Vår Forskning
Läs mer om vår forskning och pågående projekt.
Forskargruppen Näringsneurovetenskap undersöker de perceptuella upplevelserna i samband med att äta. Vi studerar lukt- och smakperception under förväntan och konsumtion av mat, deras effekter på minne och inlärning samt på känslor och motivation, och deras reglering genom metabolisk feedback från matsmältningsprocessen.
Läs mer om vår forskning och pågående projekt.
I en intervju med Karolinska institutets tidningen Medicinsk Vetenskap förklarar Janina Seubert om det finns utrymme att lära om preferenser för ohälsosam och ohållbar mat och skapa hälsosammare matvanor.
Vi – och andra forskargrupper vid Institutionen för psykologi – letar alltid efter frivilliga som vill delta i våra studier. Under våra studier får du lukta på dofter, smaka på smakämnen eller titta på bilder medan vi ber dig att bedöma din upplevelse, mäter dina fysiologiska reaktioner eller till och med din hjärnaktivitet. Klicka här för att registrera dig som deltagare i vårt rekryteringssystem SONA.
Målet med vår forskning är att förbättra kunskapen om de psykologiska och neurala mekanismerna bakom perceptuella upplevelser under matkonsumtion och den efterföljande utvärderingen av mat i omvärlden. Därmed hoppas vi att vårt arbete inspirerar till utvecklingen av nya interventioner som underlättar kostförändringar under livets gång, i både hälsa och sjukdom.
Vi arbetar för närvarande mot detta mål i tre olika projekt:
Människors matvanor globalt sett utgör ett betydande hot mot folkhälsan och ekologisk hållbarhet. Medvetenheten om att storskaliga globala förändringar är brådskande har på senare tid ökat; ändå är det fortfarande en stor utmaning att anpassa sina preferenser för välbekanta matsmaker till hälsosammare eller mer hållbara alternativ. Det höga inneboende belöningsvärdet av smak, särskilt socker och salt, används ofta som förklaring för människors motstånd mot att ändra sina matpreferenser. Det finns dock en grundläggande brist på kunskap om de perceptuella och emotionella mekanismerna som kopplar dessa belöningsupplevelser som sker under matkonsumtionen till matvalen vi gör före konsumtion.
Detta projekt har erhållit finansiering från Europeiska forskningsrådet (EFR) inom ramen för Horisont 2020 – Europeiska unionens ramprogram för forskning och innovation (bidragsavtal nr 947886).
Varje gång vi äter utvärderar vi smaken av maten i munnen: är det en säker energikälla som bör sväljas, eller ett potentiellt hälsohot som bör spottas ut? Att fatta detta enkla beslut rätt är avgörande för överlevnad, eftersom det gör att vi kan upprätthålla balansen mellan tillräckligt kaloriintag å ena sidan och undvikande av oavsiktlig förgiftning å andra sidan. Det är väl etablerat att vi accepterar livsmedel när smaken är välbekant och förväntad, och avvisar när smaken inte är det. Vi saknar dock fortfarande kunskap om hur vi avgör om en smak tillhör ett specifikt objekt och vilka hjärnprocesser som reglerar dessa beslut. Detta projekt kommer att utforska de perceptuella och neurala processer som gör att vi kan klassificera lukt-smak perceptioner i munnen i stabila objektkategorier. Sammantaget kommer kunskapen från detta projekt att ge oss viktiga insikter i de psykologiska mekanismer som styr vår uppfattning om maten vi äter, och hur vi använder denna information för att reglera lusten att äta i specifika situationer i vardagen.
Ätstörningar har hög sjuklighet och dödlighet och prognosen, särskilt vid anorexia nervosa, är dålig, delvis på grund av ofullständig förståelse av deras underliggande neurobiologi. Neurobiologiska faktorer kan omintetgöra interventioner genom att påverka den automatiska framkallningen av belöningssökande beteende till mat. Luktperception, som spelar en viktig roll i emotionell bedömning av livsmedel, skulle kunna ge nya insikter om störningar i hjärnans belöningskretsar vid ätstörningar. I detta samarbete med Cynthia Bulik vid Center for Eating Disorders Innovation (CEDI) och Ata Ghaderi vid Institutionen för klinisk neurovetenskap (CNS) utforskar vi båda matluktbearbetning vid hetsätningsstörning (okontrollerad överätning) och anorexia nervosa.
Article: FOOD QUALITY AND PREFERENCE. 2024;119:105211
Dissociable effects of hunger, exposure and sensory overlap on flavour liking
Khorisantono PA; Fondberg R; Lundstrom JN; Seubert J
Article: CORTEX. 2021;139:198-210
Trimodal processing of complex stimuli in inferior parietal cortex is modality-independent
Porada DK; Regenbogen C; Freiherr J; Seubert J; Lundstrom JN
Article: CHEMICAL SENSES. 2021;46:bjab003
Fondberg R; Lundstrom JN; Seubert J
Article: NEUROIMAGE. 2020;211:116600
Temporolimbic cortical volume is associated with semantic odor memory performance in aging
Seubert J; Kalpouzos G; Larsson M; Hummel T; Backman L; Laukka EJ
Article: JOURNALS OF GERONTOLOGY SERIES A-BIOLOGICAL SCIENCES AND MEDICAL SCIENCES. 2020;75(3):603-610
A Prospective Study on Risk Factors for Olfactory Dysfunction in Aging
Palmquist E; Larsson M; Olofsson JK; Seubert J; Backman L; Laukka EJ
Article: NEUROSCIENCE. 2019;418:254-265
Multisensory Enhancement of Odor Object Processing in Primary Olfactory Cortex
Porada DK; Regenbogen C; Seubert J; Freiherr J; Lundstrom JN
Article: CEREBRAL CORTEX. 2019;29(7):3023-3033
Lundstrom JN; Regenbogen C; Ohla K; Seubert J
Article: NEUROLOGY. 2019;92(7):e700-e709
Impaired olfaction is associated with cognitive decline and neurodegeneration in the brain
Dintica CS; Marseglia A; Rizzuto D; Wang R; Seubert J; Arfanakis K; Bennett DA; Xu W
Journal article: ALZHEIMERS & DEMENTIA. 2018;14(7S_Part_4):p248-p249
Dintica CS; Marseglia A; Rizzuto D; Wang R; Seubert J; Bennett DA; Xu W
Article: APPETITE. 2018;125:244-252
Fondberg R; Lundstrom JN; Bloechl M; Olsson MJ; Seubert J
Article: HUMAN BRAIN MAPPING. 2018;39(3):1313-1326
Regenbogen C; Seubert J; Johansson E; Finkelmeyer A; Andersson P; Lundstrom JN
Article: EUROPEAN JOURNAL OF LIPID SCIENCE AND TECHNOLOGY. 2017;119(12)
Lipids in Eating and Appetite Regulation - A Neuro-Cognitive Perspective
Borg S; Seubert J
Article: JOURNALS OF GERONTOLOGY SERIES A-BIOLOGICAL SCIENCES AND MEDICAL SCIENCES. 2017;72(8):1072-1079
Prevalence and Correlates of Olfactory Dysfunction in Old Age: A Population-Based Study
Seubert J; Laukka EJ; Rizzuto D; Hummel T; Fratiglioni L; Backman L; Larsson M
Article: CHEMICAL SENSES. 2017;42(4):309-318
Phantom Smells: Prevalence and Correlates in a Population-Based Sample of Older Adults
Sjolund S; Larsson M; Olofsson JK; Seubert J; Laukka EJ
Article: NEUROBIOLOGY OF AGING. 2016;38:118-126
Larsson M; Hedner M; Papenberg G; Seubert J; Backman L; Laukka EJ
Article: HUMAN BRAIN MAPPING. 2015;36(5):1662-1676
Seubert J; Ohla K; Yokomukai Y; Kellermann T; Lundstrom JN
Article: BRITISH JOURNAL OF PSYCHIATRY. 2015;206(3):198-205
Regenbogen C; Kellermann T; Seubert J; Schneider DA; Gur RE; Derntl B; Schneider F; Habel U
Article: PLOS ONE. 2014;9(5):e98347
Seubert J; Gregory KM; Chamberland J; Dessirier J-M; Lundstroem JN
Article: CEREBRAL CORTEX. 2013;23(10):2448-2456
Seubert J; Freiherr J; Frasnelli J; Hummel T; Lundstroem JN
Article: NEUROIMAGE. 2013;66:333-342
Statistical localization of human olfactory cortex
Seubert J; Freiherr J; Djordjevic J; Lundstroem JN
Article: BRAIN AND COGNITION. 2011;76(3):353-363
Opposing amygdala and ventral striatum connectivity during emotion identification
Satterthwaite TD; Wolf DH; Pinkham AE; Ruparel K; Elliott MA; Valdez JN; Overton E; Seubert J; Gur RE; Gur RC; Loughead J
Article: NEUROIMAGE. 2010;53(2):746-756
Processing of disgusted faces is facilitated by odor primes: A functional MRI study
Seubert J; Kellermann T; Loughead J; Boers F; Brensinger C; Schneider F; Habel U
Article: JOURNAL OF PSYCHIATRY & NEUROSCIENCE. 2010;35(3):185-194
Seubert J; Loughead J; Kellermann T; Boers F; Brensinger CM; Habel U
Journal article: NEUROIMAGE. 2009;47:s182
Neural correlates of olfactory-visual interactions in emotion processing
Seubert J; Kellermann T; Boers F; Loughead J; Habel U
Article: SCHIZOPHRENIA BULLETIN. 2009;35(4):816-825
Extended Visual Simultaneity Thresholds in Patients With Schizophrenia
Giersch A; Lalanne L; Corves C; Seubert J; Shi Z; Foucher J; Elliott MA
Article: CHEMICAL SENSES. 2009;34(1):77-84
Mood Induction with Olfactory Stimuli Reveals Differential Affective Responses in Males and Females
Seubert J; Rea AF; Loughead J; Habel U
Article: NEUROCASE. 2008;14(2):204-219
Straight after the turn:: The role of the parietal lobes in egocentric space processing
Seubert J; Humphreys GW; Mueller HJ; Gramann K
Journal article: SCHIZOPHRENIA RESEARCH. 2008;102(1-3):119
EXTENDED VISUAL SIMULTANEITY THRESHOLDS IN PATIENTS WITH SCHIZOPHRENIA
Elliott M; Lalanne L; Corves C; Seubert J; Foucher J; Giersch A
Journal article: SCHIZOPHRENIA RESEARCH. 2008;102(1-3):146-147
OLFACTORY-VISUAL INTERACTIONS IN EMOTIONAL FACE PROCESSING
Seubert J; Boers F; Mathiak K; Loughead J; Habel U
Vi är tacksamma för stödet till vårt arbete från följande forskningsfonder:
Swedish Research Council, 1 January 2023 - 31 December 2026
Olfaction as the link between flavor preference formation and retrieval during food consumption
European Research Council, 1 May 2021 - 30 April 2026
Perceptual decision-making about flavor in the mouth and its role in food intake regulation
Swedish Research Council, 1 December 2018 - 31 December 2021
Perceptual learning of olfactory-gustatory binding during food consumption
Swedish Research Council, 1 January 2015 - 31 December 2017
Deutsche Forschungsgemeinschaft, 1 January 2012 - 31 December 2014
Vi är en del av KI Lifestyle 4 Health network. I vårt forskningsprojekt om ätstörning samarbetar vi med Cynthia Bulik från centrum för ätstörningsforskning vid Karolinska Institutet och Ata Ghaderi från Institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet.
Mat är på våra läppar – och i våra tankar – nästan för jämnan. Men varför gillar man vissa smaker – är sådana preferenser medfödda, inlärda eller både och? Är synsystemet inblandat? Janina Seubert svarar på frågor och berättar om sin forskning om hur lukt, smak och andra sinnen samverkar när vi äter på psykologiavdelningens podd Psykologisk Forskning. Avsnittet är tillgängligt på Spotify och Apple podcasts.
The spicy noodle challenge revisited. Janina Seubert besöker SVT Morgonstudion för ett samtal om varför dessa nudlar är så starka och hur starkt som är för starkt.
I den här artikeln från Handelsnytt svarar Janina Seubert på frågor om dofter, t.ex. varför vi slutar känna vissa dofter efter att ha utsatts för dem en tid och vad hennes favoritdoft är.
Varför smakar det bra eller illa? Janina Seubert svara på denna och andra frågor om neurovetenskapen kring smak i hennes föreläsningen på Senioruniversitetet i Stockholm.
Två KI forskare, Karolina Kauppi, forskare i medicinsk biologi, och Janina Seubert, forskare i psykologi vid Karolinska Institutet har valts in in i Sveriges unga akademi. Sveriges unga akademi grundades av Kungliga Vetenskapsakademien och är en oberoende och tvärvetenskaplig organisation som ger unga forskare en plattform för att bidra till forskningspolitiska debatter och kommunicera forskning till barn och unga.