Promoting Social Interaction through Emotional Body Odours – POTION

POTION-projektet undersöker hur mänskliga kemosignaler påverkar socialt beteende och emotionellt välbefinnande. Genom att kombinera forskning om luktsinnet med innovativ teknik syftar projektet till att stödja psykisk hälsa och främja social samhörighet.

Hur kemi påverkar mänsklig kommunikation är ett av de mest fängslande och debatterade ämnena. Mer specifikt är kemosigalers natur och deras inflytande på social interaktion en viktig nyckelfaktor till att förstå mänskliga beteenden.

POTION-projektet syftade till att öka förståelsen för hur luktsinnet påverkar mänskliga sociala interaktioner och emotionella reaktioner, och att tillämpa denna kunskap för att utveckla verktyg som främjar hälsosamma relationer och ökat välbefinnande. 

Potentiell påverkan

POTION-projektets mål var att öppna upp för nya möjligheter till att förstärka behandlingar och främja social samhörighet. Genom att undersöka potentialen att förstärka tillgängliga, egenvårdsinsatser strävade projektet även efter att minska belastningen på hälso- och sjukvården samt bredda behandlingsalternativen för personer med psykisk ohälsa.

Varför kroppslukt?

Det finns omfattande vetenskaplig litteratur som belyser luktsinnets roll för emotionell bearbetning och likaså emotionell reglering.

Tidigare studier har visat att människor inte bara kan uppfatta doften av olika känslor hos andra genom att uppfatta kroppslukt, utan också reagerar på dessa emotionella dofter. Till exempel har exponering för doft kopplad till rädsla, ofta extraherad från armhålan, visat sig aktivera ansiktsmuskler som används vid uttryck av rädsla. På samma sätt svarar personer som exponeras för doft kopplad till glädje med muskelrörelser som förknippas med ansiktsuttryck för genuin glädje.

Om emotionella kroppsdofter kan påverka mottagarens känslotillstånd väcks en intressant fråga: skulle sådana kemosignaler kunna utnyttjas till att stödja psykisk hälsa och emotionellt välbefinnande?

POTION-systemet

Inom ramen för projektet genomfördes en första analys av mänskliga kemosignaler för att kartlägga de kemiska grunderna för känslorna glädje och rädsla – två representativa känslor som styr närmande- respektive undvikande beteende – det vill säga grundläggande byggstenar i social interaktion mellan individer av samma art. Resultaten från denna analys användes för att syntetisera artificiella kemosignaler, vilket lade grunden för ett innovativt, datorstyrt doftdistributionssystem som kan påverka sociala strategier för närmande- och undvikande beteende.

POTION-systemet tillämpades och testades i både sociala och kliniska sammanhang. I de sociala scenarierna undersökte vi hur olika emotionella dofter påverkar känslor av tillit, närvaro och inkludering i virtuella miljöer. I det kliniska scenariot introducera en ny behandlingsmetod baserad på mänskliga kemosignaler som en katalysator vid behandling av social ångest.

Kliniska studier

Inom ramen för projektet genomfördes tre randomiserade kontrollerade studier för att undersöka om kroppsdoft kan förstärka effekterna av mindfulness. Kvinnor i åldern 18 till 35 deltog i två meditationssessioner under två efter varandra följande dagar, där de exponerades för antingen mänsklig kroppsdoft, artificiella kemosignaler eller ren luft (i kontrollerad miljö). Studiens upplägg anpassades utifrån tidigare forskningsresultat.

De två första studierna undersökte potentialen hos mänskliga kemosignaler som katalysatorer i behandling medan den tredje studien utvärderade om artificiella kemiska signaler, utvecklade av kemiska institutionen vid universitetet i Pisa, kunde efterlikna dessa effekter.

De inledande studierna, där emotionell kroppsdoft samlades in från friska frivilliga, visade att dessa signaler potentiellt kunde förstärka effekten av mindfulness för att minska ångest hos individer med social ångest. Däremot observerades ingen liknande effekt hos deltagare med depressiva symtom.

Den avslutande studien testade en syntetisk version av doft kopplad till rädsla (dvs. artificiella kemiska signaler), som tidigare visat starkast effekt. Syftet var att undersöka om dessa artificiella signaler kunde förstärka mindfulness vid social ångest lika effektivt som naturligt insamlade kroppsdofter. Resultaten visade att både artificiella signaler och ren luft ledde till symtomlindring, vilket tyder på att mindfulness i sig var den huvudsakliga drivkraften bakom förbättringen. Även om detta var oväntat, belyser det utmaningarna i att utveckla effektiva artificiella ämnen och understryker behovet av fortsatt forskning kring deras terapeutiska potential.

Samarbetspartners och KI:s roll

Projektet var ett samarbete mellan tio partnerorganisationer från åtta europeiska länder; Italien, Portugal, Sverige, Frankrike, Spanien, Storbritannien, Irland och Belgien, med Università di Pisa i Italien som koordinator.

Karolinska Institutets roll i POTION-projektet var att undersöka kemosignaler hos olika patientgrupper med social funktionsnedsättning, där en förändring av kemotaxiska signaler misstänktes. Inom ramen för detta samarbete bidrog NASP med att utforma studiedesign, analysera data och tolka resultaten från kliniska studier om hur mänsklig doft kopplad till rädsla och glädje – samt artificiella kemiska signaler – kan användas för att förstärka behandlingseffekter hos patienter med depression och social ångest.

Läs mer

Besök projektets webbplats: https://potionh2020.com/ 

POTION i sociala medier

Twitter/X: @PotionProject

Publikationer

Cecchetto, C., Dal Bò, E., Eliasson, E. T., Vigna, E., Natali, L., Scilingo, E. P., ... & Gentili, C. (2024). Sniffing out a solution: How emotional body odors can improve mindfulness therapy for social anxiety. Journal of Affective Disorders, 369https://doi.org/10.1016/j.jad.2024.10.088

Kontakt

Profile image

Vladimir Carli

Lektor/Överläkare
Innehållsgranskare:
2025-07-04