Kognition, Perception, Motivation – Janina Seuberts forskargrupp

Forskargruppen Näringsneurovetenskap undersöker de perceptuella upplevelserna i samband med att äta. Vi studerar lukt- och smakperception under förväntan och konsumtion av mat, deras effekter på minne och inlärning samt på känslor och motivation, och deras reglering genom metabolisk feedback från matsmältningsprocessen.

Vår forskning

Målet med vår forskning är att förbättra kunskapen om de psykologiska och neurala mekanismerna bakom perceptuella upplevelser under matkonsumtion och den efterföljande utvärderingen av mat i omvärlden. Därmed hoppas vi att vårt arbete inspirerar till utvecklingen av nya interventioner som underlättar kostförändringar under livets gång, i både hälsa och sjukdom.

Vi arbetar för närvarande mot detta mål i tre olika projekt:

1. Luktsinnet som en länk mellan smakpreferenser och matkonsumtion

Barn luktar på kaka
Foto: Daria Junger

Människors matvanor globalt sett utgör ett betydande hot mot folkhälsan och ekologisk hållbarhet. Medvetenheten om att storskaliga globala förändringar är brådskande har på senare tid ökat; ändå är det fortfarande en stor utmaning att anpassa sina preferenser för välbekanta matsmaker till hälsosammare eller mer hållbara alternativ. Det höga inneboende belöningsvärdet av smak, särskilt socker och salt, används ofta som förklaring för människors motstånd mot att ändra sina matpreferenser. Det finns dock en grundläggande brist på kunskap om de perceptuella och emotionella mekanismerna som kopplar dessa belöningsupplevelser som sker under matkonsumtionen till matvalen vi gör före konsumtion.

ERC-Symbolen
Foto: ERC

Detta projekt har erhållit finansiering från Europeiska forskningsrådet (EFR) inom ramen för Horisont 2020 – Europeiska unionens ramprogram för forskning och innovation (bidragsavtal nr 947886).

2. Perceptuellt beslutsfattande om matsmak i munnen och dess roll i reglering av matintag

Person som äter.
Foto: Beth Macdonald

Varje gång vi äter utvärderar vi smaken av maten i munnen: är det en säker energikälla som bör sväljas, eller ett potentiellt hälsohot som bör spottas ut? Att fatta detta enkla beslut rätt är avgörande för överlevnad, eftersom det gör att vi kan upprätthålla balansen mellan tillräckligt kaloriintag å ena sidan och undvikande av oavsiktlig förgiftning å andra sidan. Det är väl etablerat att vi accepterar livsmedel när smaken är välbekant och förväntad, och avvisar när smaken inte är det. Vi saknar dock fortfarande kunskap om hur vi avgör om en smak tillhör ett specifikt objekt och vilka hjärnprocesser som reglerar dessa beslut. Detta projekt kommer att utforska de perceptuella och neurala processer som gör att vi kan klassificera lukt-smak perceptioner i munnen i stabila objektkategorier. Sammantaget kommer kunskapen från detta projekt att ge oss viktiga insikter i de psykologiska mekanismer som styr vår uppfattning om maten vi äter, och hur vi använder denna information för att reglera lusten att äta i specifika situationer i vardagen.

3. Dysregulerad anticipatorisk belöningsbearbetning vid ätstörningar

Person som äter.
Foto: Annie Spratt

Ätstörningar har hög sjuklighet och dödlighet och prognosen, särskilt vid anorexia nervosa, är dålig, delvis på grund av ofullständig förståelse av deras underliggande neurobiologi. Neurobiologiska faktorer kan omintetgöra interventioner genom att påverka den automatiska framkallningen av belöningssökande beteende till mat. Luktperception, som spelar en viktig roll i emotionell bedömning av livsmedel, skulle kunna ge nya insikter om störningar i hjärnans belöningskretsar vid ätstörningar. I detta samarbete med Cynthia Bulik vid Center for Eating Disorders Innovation (CEDI) och Ata Ghaderi vid Institutionen för klinisk neurovetenskap (CNS) utforskar vi båda matluktbearbetning vid hetsätningsstörning (okontrollerad överätning) och anorexia nervosa.

Publikationer

Utvalda publikationer

Article: FOOD QUALITY AND PREFERENCE. 2024;119:105211

Dissociable effects of hunger, exposure and sensory overlap on flavour liking

Khorisantono PA; Fondberg R; Lundstrom JN; Seubert J

Article: CORTEX. 2021;139:198-210

Trimodal processing of complex stimuli in inferior parietal cortex is modality-independent

Porada DK; Regenbogen C; Freiherr J; Seubert J; Lundstrom JN

Article: CHEMICAL SENSES. 2021;46:bjab003

Odor-Taste Interactions in Food Perception: Exposure Protocol Shows No Effects of Associative Learning

Fondberg R; Lundstrom JN; Seubert J

Article: NEUROIMAGE. 2020;211:116600

Temporolimbic cortical volume is associated with semantic odor memory performance in aging

Seubert J; Kalpouzos G; Larsson M; Hummel T; Backman L; Laukka EJ

Article: JOURNALS OF GERONTOLOGY SERIES A-BIOLOGICAL SCIENCES AND MEDICAL SCIENCES. 2020;75(3):603-610

A Prospective Study on Risk Factors for Olfactory Dysfunction in Aging

Palmquist E; Larsson M; Olofsson JK; Seubert J; Backman L; Laukka EJ

Article: NEUROSCIENCE. 2019;418:254-265

Multisensory Enhancement of Odor Object Processing in Primary Olfactory Cortex

Porada DK; Regenbogen C; Seubert J; Freiherr J; Lundstrom JN

Article: CEREBRAL CORTEX. 2019;29(7):3023-3033

Prefrontal Control Over Occipital Responses to Crossmodal Overlap Varies Across the Congruency Spectrum

Lundstrom JN; Regenbogen C; Ohla K; Seubert J

Article: NEUROLOGY. 2019;92(7):e700-e709

Impaired olfaction is associated with cognitive decline and neurodegeneration in the brain

Dintica CS; Marseglia A; Rizzuto D; Wang R; Seubert J; Arfanakis K; Bennett DA; Xu W

Journal article: ALZHEIMERS & DEMENTIA. 2018;14(7S_Part_4):p248-p249

O1‐11‐06: IMPAIRED OLFACTORY FUNCTION IS ASSOCIATED WITH ACCELERATED COGNITIVE DECLINE AND NEURODEGENERATION IN THE BRAIN

Dintica CS; Marseglia A; Rizzuto D; Wang R; Seubert J; Bennett DA; Xu W

Article: APPETITE. 2018;125:244-252

Multisensory flavor perception: The relationship between congruency, pleasantness, and odor referral to the mouth

Fondberg R; Lundstrom JN; Bloechl M; Olsson MJ; Seubert J

Article: HUMAN BRAIN MAPPING. 2018;39(3):1313-1326

The intraparietal sulcus governs multisensory integration of audiovisual information based on task difficulty

Regenbogen C; Seubert J; Johansson E; Finkelmeyer A; Andersson P; Lundstrom JN

Article: EUROPEAN JOURNAL OF LIPID SCIENCE AND TECHNOLOGY. 2017;119(12)

Lipids in Eating and Appetite Regulation - A Neuro-Cognitive Perspective

Borg S; Seubert J

Article: JOURNALS OF GERONTOLOGY SERIES A-BIOLOGICAL SCIENCES AND MEDICAL SCIENCES. 2017;72(8):1072-1079

Prevalence and Correlates of Olfactory Dysfunction in Old Age: A Population-Based Study

Seubert J; Laukka EJ; Rizzuto D; Hummel T; Fratiglioni L; Backman L; Larsson M

Article: CHEMICAL SENSES. 2017;42(4):309-318

Phantom Smells: Prevalence and Correlates in a Population-Based Sample of Older Adults

Sjolund S; Larsson M; Olofsson JK; Seubert J; Laukka EJ

Article: NEUROBIOLOGY OF AGING. 2016;38:118-126

Olfactory memory in the old and very old: relations to episodic and semantic memory and APOE genotype

Larsson M; Hedner M; Papenberg G; Seubert J; Backman L; Laukka EJ

Article: HUMAN BRAIN MAPPING. 2015;36(5):1662-1676

Superadditive Opercular Activation to Food Flavor is Mediated by Enhanced Temporal and Limbic Coupling

Seubert J; Ohla K; Yokomukai Y; Kellermann T; Lundstrom JN

Article: BRITISH JOURNAL OF PSYCHIATRY. 2015;206(3):198-205

Neural responses to dynamic multimodal stimuli and pathology-specific impairments of social cognition in schizophrenia and depression

Regenbogen C; Kellermann T; Seubert J; Schneider DA; Gur RE; Derntl B; Schneider F; Habel U

Article: PLOS ONE. 2014;9(5):e98347

Odor Valence Linearly Modulates Attractiveness, but Not Age Assessment, of Invariant Facial Features in a Memory-Based Rating Task

Seubert J; Gregory KM; Chamberland J; Dessirier J-M; Lundstroem JN

Article: CEREBRAL CORTEX. 2013;23(10):2448-2456

Orbitofrontal Cortex and Olfactory Bulb Volume Predict Distinct Aspects of Olfactory Performance in Healthy Subjects

Seubert J; Freiherr J; Frasnelli J; Hummel T; Lundstroem JN

Article: NEUROIMAGE. 2013;66:333-342

Statistical localization of human olfactory cortex

Seubert J; Freiherr J; Djordjevic J; Lundstroem JN

Article: BRAIN AND COGNITION. 2011;76(3):353-363

Opposing amygdala and ventral striatum connectivity during emotion identification

Satterthwaite TD; Wolf DH; Pinkham AE; Ruparel K; Elliott MA; Valdez JN; Overton E; Seubert J; Gur RE; Gur RC; Loughead J

Article: NEUROIMAGE. 2010;53(2):746-756

Processing of disgusted faces is facilitated by odor primes: A functional MRI study

Seubert J; Kellermann T; Loughead J; Boers F; Brensinger C; Schneider F; Habel U

Article: JOURNAL OF PSYCHIATRY & NEUROSCIENCE. 2010;35(3):185-194

Multisensory integration of emotionally valenced olfactory-visual information in patients with schizophrenia and healthy controls

Seubert J; Loughead J; Kellermann T; Boers F; Brensinger CM; Habel U

Journal article: NEUROIMAGE. 2009;47:s182

Neural correlates of olfactory-visual interactions in emotion processing

Seubert J; Kellermann T; Boers F; Loughead J; Habel U

Article: SCHIZOPHRENIA BULLETIN. 2009;35(4):816-825

Extended Visual Simultaneity Thresholds in Patients With Schizophrenia

Giersch A; Lalanne L; Corves C; Seubert J; Shi Z; Foucher J; Elliott MA

Article: CHEMICAL SENSES. 2009;34(1):77-84

Mood Induction with Olfactory Stimuli Reveals Differential Affective Responses in Males and Females

Seubert J; Rea AF; Loughead J; Habel U

Article: NEUROCASE. 2008;14(2):204-219

Straight after the turn:: The role of the parietal lobes in egocentric space processing

Seubert J; Humphreys GW; Mueller HJ; Gramann K

Journal article: SCHIZOPHRENIA RESEARCH. 2008;102(1-3):119

EXTENDED VISUAL SIMULTANEITY THRESHOLDS IN PATIENTS WITH SCHIZOPHRENIA

Elliott M; Lalanne L; Corves C; Seubert J; Foucher J; Giersch A

Journal article: SCHIZOPHRENIA RESEARCH. 2008;102(1-3):146-147

OLFACTORY-VISUAL INTERACTIONS IN EMOTIONAL FACE PROCESSING

Seubert J; Boers F; Mathiak K; Loughead J; Habel U

Finansiering

Vetenskapsrådet ERC logo

Vi är tacksamma för stödet till vårt arbete från följande forskningsfonder:

Metabolic modulation of food reward anticipation - from perceptual mechanisms to clinical implications

Swedish Research Council, 1 January 2023 - 31 December 2026

Olfaction as the link between flavor preference formation and retrieval during food consumption

European Research Council, 1 May 2021 - 30 April 2026

Medarbetare och kontakt

Gruppledare

Alla medarbetare i gruppen

Nyheter & press

Avsnitt om smak i podcast Psykologisk forskning

Profilbild podcasten Psykologisk forskning
Foto: privat

Mat är på våra läppar – och i våra tankar – nästan för jämnan. Men varför gillar man vissa smaker – är sådana preferenser medfödda, inlärda eller både och? Är synsystemet inblandat? Janina Seubert svarar på frågor och berättar om sin forskning om hur lukt, smak och andra sinnen samverkar när vi äter på psykologiavdelningens podd Psykologisk Forskning. Avsnittet är tillgängligt på Spotify och Apple podcasts.

Intervju om starka smaker i SVT Morgonstudion

svt logga
Foto: N/A

The spicy noodle challenge revisited. Janina Seubert besöker SVT Morgonstudion för ett samtal om varför dessa nudlar är så starka och hur starkt som är för starkt.

Intervju om lukter av Handelsnytt

handelsnytt
Foto: handelsnytt

I den här artikeln från Handelsnytt svarar Janina Seubert på frågor om dofter, t.ex. varför vi slutar känna vissa dofter efter att ha utsatts för dem en tid och vad hennes favoritdoft är.

 

Föreläsning på Senioruniversitetet

senior universitet stockholm
Foto: senioruniversitet stockholm

Varför smakar det bra eller illa? Janina Seubert svara på denna och andra frågor om neurovetenskapen kring smak i hennes föreläsningenSenioruniversitetet i Stockholm.

Janina Seubert utvald som medlem av Sveriges Unga Akademin

Porträtt på Janina Seubert och Karolina Kauppi
Janina Seubert, Karolina Kauppi. Foto: Gunilla Sonnebring,Stefan Zimmerman

Två KI forskare, Karolina Kauppi, forskare i medicinsk biologi, och Janina Seubert, forskare i psykologi vid Karolinska Institutet har valts in in i Sveriges unga akademi. Sveriges unga akademi grundades av Kungliga Vetenskapsakademien och är en oberoende och tvärvetenskaplig organisation som ger unga forskare en plattform för att bidra till forskningspolitiska debatter och kommunicera forskning till barn och unga.