Personlig assistent – ett utmanande yrke?

Yrket personlig assistent ger personer med omfattande funktionshinder ("assistansanvändare") möjlighet att delta fullt ut i samhället. Yrket har särskilda arbetsvillkor som gör det viktigt att studera ur ett hälsoperspektiv. Forskning om hur hälsa och arbetsmiljö samverkar i detta yrke är nödvändig för att säkerställa ett hållbart arbetsliv.

Aktuellt

Just nu pågår rekrytering av deltagare  (både personliga assistenter och chefer för personliga assistenter) till intervjustudien. 

Hör gärna av dig via telefon eller mail till ansvarig forskare (Se kontaktuppgifter nedan) om du har frågor eller om du vill bidra till forskningen genom att vara med i en intervjustudie och passar in i någon av nedanstående grupper: 

Deltagare till intervjustudie sökes: Är du personlig assistent och har varit sjukskriven p.g.a. psykisk ohälsa?

Hur känns det att komma tillbaka till jobbet efter en sjukskrivning? Forskare vid Karolinska Institutet vill i en ny studie undersöka hur personliga assistenter upplever återgången till arbetet. Om du jobbar som personlig assistent och har varit sjukskriven på grund av psykisk ohälsa är du välkommen att delta. 

Just nu söker vi dig som identifierar dig som man eller icke-binär. 

Läs mer och anmäl dig här.

Deltagare till intervjustudie sökes: Är du chef för personliga assistenter?

Hur är det för personliga assistenter att tillbaka till jobbet efter en sjukskrivning? Som chef för personliga assistenter är det viktigt att förstå de utmaningar och behov som uppstår under denna period. Forskare vid Karolinska Institutet ska undersöka detta eftersom det saknas forskning på området. Du kan delta i studien om du som chef har hanterat återgången till arbete för åtminstone en personlig assistent som varit sjukskriven på grund av psykisk ohälsa. 

Just nu söker vi dig som identifierar dig som man eller icke-binär. 

Läs mer och anmäl dig här.

Projektets syfte

Yrket personlig assistent har särskilda arbetsvillkor som gör det viktigt att studera ur ett hälsoperspektiv: personliga assistenter arbetar i olika miljöer och, med varierande anställningsvillkor beroende på om assistansanordnaren är privat, offentlig, kooperativ eller brukaren själv. Dessutom har yrket hög sjukfrånvaro, är kvinnodominerat, låglönat och kräver ingen formell utbildning. Forskning om hur hälsa och arbetsmiljö samverkar i detta yrke är nödvändig för att säkerställa ett hållbart arbetsliv. Tidigare forskning har lyft fram betydelsen av arbetsgivare/chefer (med ansvar för säkerhet och hälsa på arbetsplatsen) för återgång i arbete.

Syftet i det härprjektet är att undersöka personliga assistenters och deras arbetsgivares upplevelser av underlättande och hindrande faktorer för återgång i arbete efter sjukskrivning på grund av psykisk ohälsa.

Metod och design

Projektet har en kvalitativ ansats. Data kommer att samlas in genom två semi-strukturerade intervjuer med tre månaders mellanrum med 20–25 personliga assistenter och 20–25 arbetsgivare/chefer

Psykisk ohälsa är en vanlig orsak till sjukfrånvaro, och kvinnor löper större risk att bli sjukskrivna än män. Inom yrket personliga assistenter finns hög sjukfrånvaro och olika osäkra arbetsförhållanden. Ny kunskap om personliga assistenters arbetsmiljö bör kunna omsättas, genom samverkan, till praktiskt genomförbara åtgärder, som samtidigt ta hänsyn till assistansanvändarens rätt till självbestämmande. Sådan kunskap är också central för arbetsgivares systematiska arbetsmiljöarbete.

Forskargrupp, projekttid och finansiering 

PROJEKTLEDARE

Helena Tinnerholm Ljungberg

PROJEKTDELTAGARE

Irene Jensen, Christina Björklund, Elisabeth Björk Brämberg, Lydia Kwak, Lisa Holmlund

PROJEKTTID

2023-2026

FINANSIÄR

FORTE i samverkan med Försäkringskassan

Länk till beskrivning av projektet i Swecris.

 

Ansvarig forskare

HT
Innehållsgranskare:
2024-11-22