Tema: Diabetes
Många pusselbitar för att förstå diabetes saknas ännu, men en sak är säker – diabetes är inte en sjukdom utan flera. Forskarnas arbete har lett till att både behandlingarna och patienternas prognos och livskvalitet har utvecklats enormt de senaste decennierna.
Ny hjälp till utbredd sjukdom
För att komma till rätta med utbredningen av diabetes behövs mer kunskap om orsaker och prognoser bakom de olika formerna av sjukdomen och hur de bäst ska behandlas. Och nu kan diabeteskartan vara på väg att ritas om totalt.
Jobbigt med alla fördomar mot diabetes
Ebba Målqvist har levt med typ 1-diabetes hela sitt liv. Hon vill inte låta sjukdomen sätta några hinder och önskar att det läggs mer resurser på att motarbeta fördomar.
Vill bryta tystnaden om diabetes
Sedan TV-profilen Peter Jihde fick diabetes kan han inte längre vara lika spontan, men sjukdomen har också gett honom många möjligheter.
Fler diabetes-mottagningar borde öppna
Börje Justrell tycker inte att diagnosen typ 2-diabetes innebär en allvarlig inskränkning i livet , men det har varit en resa att acceptera och hantera sjukdomen.
Högre risk för typ-2 diabetes i vissa yrkesgrupper
Chaufförer, fabriksarbetare och städare har tre gånger högre risk att drabbas av typ 2-diabetes än lärare och sjukgymnaster, visar en studie från Karolinska Institutet.
Podcast: Vad är diabetes?
Diabetes är inte en sjukdom utan flera som ger liknande symtom. Orsakerna bakom sjukdomarna varierar och är delvis oklara. Men generna påverkar risken att drabbas, särskilt vid typ 2-diabetes. Hör professor Mikael Rydén reda ut vad vi vet om riskfaktorer, utbredning och nya behandlingar.
Sockertermostaten hittad
De Langerhanska öarna i bukspottkörteln har det övergripande ansvaret för regleringen av våra blodsockervärden, visar forskning som väntas få betydelse för för nya behandlingar mot diabetes.
”Transplantation bara vid komplicerad diabetes”
Läkaren Torbjörn Lundgren transplanterar både hela bukspottkörtlar och insulinproducerande celler från de Langerhanska öarna till patienter med diabetes.
Barnfetma kopplat till ökad risk för flera typer av diabetes som vuxen
Barnfetma kopplas till ökad risk att drabbas av diabetes i vuxen ålder och riskökningen rör såväl autoimmuna former av diabetes som olika former av typ 2-diabetes, enligt en ny studie publicerad i Diabetologia.
Senaste nytt inom diabetes från KI
Några av våra professorer inom området
Forskningsledare i tre världsdelar
Per-Olof Berggren är professor i experimentell endokrinologi vid institutionen för molekulär medicin och kirurgi vid KI. Han är också verksam som forskningsledare i bland annat Singapore och USA.
Ett vaccin mot typ 1-diabetes är målet
Malin Flodström Tullberg forskar om kopplingen mellan enterovirus och typ 1-diabetes. Hon hoppas kunna bidra till ett vaccin mot sjukdomen.
Motion och gener vid typ 2-diabetes
Fysisk aktivitet kan förebygga diabetes och bidra till sänkta blodsockervärden hos personer med typ 2-diabetes. Anna Krok, professor i integrativ cellfysiologi, forskar om hur det går till på cellnivå i musklerna.
Vill minska risken för hjärtkärlsjukdom
Thomas Nyström forskar om hjärtkärlsjukdom hos patienter med diabetes. Särskilt intresserar han sig för tarmhormonet GLP-1 som visat sig ha skyddande effekt för hjärta och kärl.
Med fokus på diabetes och dess komplikationer
Kerstin Brismar har under sin långa forskarkarriär fokuserat på både regleringen av tillväxtfaktorer och diabeteskomplikationer. Speciellt har hon intresserat sig för reglering av IGF-IGFBP-systemet, oxidativ stress och cellulära effekter av högt glukos.
Studerar frisättning av fettsyror
Jan Bolinder använder bland annat mikrodialysteknik för att studera frisättningen av fettsyror i fettväv och muskelvävnad, och vilken betydelse detta har för utvecklingen av insulinresistens och typ 2-diabetes.
Apolipoprotein CIII:s roll vid diabetes
Lisa Juntti-Berggren forskar om diabetes. Hennes mål är att hitta nya läkemedel för prevention och behandling av sjukdomen.
Mer om diabetes på KI
Rolf Luft Award
Rolf Luft Award delas ut av Karolinska Institutet och sedan 2005 av Rolf Lufts Stiftelse för Diabetesforskning till en framstående forskare aktiv inom endokrinologi, metabolism och diabetesforskning. Utmärkelsen består av medalj, diplom och ett honorar. I priskommittén ingår före detta pristagare samt styrelsen vid Rolf Lufts Stiftelse för Diabetesforskning.
Historia: Renframställning av insulin
Erik Jorpes, professor i medicinsk kemi vid Karolinska Institutet 1947–1963, utvecklade under 1900-talets första hälft en metod för renframställning av insulin. Läs om fiskarsonen från Kökar som blev en av världens ledande forskare inom diabetes.