Reproduktions-, perinatal och pediatrisk epidemiologi
Vi har lång och framgångsrik erfarenhet av perinatala studier med hjälp av högkvalitativa befolkningsbaserade sjukvårdsregister och kvalitetsregister. Därutöver utför vi också randomiserade studier och kvalitativa studier i klinisk miljö.
Vi samarbetar med andra forskargrupper inom enheten för klinisk epidemiologi (KEP), forskargrupper inom Karolinska Institutet samt andra universitet i Sverige och internationellt. I gruppen ingår forskare som kombinerar kliniskt arbete med klinisk forskning.
Vi är obstetriker och gynekologer, barnmorskor, neonatologer och barnläkare, nutritionister, epidemiologer, biostatistiker och doktorander. Sedan 2014, ansvarar medlemmar av forskargruppen för det Svenska Graviditetsregistret som är ett nationellt kvalitetsregister för att förbättra kvalitet inom graviditets- och förlossningsvård. Gruppen arbetar i nära samarbete med ME Graviditet och Förlossning vid Karolinska Universitetssjukhuset och andra vårdgivare i Stockholmsregionen.
Pågående projekt
Vår forskargrupp täcker ett brett spektrum av forskning med fokus på riskfaktorer, interventioner och medicinsk handläggning under graviditet, förlossning och nyföddhetstid och hur det påverkar mödra- och barns utfall. Några exempel på våra forskningsområden är:
- Fetma, överviktskirurgi före graviditet, viktökning under graviditet och maternella och perinatala utfall.
- Kvalitet, interventioner, och vårdformers påverkan på förlossningsvård.
- Prediktionsmodeller för preeklampsi och blödning under förlossning.
- Förlossningens längd, interventioner och utfall hos mor och barn.
- Läkemedel, kronisk sjukdom inklusive diabetes, inflammatorisk tarmsjukdom och reumatisk sjukdom under graviditeten och hur det påverkar graviditet, förlossning och nyföddhetstid.
- Graviditet och associerade risker för spädbarns neuropsykiatriska och medicinska sjukdomar som stroke.
- Klimatförändringar och påverkan på mödrar och perinatal hälsa.
- Kvalitet och interventioner i nyföddhetsvård och hur det påverkar barnen på kort och lång sikt.