Ditt stöd gör skillnad - tillsammans bidrar vi till nya genombrott för livet
Visste du att två tredjedelar av forskningen på Karolinska Institutet är beroende av extern finansiering? Din gåva kan bidra till att förändra liv genom banbrytande forskning om hur sjukdomar förebyggs, upptäcks och behandlas.
Vill du göra skillnad?
Karolinska Institutet är Sveriges främsta medicinska universitet och hem för tusentals forskare som arbetar för bättre hälsa för alla. Här pågår banbrytande forskning - om allt från vanliga folksjukdomar till sällsynta diagnoser – områden som kräver stöd för att driva fram nya lösningar och behandlingar.
Med din hjälp kan vi göra mer. För dig som vill bidra med en större donation erbjuder vi skräddarsydda lösningar. Tillsammans väljer vi ett forskningsprojekt som speglar dina intressen och värderingar. Du får möjlighet att nära följa projektets framsteg genom regelbunden återkoppling från våra forskare. Dessutom får du chans att höra det senaste om forskning på våra evenemang.
Några av de forskningsprojekt du kan stödja
Ny forskning behövs för att förebygga osteoporos och frakturer
Benskörhet drabbar en av två kvinnor och en av fyra män under deras livstid, och de resulterande frakturerna orsakar både lidande och stora samhällskostnader. Vid Karolinska Institutet arbetar forskare för att förstå varför uppföljningen och behandlingen av osteoporos brister – och hur vi kan minska antalet frakturer.
Forskning om framtidens sepsisvård för att fler ska överleva
Sepsis är ett livshotande tillstånd med mycket snabbt förlopp som kräver snabb identifiering och tidig behandling. Dock är det utmanande att ställa diagnos då det saknas ett specifikt sepsis-test och patienterna är heterogena med varierande klinisk bild. Sjukdomsförloppet är starkt kopplat till ett dysfunktionellt skadligt immunsvar. Här krävs mer kunskap.
Banbrytande forskning för att förebygga och tidigt upptäcka bröst- och äggstockscancer
Bröstcancer är den vanligaste cancerformen hos kvinnor, medan äggstockscancer är den dödligaste gynekologiska cancerformen. Forskning vid Karolinska Institutet strävar efter att erbjuda nya, individanpassade lösningar för att minska risken och förbättra tidig diagnostik.
Forskning för att bekämpa tarmcancer med en skräddarsydd diagnostik och behandling
Med förbättrad diagnostik, nya biomarkörer och precisionsmedicin kan vi rädda liv och förbättra livskvaliteten för patienter med tarmcancer. Forskare vid Karolinska Institutet driver banbrytande projekt för att revolutionera vården av en av Sveriges vanligaste och dödligaste cancerformer.
Barn med inflammatorisk tarmsjukdom - ett växande problem med livslånga konsekvenser
Inflammatorisk tarmsjukdom, IBD debuterar ofta i barndomen och kan ge svåra symptom som magsmärtor, blodiga diarréer och försämrad tillväxt. Barn med IBD löper mycket högre risk för dödlighet än andra barn och har en ökad risk för cancer och psykisk sjukdom. Trots framsteg inom vuxenvården vet vi fortfarande väldigt lite om hur moderna läkemedel påverkar barn. Forskningen vid Karolinska Institutet fokuserar på att fylla denna kunskapslucka.
Det behövs forskning för att behandla åldersblindhet och ärftlig blindhet
Hur kan vi ge synen tillbaka till dem som förlorat den? Vid Karolinska Institutet pågår just nu ett unikt forskningsprojekt som kan förändra livet för miljontals människor. Genom att använda embryonala stamceller för att ersätta döda näthinneceller kan forskningen bana väg för behandlingar av åldersblindhet och ärftlig blindhet – två av de vanligaste orsakerna till svår synnedsättning världen över.
Inspireras av våra donatorer
Donation möjliggjorde världens första forskningscenter för klusterhuvudvärk
Tack vare en stor donation från finansmannen och filantropen Rune Andersson kunde forskagruppsledaren Andrea Carmine Belin starta världens första forskningscentrum helt specialiserat mot klusterhuvudvärk.
Mats Sundin Fellowship- lyckat utbytesprogram mellan KI och Kanada
- Jag tycker att det är viktigt att alla barn får en fair chans i starten på livet. Det känns bra att kunna hjälpa till att hitta sätt att förebygga sjukdomar och att hjälpa oss människor på vägen, säger Mats Sundin.
Harald Mix donerar till forskning för nya behandlingsmetoder av äggstockscancer
En donation som med sin långsiktighet bidrar till ny forskning
Birgitta och Sten Westerberg har donerat till forskning om demens, depression och anorexi. Paret Westerberg berättar om varför de valt att engagera sig för Karolinska Institutets forskning.