga instanser, och vi har utvecklat simuleringsverktygen ViTriEx och AnTriEx.

Rådgivning och expertis
Utifrån vår grupps långa och gedigna erfarenhet inom katastrofmedicin, så har vi kompetens att genomföra omvärldsbevakningar, analyser och rådgivning, samt utvärdera projekt och initiativ. Vi är ett av Socialstyrelsens kunskapscentrum publicerar omvärldsbevakningar, forskningsöversikter och globala analyser. Dessutom är vi med i IPA Care-projektet, som koordineras av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Fältarbete i katastrofområden
Vår grupp har ett stort engagemang för att arbeta i katastrofområden runt om i världen. Vi är övertygad om att för att kunna bedriva den bästa forskningen, hålla hög klass på undervisningen och ge det bästa stödet åt våra samarbetspartners är det av yttersta vikt att vi aldrig tappar kontakten med det praktiska arbetet i katastrofområden. Därför ägnar våra medarbetare en del av sin tid till arbete i katastrofområden runt om i världen.
Träffa forskarna

Johan von Schreeb

Martina Gustavsson

Anneli Eriksson

Märit Halmin

Nieves Amat Camacho

Andreas Älgå

Maximilian Nerlander

Louis Riddez
Louis Riddez är docent och överläkare på Nya Karolinska sjukhuset, specialiserad på traumakirurgi. Han är rådgivare till Kunskapscentrum för globalkatafmedicin, framför allt i våra utbildningar till prioritering och beslutsfattande.

Therese Djärv
Nyheter, senaste event och aktiviteter

Ansök till Erasmus Mundus Masterprogrammet Folkhälsa i katastrofer
Erasmus Mundus Masterprogrammet Folkhälsa i katastrofer - Public Health in Disasters erbjuder en högkvalitativ utbildning och övning inom ämnet folkhälsa i katastrofer. Den undervisas gemensamt med Global katastrofmedicin på KI, Universitetet i Oviedo i Spanien och Universitetet i Nicosia på Cypern.
Klicka för att läsa mer om programmet och skicka in ansökan! Sista ansökningsdagen är 15 januari 2024

Ansökan öppen till kursen Health assistance in humanitarian crisis
Kursen ger konkreta verktyg för att planera och genomföra humanitärt hälsobiståndsarbete. Kursens utgångspunkt är det globala hälsoläget och bestämningsfaktorer för hälsa. Den illustrerar hur sammanhang och olika typer av katastrofer påverkar folkhälsan. Kursen belyser hälsostrategier som syftar till att minska sjuklighet och dödlighet.
Global katastrofmedicin - hälsobehov och insatser arrangerar kursen i samarbete med Centrum för hälsokriser på KI, och Läkare utan gränser (MSF) Sverige.
Kursen startar den 15 januari och avslutas den 8 mars 2024. Den ges under 4,5 veckor på plats på KI:s campus i Solna och 3,5 veckor online.
Klicka här för att läsa mer och ansöka (sidan är på engelska)! Observera att du måste ha blivit antagen för en tjänst hos Läkare utan Gränser i Sverige eller ha arbetsgivares stöd för att kunna läsa kursen.