Kognitiv beteendeterapi (KBT) för barn och unga med astma

Har ditt barn astma? Känner du eller ditt barn oro över astman eller tycker att den hindrar i vardagen? Nu pågår rekrytering till en studie där vi provar om KBT-behandling via internet kan vara effektivt för att förbättra oro, livskvalitet och astmasymtom.

Forskarna bakom studien har tidigare utvecklat internetförmedlad KBT för vuxna som känner oro eller hinder i vardagen på grund av sin astma med lovande resultat. 

Barn och ungdomar 8-17 år och deras föräldrar som känner oro, stress, frustration eller hinder i vardagen på grund av barnets astma kan delta i studien. 

Deltagarna kommer att under 8 veckor få behandling över internet av KBT-utbildad legitimerad psykolog. Varje vecka loggar deltagarna in och läser om astma och oro. Deltagarna planerar veckovisa hemuppgifter utifrån det man läst i veckans del, det vill säga övningar för att stegvis träna på att göra annorlunda vid astma, oro och stress. Före, under och efter behandlingen besvarar man frågor. Både barn/ungdom och en förälder är aktiva i behandlingen. Deltagarna kan bo var som helst i Sverige. 

Anmälan

Studien planerar att starta vecka 47. När anmälan öppnar publiceras en länk här.

Om projektet Kaskelot

I en första delstudie har vi intervjuat barn, ungdomar och deras föräldrar om hur det är att leva med astma som kanske oroar eller hindrar i vardagen. Därefter har vi anpassat en KBT-behandling via internet till barn, ungdomar och deras föräldrar.  

I en andra delstudie, som vi nu rekryterar till, vill vi prova om den behandling vi tagit fram kan vara effektiv för att förbättra oro, livskvalitet och astmasymtom i de familjer där ett barn har astma och någon i familjen upplever att det oroar eller hindrar i vardagen.

En randomiserad kontrollerad studie planeras i ett senare skede. Deltagare kommer då lottas till att antingen få internetförmedlad KBT eller att fortsätta med sin vanliga vård. Syftet är att jämföra om det är någon skillnad i hur effektiva behandlingarna är.

Mer information om studien

Vill du veta mer? 

Kontakta Ulrika Ehrén eller Marianne Bonnert. Se kontaktuppgift nedan.

Kontaktperson och ansvarig för forskningsprojektet

Ulrika Ehrén

Leg. psykolog, doktorand.
Profile image

Marianne Bonnert

Leg psykolog, Med Dr. Telefon: 073-7482864

Övriga medverkande forskare

Profile image
Profile image

Tobias Lundgren

Adjungerad Adjunkt
MB
Innehållsgranskare:
Ann Hagerborn
2024-10-28