Kognitiv beteendeterapi (KBT) för barn och unga med astma
Har ditt barn astma? Känner du eller ditt barn oro över astman eller tycker att den hindrar i vardagen? Nu pågår rekrytering till en studie där vi provar om KBT-behandling via internet kan vara effektivt för att förbättra oro, livskvalitet och astmasymtom.
Forskarna bakom studien har tidigare utvecklat internetförmedlad KBT för vuxna som känner oro eller hinder i vardagen på grund av sin astma med lovande resultat.
Barn och ungdomar 8-17 år och deras föräldrar som känner oro, stress, frustration eller hinder i vardagen på grund av barnets astma kan delta i studien.
Deltagarna kommer att under 8 veckor få behandling över internet av KBT-utbildad legitimerad psykolog. Varje vecka loggar deltagarna in och läser om astma och oro. Deltagarna planerar veckovisa hemuppgifter utifrån det man läst i veckans del, det vill säga övningar för att stegvis träna på att göra annorlunda vid astma, oro och stress. Före, under och efter behandlingen besvarar man frågor. Både barn/ungdom och en förälder är aktiva i behandlingen. Deltagarna kan bo var som helst i Sverige.
Anmälan
Studien planerar att starta vecka 47. När anmälan öppnar publiceras en länk här.
Om projektet Kaskelot
I en första delstudie har vi intervjuat barn, ungdomar och deras föräldrar om hur det är att leva med astma som kanske oroar eller hindrar i vardagen. Därefter har vi anpassat en KBT-behandling via internet till barn, ungdomar och deras föräldrar.
I en andra delstudie, som vi nu rekryterar till, vill vi prova om den behandling vi tagit fram kan vara effektiv för att förbättra oro, livskvalitet och astmasymtom i de familjer där ett barn har astma och någon i familjen upplever att det oroar eller hindrar i vardagen.
En randomiserad kontrollerad studie planeras i ett senare skede. Deltagare kommer då lottas till att antingen få internetförmedlad KBT eller att fortsätta med sin vanliga vård. Syftet är att jämföra om det är någon skillnad i hur effektiva behandlingarna är.
Mer information om studien
Vill du veta mer?
Kontakta Ulrika Ehrén eller Marianne Bonnert. Se kontaktuppgift nedan.