Installationshögtid 2024 – möt våra nya professorer
Torsdag den 3 oktober 2024 installerades 18 nya professorer vid Karolinska Institutet under högtidliga former i Aula Medica. Vi välkomnade även nya adjungerade professorer och gästprofessorer samt uppmärksammade mottagarna av ett antal akademiska priser. Installationsceremonin är en av höjdpunkterna i den akademiska kalendern. Texterna på den här sidan ingår i skriften "From Cell to Society 2024", som delades ut vid ceremonin.
Installerade professorer
Hans mål: Att kunna välja rätt behandling vid prostatacancer
Prostatacancer är den cancerform i Sverige som idag dödar flest män. Men sjukdomsutveckling och dödlighet skiljer sig åt mellan olika tumörformer. Olof Akre vill hitta bättre prognostecken för att kunna individanpassa behandlingarna.
Forskar om inflammatorisk leversjukdom
Patienter med leversjukdomen primär skleroserande kolangit (PSC) utvecklar ofta leversvikt och cancerrisken är hög. Genom sin forskning vill Annika Bergquist bidra till ökad kunskap om sjukdomen och effektivare behandling.
Använder AI för att förbättra diagnostik och behandling
I takt med att mängden kliniska data ökar så ökar också arbetsbördan och svårighetsgraden för de läkare som ska tolka den. Magnus Boman forskar om hur AI kan användas till analyser som förbättrar vården.
Vill förstå mekanismerna bakom kronisk inflammatorisk hudsjukdom
En tredjedel av Sveriges befolkning lever med kroniska inflammatoriska hudsjukdomar som psoriasis, eksem och vitiligo. Liv Eidsmo kartlägger hudens T-celler för att bättre förstå varför sjukdomarna ofta återkommer på samma plats.
Undersöker de molekylära processerna vid celldelning
Fel som uppstår när celler delar sig kan bland annat leda till sjukdomar som cancer eller infertilitet. Jan Ellenberg studerar de molekylära processerna vid celldelning. Målet är att på sikt kunna förebygga och behandla sjukdom.
Undersöker mekanismerna bakom våra sinnesintryck
Det är genom våra sinnen som vi upplever omvärlden och kroppsliga sensationer. François Lallemend studerar mekanismerna bakom vår perception. Bland annat hoppas han kunna hitta nya behandlingar vid sensoriska funktionsnedsättningar som hörselnedsättning.
Forskar om hur ett virus påverkar aggressiv hudcancer
Merkelcellscancer är en aggressiv form av hudcancer som ofta leder till döden. Weng-Onn Lui vill ta reda på hur merkelcellpolyomavirus påverkar tumörtillväxt och utveckling av behandlingsresistens.
Vill hitta faktorerna som gör att vi drabbas av ohälsa och skador
Att ta reda på vilka som drabbas av sjukdom och varför är centralt för att vi ska kunna arbeta förebyggande. Jette Möller bedriver epidemiologisk forskning om våra stora folksjukdomar – hjärtkärlsjukdom, psykiska ohälsa och skador.
Vill förbättra vaccinationsskyddet hos barn med cancer
Barn som genomgått cancerbehandling förlorar ofta det skydd mot infektioner som de fått genom tidigare vaccinationer. Anna Nilsson studerar hur cancerbehandling påverkar immunförsvaret. Målet är att förbättra riktlinjerna för vaccination av dessa barn.
Forskar om medfödda tillväxt- och skelettsjukdomar
Kunskapen om medfödda tillväxt- och skelettsjukdomar är idag begränsad. Ola Nilsson vill kartlägga mekanismerna bakom dessa sjukdomar och bana väg för nya behandlingsstrategier.
Vill förstå hur nervsignaler reglerar inflammation
Överaktiv inflammation kan länkas till allt från hjärt-kärlsjukdom till autoimmun sjukdom och cancer. Peder Olofsson vill förstå hur nervsignaler reglerar inflammation – för att på sikt hitta nya behandlingsmöjligheter.
Vill hjälpa medicinska forskare att reda ut orsakssamband
Arvid Sjölander arbetar med statistiska verktyg och matematiska modeller för att hjälpa medicinska forskare att göra mer pålitliga uppskattningar av kausala effekter. Möt en av Karolinska Institutets nya professorer.
Studerar immunsystemets funktion vid luftvägsinfektioner
Akuta luftvägsinfektioner är en av de vanligaste orsakerna till vårdkontakt i Sverige, och en betydande orsak till sjuklighet och död. Genom mer kunskap om immunsystemet i luftvägarna vill Anna Smed Sörensen kunna förebygga svår sjukdom.
Forskar om fettcellernas betydelse för sjukdomsutveckling
Våra fettceller lagrar inte bara energi, de är också involverade i många olika processer i kroppen. Kirsty Spalding undersöker hur felaktigt fungerande fettceller påverkar hälsa och sjukdomsutveckling.
Studerar vad som händer i hjärnan vid Parkinsons sjukdom
Andrea Varrone använder PET-teknik för att studera hur hjärnan förändras vid Parkinsons sjukdom. Målet är att utveckla nya avbildningsverktyg som kan användas för tidig diagnos och för att mäta effekten av olika behandlingar.
Vill hitta nya behandlingar mot immunbristsjukdom
Många immunbristsjukdomar är allvarliga tillstånd som måste behandlas med stamcellstransplantation. Lisa Westerberg studerar hur mutationer gör att immuncellerna inte kan röra sig som de ska. Målet är att hitta nya behandlingar.
Vill öka kunskapen om mitokondriella sjukdomar
Mitokondriella sjukdomar är ärftliga och drabbar ofta barn. Idag finns ingen effektiv behandling. Anna Wredenberg vill öka kunskapen om mitokondriernas funktion för att förbättra både diagnostik och behandling.
Söker efter åtgärder som kan förebygga demens
I takt med att världens befolkning blir allt äldre ökar behovet av åtgärder som kan förebygga åldersrelaterade sjukdomar. Weili Xu undersöker hur hjärt-kärlsjukdom och diabetes påverkar risken att utveckla kognitiv svikt och demens.
Vi uppmärksammar även
Nya adjungerade professorer
Nya gästprofessorer och foreign adjunct-professorer
2024 års pristagare och stipendiater
För dig som vill veta mer
Akademiska högtider
Karolinska Institutet arrangerar flera akademiska högtider, däribland examenshögtid för grundutbildning och masterprogram, doktorspromotion och professorinstallation.
Så går det till att bli professor på KI
Sedan 2011 har universitet och högskolor i Sverige större frihet att själva bestämma hur det ska gå till att anställa en professor. Karolinska Institutet har valt att konkurrensutsätta professurerna och tagit bort rätten att bli befordrad.