
Forskning med samhällsnytta
Karolinska Institutets vision är att verka för en bättre hälsa för alla. Därför arbetar vi aktivt för att dela med oss av ny kunskap och innovationer med det omgivande samhället. Genom samarbete med industrin, hälso- och sjukvården, patientorganisationer och andra universitet världen över säkerställer vi att akademiska forskningsresultat kommer till nytta.

Rapport inlämnad till den nationella utvärderingen av preklinisk forskning
Den 5 november 2024 lämnade Karolinska Institutet in det sista underlaget till Vetenskapsrådets nationella utvärdering av preklinisk medicinsk och farmaceutisk vetenskap för 2024–2025. Sju universitet ingår i utvärderingen, som syftar till att ge en nationell bild av forskningsfältet.

Högt betyg i samhällsnytta för Stockholms kliniska forskning
Vetenskapsrådet ger Karolinska Institutet och Region Stockholm högt betyg i sin utvärdering av den kliniska forskningen – och hur den omvandlas till patient- och samhällsnytta. Utvärderingen har betydelse för bland annat fördelningen av statliga så kallade ALF-medel.

Exempel på forskning med samhällsnytta

Banbrytande teknik som formar framtidens medicin
Enkelcellsanalys, spatial transkriptomik och en utveckling av PET som kan följa dopamintransportproteiner hos patienter med Parkinsons sjukdom – det är några av de banbrytande teknologier som utvecklats vid Karolinska Institutet.

Bättre förståelse och behandling av svåra sjukdomar
Genom att utveckla metoder för precisionsmedicin och tänka utanför ramarna när det gäller allt från att diagnostisera prostatacancer till att förstå hur människokroppen reagerar på olika ämnen, bidrar forskare vid Karolinska Institutet till bättre behandlingar av svåra sjukdomar

Prevention, screening och globala hälsoeffekter
Forskare vid Karolinska Institutet bidrar till människors hälsa bland annat genom att utveckla nya vacciner och screening-program för att förebygga sjukdom och genom att använda sin expertis för att förändra lagar, regler och synsätt i samhället.
Nyheter och fördjupningsartiklar i urval

Prisad för sin banbrytande upptäckt av ”mördarceller”
Rolf Kiesslings forskning lade grunden för dagens framsteg inom cancerbehandlingar baserade på NK-celler (natural killer cells). Nu får han pris för sin banbrytande forskning och livsgärning.

Säker abort räddar kvinnors liv
Kristina Gemzell Danielsson och hennes kollegor vid KI har stått i främsta ledet för att utveckla säkrare, mer effektiva och tillgängliga abortmetoder – vilket har räddat livet på miljontals kvinnor världen över.

Mindre allergi med nickelfria mynt
För tio år sedan introducerades nickelfria mynt i Sverige – till stor glädje för dem med nickelallergi. Läs en intervju med Carola Lidén, professor vid Institutet för miljömedicin, om ansträngningarna för att nå dit.

AI förbättrar precisionen vid bröstcancerdiagnos
Forskare vid Karolinska Institutet har utvecklat AI-verktyget Stratipath, vilket förbättrar diagnosen av bröstcancer. Här är en nyhetsartikel från 2021 om verktyget som nu används inom sjukvården i Sverige.

Fertilitet: Så kan den som haft cancer få hjälp
Kenny Rodriguez Wallberg, adjungerad professor vid Karolinska Institutet, har ägnat sin forskarkarriär åt att hjälpa unga människor som drabbats av cancer att få barn senare i livet.

Rickard Sandberg är en molekylär kodknäckare
Professor Rickard Sandberg var en av de forskare som startade revolutionen med enkelcellsanalys (single-cell). Läs en intervju om hans aktuella forskning – att lösa livets logik.